Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Näin lomien jälkeen voi meille sattua, että työmuisti pätkii. Mutta ei se mitään, muisti palaa kyllä vähitellen. Sen sijaan tietokoneen kohdalla asia on toisin.

 

Tietokone käyttää monenlaisia muisteja ja niiden eri tekniikoita. Kun ne toimivat oikein, ei niistä tarvitse juuri mitään tietää. Mutta kun koneeseen tulee häiriöitä, voi vika olla useinkin juuri muisteissa.

Koneen toiminnan kannalta sen muistirakenteissa on kaksi tärkeätä: ns. nännäismuisti ja RAM muisti. Massamuisti eli näennäismuisti toimii nopeamman RAM muistin jatkeena ja sijaitsee koneen kiintolevyllä. Kiintolevyä käytetään silloin kun muistia käyttävä tieto ei mahdu RAM muistiin.

Näennäismuistin kannalta on tärkeätä, että kiintolevy ei ole aivan täynnä. Nyrkkisääntöisesti ainakin n. 10% kiintolevytilasta tulee varata näennäismuistin käyttöön. Muussa tapauksessa tulee häiriöitä ja koneen toiminta hidastuu merkittävästi.

RAM muisti sijaitsee koneessa yhdellä tai useammalla muistikammalla. Se on hyvin nopeaa muistia ja siksi nykyisissä koneissa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon RAMmia.

Muistin häiriöt tietokoneessa ovat harmillinen vika eikä kovin harvinainen. Siihen lukeutuvat viat voivat sijaita siis kiintolevyssä tai RAM muistissa. Kummassa vai molemmissa on selvitettävä erikseen oireista ja virhesanomista. Kiintolevyn huollosta on kirjoitettu toisaalla neptunetissä. Jäljempänä linkki kiintolevyjen merkkikohtaisiin testausohjelmiin.

 

Memtest86+ RAM muistin testaukseen

RAM muistin häiriöistä kertovat mm. jokin tai jotkin seuraavista: koneen hidastuminen, virhesanomat, siniset ruudut eli pysäytysvirhenäytöt, koneen sulkeutuminen itsestään ja videoiden sekä pelin pysähtelyt. RAM muistin virheet aiheuttavat jatkuessaan yhä enemmän virheitä, koska virheellistä tietoa varastoituu koneeseen. Tutkimiseen on paras väline memtest86+ ohjelma, joka on ajan mittaan kehittynyt yhä helppokäyttöisemmäksikin.

Memtest86+ on ohjelma, jota ei ajeta Windowsissa, koska silloin ei muistivirheitä voitaisi varmuudella todeta. Se ajetaan ulkoiselta välineeltä kuten kuten CDltä tai muistitikulta. Uudet lataukset saakin entistä helpommin tähän muotoon toimiviksi.

Ohjelmaa ajetaan ohjeensa mukaan useita tunteja, jotkin asiantuntijat suosittelevat ainakin 7ää testikierrosta. Käytännössä on odottaminen tylsää, kun muutakaan ei koneella voi silloin tehdä, niin hyvä kikka on antaa sen pyöriä yli yön. Ohjelma pyörii niin kauan kunnes se varta vasten pysäytetään.

Jos se näyttää yhdenkään virheen, on kampa viallinen ja vaihdettava uuteen. Siis virheitä ei saa lainkaan tulla vaan kaikki testit pitää mennä virheittä läpi.

Usein kysytään, mitä tehdään jos koneessa on useampia muistikampoja. Silloin voi ensiksi testata yhden niistä ja sitten seuraavan tai kaikki ensin ja sitten jos vireitä tulee tehdä testi kampa kerrallaan.

 

Artikkeli päivitetty 11.12.15

 

Lataukset ja linkit:

memtest86+ kotisivu latauslinkkeinnen ja tietoineen

memtest86+ ohjeistusta

 

Kiintolevy

Kiintolevyn testaus

SSD kiitolevyjen kuntotestaus

 

 

EmailFacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>