Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kun Windows menee huonoksi on useita mahdollisuuksia saada se jälleen toimivaksi.  Yksi keinoista on Windowsin uudelleenasennus eli asennus ns. puhtaalle pöydälle.  Uudelleenasennuksen parhaat ohjeet löytyvät tästä sivustosta -> täältä

Uudelleen asentaminen on kuitenkin kaikkein raskain korjauskeino, josta myös Microsoft varoittelee.  Se ei ratkaise kaikkia ongelmia. Sen pitäisi olla kaikkein viimeinen korjausyritys, joka tehdään vasta sitten jos mikään muu ei auta.  Uudelleen asentaminen hävittää kaikki asennetut ohjelmat, kaikki tiedostot kuten kuvat ja ajurit.  Kaikki on aloitettava aivan alusta kuin uuteen koneeseen.

Mitkä ovat sitten kevyempiä keinoja?  Tämä artikkeli on ensimmäinen kolmen artikkelin sarjassa, jossa käsitellään Windows XPn,  Vistan ja Win7 korjaamista.

Mitä on korjausasennus

XPn korjaaminen on siis mahdollista eikä se ole niin suuri operaatio kuin uudelleenasennus.  Korjaaminen tapahtuu uusimalla järjestelmätiedostot pelkästään ne uudelleen asentamalla eli korjausasentamisena.  Tai sitten korjaamalla pelkästään vaurioituneita tai huonosti toimivia järjestelmän tiedostoja.  Edellinen vaihtoehto eli korjausasennus on sopivampi ns. peruskäyttäjille.  Jälkimmäinen eli tiedostojen korjaus vaatii jo hiukan asiantuntemusta, mutta siihenkin on hyvää opastusta.

Windowsin korjaamisessa on – voi hyvällä syyllä sanoa – enemmän ideaa kuin työläässä uudelleen asennuksessa.  Jos korjausasennus ei onnistu on se merkki, että todennäköisesti ei uudelleenasennuskaan onnistu, esim rautapuolen vian takia.  Voi säästyä turhilta asennuspuuhilta ja tiedostojen menetyksiltä.

Korjausasennuksen etu on, että ohjelmat, ajurit ja tärkeät tiedostot kuten kuvat jäävät ennalleen.  Vain järjestämätiedostot tai niistä korjattavat muutuvat.  Myös viimeisimmät XPn päivitykset häviävät.  Korjausasennus kannatta tehdä sellaisella XPn asennuslevyllä, jossa on jo asennettuna Service Pack3.  Tämä säästää huomattavalta päivitysmäärältä.  (Tällainen tilanteen tasalla oleva asennuslevy voidaan tehdä itse. Alempana on linkki sen teko-ohjeisiin.)

Korjaamisessa tiedostoittain käytetään Windowsin palautuskonsolia (Recovery Console), joka  käynnistyy myös XPn asennuslevyltä kuten korjausasennuskin.

Onko korjausasentamisessa joitakin pullonkauloja tai riskejä?  Riskejä on aina kun puututaan koneessa oleviin järjestelmätietoihin.  Siksi kannattaa aina varmuuskopioida tärkeät tiedostot, vaikka tässä ei olekaan tiedossa olevia riskejä.

Selviä pullonkauloista

Puollonkauloja on havaittu käytännössä kaksi.  Ne ovat, miten yleensä saadaan Windowsin asennuslevy koneessa toimimaan.  Ja toinen on asennuslevyssä oleva terminologinen puute tai virhe, joka on ehdottomasti tiedettävä korjausasennukseen pääsemiseksi.  Hyvä on myös muistaa, että tarvitaan koneen XPn Product Key eli koneen XPn koodi.

Jotta kone käynnistyisi CD-asemaan laitetulla Windowsin asennuslevyllä on sen BIOSissa oltava asetettuna ensimmäiseksi käynnistys- eli boottausvälineeksi CD ROM.  Jos sitä ei ole tehty, kuten yleensä on, niin kone ei voi käynnistyä asennuslevyltä.  BIOSin säätöihin pääsee käsiksi käynnistyksen alussa ilmoittamalla tavalla, tai ks. koneen opaskirja, esimerkiksi painamalla heti käynnistysvaiheen alussa Delete nappia (voi olla muukin koneesta riippuen).

Artikkelin otsikkokuvassa näkyy yksi XPn sinisistä asennusvaiheen ikkunoista. (Klikkaa kuva suuremmaksi.) Tämä on ratkaiseva vaihe, jossa valitaan, pyrimmekö korjausasennukseen vai yksittäisten tiedostojen muokkaamiseen palautuskonsoliin.  Tämä ruudun kohdalla korjausasennukseen haluttaessa on painettava ENTER – ei Korjaa Windowsin asennus kuten voisi luulla.  Vasta lisenssisopimuksen ruudun jälkeen tulee (oikea!) vaihtoehto Korjaa Windows XP asennus painamalla R.  Näissä hyvissä ohjeissa tämäkin on selostettu yksityiskohtaisesti:

Linkit ohjeisiin

Tässä linkit pahaisiin XP korjausasennuksen ohjeisiin, useimmat kuvitettuja, sekä tietoa palautuskonsolin käytöstä:

http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/313946

http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm

http://pcsupport.about.com/od/operatingsystems/ss/instxprepair1.htm

Vastauksia käynnistyksen korjaamisen kysymyksiin:
http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows-vista/Startup-Repair-frequently-asked-questions

Palautuskonsolin käyttäminen:
http://support.microsoft.com/kb/307654/fi

Service Pack 3 varustetun asennuslevy teko:
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/680038

 

Kysy täältä jos tarvitset lisätietoja

Vaikka ohjeet olisivat kuinka hyvät, niin jokainen kone ja asennus on aina yksilöllinen tapauksensa.  Jos törmäät korjausennuksen ja yleensä XP korjaamisen kohdalla ongelmaan tai kysymyksiin niin kysy tämän sivuston Keskustelusta.  Sieltä on nopeata kysyä, mihinkään ei tarvitse edes rekisteröityä. Ja vastaus tulee nopeasti. Käytä hyväksesi ihan maksutonta palvelua!

 

 

EmailFacebookTwitterGoogle+LinkedInShare

Tagit:

3 kommenttia juttuun “Windows XPn korjaus ja korjausasennus”

 1. harri karjalainen kirjoitti:

  moi,minun koneeni asennutti xp:n uudelleen ja tämän seurauksena kaikki valokuvat katosivat,kuinka voisin palauttaa ne takaisin.harri

 2. Neptun kirjoitti:

  Ensimmäinen homma on, että et tee mitään erityistä koneella ennen palautusta. Jos koneella nyt työskentelee, niin se voi päällekirjoittaa valokuviin, jolloin niitä ei enää saa takaisin.

  Mutta siis tuoreltaan on hyvät mahdollisuudet saada kuvat takaisin. Tässä juttua kadonneista tiedoista.
  http://neptunet.net/blogi/tag/tietojen-palautus/
  Siinä on linkkejä erilaisiin palautusohjelmiin. Itse olen palauttanut kuvia suomenkielisellä Recouvalla. Löyti hyvin, mutta menetti kyllä niiden akuperäisen kansioryhmittelyn. Mutta se on pieni vaiva siihen nähden, että ainutkertaiset kuvat tulivat takaisin. Viimeistellä piti vielä valokuvien kaksoiskappaleet poistavalla ohjelmalla, siitäkin on juttua neptunetissä.

  Kysy jos tulee jotakin vaikeuksia.

  Kai tiedät mitä sanotaan varmuuskopioinnista kun käyttiksen asennuksissa menetetään tietoja niin sitä ei tarvitse enää tässä sanoa :-)

 3. as77 kirjoitti:

  Vähän samanoloinen riesa on kiintolevyn varoittaessa, että on vikaantumassa. Tämän kohdanneelle ystävälleni olen ostamassa uutta levyä ja tällaista:

  http://www.huuto.net/kohteet/u...../300609981

  Vaikka koneessa on kuoleva XP, kloonaan sen(kin) uudelle levylle jotta XP:n asetukset, asennetut ohjelmistot (asetuksineen!) ja työtiedostot säilyvät. Nettikäyttöä varten asennan XP:n rinnalle Ubuntun.

  Tuo linkitetty adapteri on varsinainen monitoimilaite! Vain eräs monista käytöistä on irrallisen kiintolevyn tai dvd-aseman käyttö ulkoisena…

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>