Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Mittaa laajakaistan nopeus

 

 

 

Kesän tullen tarvitaan taas mobiililaajakaistaa.  Toki sitä käytetään muulloinkin, mutta kesällä mökki- ja matkailukauden myötä eniten.  Miten se toimii?

Kuten langallinenkin voi mobiililaajakaista toimia huonosti.  Usein tietysti vielä huonommin kuin vakituisen tuntuinen langallinen.  Mitä kummaa, mikähän tämän nopeus on?  Eikös palveluntarjoaja luvannut jotakin 21 Mbit/s mutta tämähän vaikuttaa aivan hitaalta.   

Ennen kuin ryhtyy painavimpiin toimenpiteisiin kannattaa tutustua mobiililaajakaistan (DNAlla Liikkuva laajakaista) tyypillisiin ominaisuuksiin.  Ja mitata sen nopeus.  Mikä sen nopeus on ja onko se paljon huonompi, mitä tilatessa luuli.

Mobiililaajakaistan nimi voi olla esim Elisa/Saunalahdella 21 M.  Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sen nopeus olisi 21 Mbit/s.  Palveluntarjoajat ilmoittavat sivuillaan nopeuksia ja niiden vaihteluvälejä.  Vaihteluväli on paljon todellisempi arvo kuin teoreettinen maksimimäärä.

Neuvontasivuilla opastetaan, että mobiililaajakaistan nopeus riippuu varsin monesta eri tekijästä.  Sellaisiksi mainitaan ensinnäkin valittu palvelu eli sen nopeusluokka – asia jota edellä kommentoitiin – sijainti kuuluvuusalueella, käytettävä verkkotekniikka, vastaanottopuolen laitteiden ominaisuudet, häiriötaso, paikalliset katvealueet, liikenteen ruuhkat jne.  Eli tarkkaa nopeusluokkaa ei oikeastaan voi olla olemassakaan, vain vaihteluvälejä.

Nopeuksien kohdalla puhutaan yleensä vastaanotto- eli latausnopeudesta.  Se on tärkein.  Lähetysnopeus on aina paljon hitaampi, yleensä alle 1Mbit/s. Jos mobiililaajakaistan latausnopeus ei asetu edes ilmoitettuun vaihteluväliin asiaa kannattaa tutkia.  Huonoon nopeuteen on operaattoreilla erilaisia opastuksia. Jäljempänä linkeissä Elisa/Saunalahden ja Soneran neuvoja.  Neuvoista on enemmän hyötyä, jos tutkii itse ennakolta oleellisimpia asioita: kuuluvuusalueen, nopeuden vaihteluvälin ja omat laitteet.

 

Ongelmat eivät ole harvinaisia

Jokainen voi itse nettiä lukemalla todeta, että huolimatta operaattoreiden opastuksesta ja palveluista, niin ongelmia esiintyy eikä niitä aina pystytä ratkaisemaan.  Selvittelyssä on käytettävissä myös operaattorien maksullisia neuvontapaluita.  Niiden käyttö voi kuitenkin tulla tietotekniikkaa tuntemattomalle yllättävän arvokkaiksi ja hyöty jopa joskus olemattomaksi.  Operaattorit laittaisivat mielellään neuvontansa kokonaan maksullisten palveluiden piikkiin.

Laajakaistan nopeus on siis mitattavissa.  Se onkin syytä mitata, sillä asiaa tutkiessa tai eteenpäin vietäessä ei nopeus voi olla MUTU asia.  Nopeuden mittaus on helppoa samoilla verkossa toimivilla mittaussivuilla, joilla langallisetkin laajakaistat voidaan mitata.

Meillä Suomessa on kaksi helposti toimivaa mittaussivustoa yleisessä käytössä.  Toinen on speedtest.net ja toinen Soneran nopeusmittaus.  Myös Soneran mittaus voidaan tehdä minkä tahansa operaattorin kaistalle.  Otsikkokuva Soneran mittauksesta.

Jos haluat tarkempaa tietoa speedtest.netin mittauksesta ja sen lisäominaisuuksista, niin siitä on neptunetissä aikaisempi artikkeli ->täällä.

Joka niemeen notkoon ja saarelmaan pitäisi yltää mobiililaajakaista.  Miten hyvin se yltää – mittaa nopeus.  Maksatko siitä mitä on luvattu?

 

Artikkeli päivitetty 22.4.2016

 

Linkit

Speedtest.net mittaus

Sonera nopeusmittaus

Asiaan liittyvää

Elisa/Saunalahti ohjeita ongelmiin

Sonera tuki

Mobiililaajakaista on aina seikkailu tuntemattomaan 

Nettiyhteys ei toimi – viat ja korjauksen opas

Latausohjelmat – lataa nopeammin ja varmemmin, erityisesti jos nettiyhteys on huono

 

 

Share

Tagit: , , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>