Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tämä avaa artikkelisarjan Windows koneiden päivityksestä, uuden Windowsin asennuksesta, koneiden itse kasaamisesta ja niiden tekniikan päivittämisestä.  Edelleen käsitellään uuden merkkikoneen hankintaa ja esim nopean SSD-levyn asennusta. Kaikki nämä liittyvät vuoden 2013/14 vaihteen Suureen Windows Sesonkiin.

Windows uusiksi

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun uusiksi menee

Windows XP menee vanhaksi, mitä pitäisi tehdä?  Miten toimia kun haluaa päivittää Windowsin uudemmaksi versioksi?  Millaisia vaatimuksia uudet Windowsit asettavat koneelle?

Windows voidaan muuttaa uudemmaksi versioksi joko päivittämällä entinen tai asentamalla uusi ns. puhtaana asennuksena.  Päivitysvaihtoehdossa eri versiot käyttäytyvät eri tavoin, siitä tarkemmin jäljempänä. Uusi asennus poistaa kaiken entisen, mikä on usein uusimisvaiheessa juuri toivottu ominaisuus.

Windowsin sydän on sen tuoteavain, key code.  Järjestelmä voidaan asentaa koneeseen monin eri tavoin, mutta itse asiassa päivityksissä ja uusasennuksissa on kyse sen tuoteavaimen käyttämisestä asennuksen yhteydessä.  Tämä on se arvotavara, joka on kaupankäynnin kohteena.  Se mahdollistaa Windowsin aktivoinnin eli jatkuvan käytön siinä koneessa ja jatkuvat päivitykset.

Mikä Windows sopii tähän koneeseen?

Tähän saa vastauksia Microsoftin selkeistä suomenkielisistä opastuksista.  Tässä oleelliset linkit (alinna Linkeissä lisää tietoja).  Tiedoista huomaa, että uusien Windowsin RAM muistin vähimmäisvaatimus ei ole kovin korkea, se on 64 bit järjestelmällekin vain 2 GT.  Tietysti enemmän on aina parempi, mutta tuollakin pyörii.

Windows 7 järjestelmävaatimukset

Windows 8.1 järjestelmävaatimukset  

Lisää tietoja koneen sopivuudesta päivityksiin on myös seuraavassa tuotekohtaisessa erittelyssä.

Päivitys vai uusasennus?

Windows XP

Koneessa olevan vanhaa Windows XPtä eri versoineen ei voi päivittää Windows 7ksi tai uusimmaksi Windowsiksi eli Windows 8.1ksi.  Silloin tulee kyseeseen ainoastaan uusi puhdas asennus.  Samoin mitään ohjelmia ei voi siirtää uudempiin.  Sen sijaan tärkeät omat tiedostot ja esim kuvat voidaan kopioida esim siirrettäville välineille ja kopioida uuteen järjestelmään.

Nämä menettelytavat tulevat esille tässä artikkelisarjassa tarkemmin myöhemmin.  Samoin tulee tietoa siitä, pitäisikö entistä pöytäkonetta samalla teknisesti päivittää tehokkaammaksi.  Ja miten se tapahtuu.

Windows Vista

Vista on päivitettävissä uudempiin veroihin ja tietysti myös uusasennettavissa.  Vistan päivityksestä on Microsoftin tietoa -> täällä   Tässä linkki hyödylliseen palveluun: Windows 7 päivityksen tukipalveu -> täällä   

Vistan ohjelmia on mahdollista siirtää Win7ään, mutta tietyin rajoituksin.  Varma ratkaisu on aina ohjelmien uusasennus uuteen järjestelmään.

Sen sijaan Vistaa ei voi suoraa päivittä uusimpaan Win 8.1een. Ainoa mahdollisuus on tehdä uusasennus puhtaalle pöydälle käyttämällä asennuslevyä.  Tarkemmin selostettu -> täällä

Windows 7

Windows 7 päivitys uusimpaan Win 8.1een onnistuu hyvin ohjeita noudattamalla -> täällä   Ja jos kysymyksiä asiasta tulee niin vastauksia on ->täällä 

Voiko sähköposteja ja -osoitteita siirtää uuteen järjestelmään?

Periaatteessa voi, mutta käytännössä voi kyllä kohdata vaikeuksia riippuen siitä, mitä haluaisi siirtää ja mihin.  Valitettavasti Microsoft on käyttänyt eri aikoina ja käyttöjärjestelmiensä ollessa uusia erilaisia sähköpostiohjelmia.  Siten Outlook Express oli Windows XPn aikaa.  Mutta siitä uudempiin siirryttäessä ei se ollutkaan enää yhteensopiva.  Seuraava vaihe oli Windows Live Mail.  Nyt aivan uudessa tämäkin on korvattu uudella Windows sähköpostilla. On myös mahdollista, että olet käyttänyt jotakin muuta kuin Windowsiin kytkettyä sähköpostiohjelmaa, esim Thunderbirdiä.

Siten tilanne on vähintäänkin kimurantti.  Linkeissä muutamia hyödyllisiä ohjeita, miten tuossa viidakossa voisi päästä tuloksiin.  Valitettavasti tietolähteet ovat yleensä englanninkielisiä.

 

Millaista ja kuinka paljon RAM muistia on koneessani?

Edellä puhuttiin Windowsin järjestelmävaatimuksista.  Siellä tuli esille RAM muistien määrä ja sen minimivaatimukset.  Usein on kuitenkin niin, että käyttäjä ei tiedä miten paljon muistia koneessa tällä hetkellä on.  Se on selvitettävissä useallakin eri tavalla.  Ja jos aikoo esim itse lisätä muistien määrää, niin yhteensopivuuden takia pitää tietää muistin tyyppi.

Alempana Linkeissä on tähän muutamia ratkaisuja. Tässä online skanneri, joka antaa tarvittavat tiedot Crucial System Scanner  Toinen tehokas tapa, joka kertaheitolla selvittää asian on asentaa päivitettävään koneeseen – vaikka tilapäisesti käytettäväksi – työkalu, joka kertoo asian.  Siihen sopii esim ilmainen CPU-Z ohjelma.  Se antaa myös muuta hyödyllistä tietoa koneesi kokoonpanosta, mm prosessorista ja emolevystä.  

 

Linkit

Windows

Windowsin päivittäminen pelkän tuoteavaimen avulla

Windows 7 järjestelmävaatimukset

Windows 8 järjestelmävaatimukset

Windows 7 päivittäminen Win 8.1ksi 

Sähköpostit

Outlook Expessin osoitteiden kopiointi muualle, englanninkielinen ohje 

Outlook Expressin viestien kopiointi, englanninkielinen 

Windows Live Mail sähköpostisovellus (Win7)

Windowsin Sähköposti (Win 8.1) 

RAM muistit

Useita tapoja selvittää koneen RAM muistit

RAM muistien online selvitys

Desktop Memory Buyers Guide 

 

Artikikelisarja Windows koneiden päivittämisestä ja uusimisesta jatkuu.  Seuraa saittia.  Kysy jos kysyttävää.  Jaa jos on kaverillesi hyötyä.  Printtaa, jos haluat kopion paperille (painike aina artikkelien yläpuolella).

 

Share

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>