- neptunet - https://neptunet.net -

Poisto-ohjelmat

 

Poista ohjelmia tehokkaammin ja varmemmin

 

Geek Uninstaller [1]

Windowsissa on Ohjelmat ja toiminnot ohjelmien poistamiseen.  Monet käyttävät sitä.  Miksi tarvittaisiin muita?  Eikö Windows itse hoida poistot asiallisesti?

 

Kyllä Windowskin ohjelmia poistaa.  Se on vain toiseksi huonoin niiden poistomahdollisuus.  Huonoin tapa on, että vanhoja ja tarpeettomia ei lainkaan poisteta.  Monet ovat huomanneet, että Windowsin poisto ei poistakaan ohjelmaan kuuluneita elementtejä ja rekisterimerkintöjä.  Ja lisäksi useat ovat törmänneet siihen, että jokin ohjelma ei niin vain halua poistuakaan.  Tai että sen poisto syystä tai toisesta epäonnistuu ja aiheuttaa häiriöitä.

Toimimattomien ohjelmien yleisin korjauskeino on poistaa se ja asentaa uudelleen.  Tämäkin ylläpitotoimenpide lisää ohjelmien poistoa.  Myös ohjelmia ladatessa tulleista haitakkeista ja työkalupalkeista eroon pääsemiseksi tarvitaan poistoja.

Lukija voi sanoa, että kerro sitten mikä olisi paras poisto-ohjelma.  Jälleen ollaan sellaisessa maisemassa, jossa on paljon sopivia välineitä.  Niistä ei voi sanoa, että juuri tämä sopii parhaiten kaikille.  Tässä ohjelmaryhmässä on niin erilaisia, että suora vertailu toiseen on mahdotonta.  Siksi on esiteltävä sopivia softia ryhminä ja aivan yksitellen.  Käyttäjä voi valita itselleen parhaiten sopivan tutustumalla tarjonnan parhaimmistoon.

Seuraavaan esittelyyn olen poiminut erityppisten poisto-ohjelmien ryhmiin sellaiset, jotka ovat saaneet tunnustusta ja nousseet monien suosikeiksi.  Kun käyttö ja käyttäjät ovat erilaisia olen yrittänyt luonnehtia, millaiseen käyttöön kukin ryhmä tai ohjelma on erityisen sopiva.  Mutta vertaile itsekin.  Likeistä pääsee softien sivuille ja tietoihin.

Todettakoon vielä erilaisuudesta, että näitä on sekä maksuttomia että maksullisia.  Seuraavassa keskitymme lähinnä maksuttomiin, mutta mainitsemme myös maksullisista versoista ja ohjelmista.

 

Koneeseen asennettavat ohjelmat

Nämä ovat perinteisiä poisto-ohjelmia.  Ne poistavat koneesta paitsi ohjelman myös sen elementit ja rekisterimerkinnät.  Softilla on eroja miten tarkkaan kukin ohjelmien jäänteet siivoaa. Sitä on hallinnut joukko softia, joihin ilman muuta kuuluu Revo Uninstaller [2]

Siitä on ajan mittaan tullut myös maksullinen versio, johon panostetaan entistä enemmän.  Free versiossa ei ole enää esim. ominaisuutta, joka pakottaa poiston.  Siitä huolimatta se on toimiva myös vaativissa tilanteissa kuten sellaisen ohjelman lopullisessa poistamisessa, jonka poisto on epäonnistunut. Tuki 64 bit Windowseille ei ole aivan täydellinen.

Kuitenkin näine ominaisuuksineen se on edelleenkin sopiva useimmille käyttäjille.  Tekee poistotyönsä nopeasti – paljon nopeammin kuin esim. Windows – ja tekee sen taustalla eikä metelöi prosessista. Siitä on myös maksuton portable versio, joista oma lukunsa jäljempänä.

Revo Uninstallerin kanssa on saman luokan perinteisiä ollut myös IObit Uninstaller [3].  Heti kärkeen on todettava, että ohjelman asennuksessa on oltava tarkkana.  Se haluaa oletusarvoisesti asentaa koneeseen Advaced SystemCare ohjelman, joka on tarpeeton ja suoranainen riskitekijä.  Muuten IObit on testattu hyvin toimivaksi Win 10 myöten.  Ohjelmalla on hyödyllisiä lisäominaisuuksia vaativillekin käyttäjille.  Myös siitä on satavissa portable versio [4]

Otetaan tähän vielä Zsoft Uninstaller [5]. Tarjolla olevista tämäkin kuuluu  omaan ryhmäänsä, jolla on omat erityispiirteensä. Zsoft on ennen ja jälkeen asennuksen (before and after installation) -softa.  Eli se asennetaan koneisiin, minkä jälkeen ohjelma seuraa muiden ohjelmien asennuksia.  Jos jokin niistä poistetaan, niin poisto on erittäin tarkka.  Sen tekee mahdolliseksi ”kuva” asennuksesta, jonka ennen/jälkeen asennuksen poistaja on tehnyt ja varastoinut itseään varten.  Se vertaa poistohetkellä tilannetta alkuperäiseen ”kuvaan” ja osaa siksi poistaa käytännöllisesti kaiken siihen kuuluvan.

Suosittu PC Decapifier [6] on nimenomaan Windowsiin esiasennettujen ohjelmien poistaja.  Merkkikoneen mukana tulleet tarpeettomat lisäohjelmat kannatta poistaa tilaa ja resursseja viemästä.  Hyvin kevyt ja luo palautuspisteen.

 

Lukistusten poistaja

Jos poistettava ilmoittaa, että käyttäjällä ei ole tiedostoon oikeutta.  Tai että toinen ohjelma käyttää tiedostoa tms. niin tarvitaan lukitusten poistajaa.  Tällainen on Unlocker. [7] Saatavissa on myös Unlocker Portable [8].

 

Geek Uninstaller siivoaa [9]Portable eli siirrettävät poisto-ohjelmat

Viime aikoina ovat poisto-ohjelmienkin käytössä nousseet suosioon siirrettävät eli portable softat.  Ne ovat varsin käteviä käyttää.  Koneelle ei tarvitse asentaa mitään, tyrkätään vain ohjelmalla varustettu muistitikku kiinni.  Lisäksi tähän ryhmään kuuluu varsin hyviä ohjelmien näyttäjiä, analysoijia ja puhdistajia.  Jos et ole käyttänyt niin kokeile ihmeessä!

Otetaan tähän Geeek Uninstaller [10].   Tästä USB-tikulle asennetusta ohjelmasta on tämän artikkelin otsikkokuva ja yllä sen rekisterin siivousta, klikkaa kuvat näkyviksi.  Toiminnot avautuvat kohdasta Action. Tässä portable softassa on hyvä tuki 64 bittisille järjestelmille.  Soveltuu myös vaikeiden ohjelmien poistoon, sillä siinä on myös Force Removal, poiston pakotus. Kaikista asennetuista ohjelmista näkyy koko ja asennusaika.  Menestynyt poisto-ohjelmien ohjelmien vertailuissa ja sanottu hyväksi ohjelmien tutkijaksi.   Samalta lataussivulta saa myös maksullisen Pro version.  

Wise Program Uninstaller Portable [11]ssa on tuki sekä 32 että 64 bittisille järjestelmille. Siinä on kuten monissa muissakin, paitsi ohjelmien ja niiden jäänteiden poisto, myös koneen skannaus muilta ohjelmajäännöksiltä. Myös poiston pakotus vaikeasti poistettaville.

Kaksi portablea tuli jo aikaisemmin mainittua.  Niistä toinen on samassa linkissä kuin Revo Uninstaller [12] ja tässä IObit  Uninstaller Portable [4].  

Ryhmään kuuluu myös erityisesti turhien ja haitallisten kylkiäisinä tulleiden (bloatware, capware) poistaja  AdwCleaner [13].

 

Windowsin poistajan korvaavat (Add/Remove replacement)

Tähän ryhmään otetaan My Uninstaller [14].   Sen erityispiirre on keveys.  Ohjelma on ns. standalone executable eli koneeseen ei tarvitse asentaa mitään varsinaista ohjelmaa.  Sinne kopioidaan vain pienehkö .exe tiedosto, joka sitten hoitaa hommat.  Tehoa ja ominaisuuksia silti löytyy.

 

Mainostuetut tai maksulliset poisto-ohjelmat

Netistä on saatavissa muutamia poisto-ohjelmia mainostuettuina muotoina.  Nämä pyrkivät asentamaan ei toivottavia elementtejä käyttäjien koneisiin.  Kokeneet käyttäjät pystyvät niitä varomaan. Poistajia on tarjolla myös maksullisina versioina.

 

Puhdistusohjelmat, cleanerit

Myös joihinkin cleanereihin eli puhdistus- ja optimointiohjelmiin sisältyy ohjelmien poisto-ominaisuus.  Puhdistusohjelmia on esitelty tarkemmin -> täällä. [15]

 

Kovalevyn tyhjennys, Disk wipe

Aivan oma ryhmänsä poisto-ohjelmia ovat ns. Disk wipe ohjelmat eli kiintolevyn tyhjentävät poisto-ohjelmat.  Niitä ei käsitellä tässä yhteydessä. Tulkoon mainittua esimerkkinä:

Disk Wipe [16] 

Netistä tietoja ja latauspaikkoja etsiville on poisto-ohjelmienkin kohdalla tarjolla epäluotettavia ja vaarallisia sivuja, myös suomalaisia.  WOT (Web Of Trust) [17] selainlisäke suositeltava surfaajille.  Tämän artikkelin linkit on tarkistettu turvallisiksi.

 

ivitetty 20.2.2020

 

 

Linkit

Revo Uninstaller [2]  

IOBit Uninstaller [3]

Zsoft Uninsataller [18]  

PC Decapifier [19]

Unlocker [7]

Geeek Uninstaller [10]

Wise Program Uninstaller Portable [11]

Revo Uninstaller [2]

IObit  Uninstaller Portable [4]  

AwdCleaner [13]

My Uninstaller [14]

 

Maksullisia poisto-ohjelmia

Useista edellä selostetuista on myös maksullinen versio

Katsaus maksullisiin [20]

 

Asiaan liittyvää

Tiedoston poistaminen lopullisesti [21]

Poista tarpeettomat ohjelmat – optimoi koneesi hyvin toimivaksi [22]

Mistä voin ladata ohjelmia [23] 

Mihin kiintolevyn tila häviää [24] 

Miten saan vaikeasti poistettavan ohjelman pois – opas [25]