- neptunet - https://neptunet.net -

Miten parempia videoita

 

Miten voi tehdä ja jakaa parempia videoita

 

Videointia videokameralla [1]

 

Videoiden laatu koostuu monista asioista.  Laadun kaikessa kirjavuudessaan näkee jos katsoo YouTubesta sinne lähetettyjä.  Osa on aivan hirveitä ja osa voi olla niin hyviä, että kysyy itseltään, miten minäkin saisin noin hyviä?

 

 

Tässä artikkelissa käsitellään videoiden laatua kahdelta eri kannalta.  Ensiksi puhutaan niiden teknisestä laadusta.  Ja lopuksi sitten videoiden kuvauksellisesta laadusta.

 

1.  Videoiden tekninen laatu

Pakko ottaa heti ensiksi avuksi kaikkialla niin yleinen toteamus. Että tekniikka kehittyy koko ajan niin kovaa vauhtia, että perässä on vaikea pysyä. Tähän yhdistyy vielä se, että videomuotojen tunnukset muodostavat suoranaisen viidakon.  Ja sekin yhä vain versoo uusia tulokkaita.

Videomuotoja ja niiden muuntamista on käsitelty sivustolla aikaisemmin -> täällä [2].   Tässä ei noihin asioihin niin pitkälle mennä, vaan putaan yleisistä laatutekijöistä.  Videotarkkuuksien oleellinen tekijä on se, että tiedostot joudutaan niiden jakelun takia pakkaamaan.  Pakatessa laatu aina huononee ja muodostuu joksikin kompromissiksi.  Pakkaustavan eli tiedostomuodon valintaan vaikuttaa ratkaisevasti, missä laitteissa se on tarkoitettu katseltavaksi ja miten se jaetaan.

Paras käytettävissäsi oleva videon tekninen laatu on siinä videossa jonka olet kuvannut tai ladannut koneeseen (menemättä ammattimaisiin parannustapoihin).  Esimerkiksi nykyiset videokamerat (Panasonic, Sony) ja puhelimet tekevät teräväpiirtolaatua AVCHD.  Nyt sitten riippuu jakelutavasta ja lopullisesta käytöstä, millaiseen laatuun tuo muokataan.  Tässä kohdin on ensimmäinen ja tärkeä

VINKKI
Säilytä aina alkuperäinen video, se mistä tehdään muokkauksia.  Jos haluat siitä kopiota tai muokata vaikka johonkin muuhun käyttöön, niin alkuperäinen on paras lähtökohta.  Sen sijaan jo muokatut ovat kärsineet pakkaamisesta.  Älä pakkaa niitä uudelleen!  Älä poista alkuperäisiä vaan säilö Master videot sopiviin tallennusvälineisiin.  

Muokkaaminen eli pakkaustapojen käyttö merkitsee siis videoiden pakollista laadun heikkenemistä.  On tärkeätä huomata, että videoiden tekninen laatu riippuu siitä, millä välineellä niitä katsellaan. Suuntaa antavasti on videoiden näyttötarkkuus välineryhmittäin suunnilleen tämäntapainen.  Tarkkuus ei riipu kuitenkaan pelkästään resoluutiosta.

Tiedostokoko     Resoluutio      Käyttö laitteissa
                                             Puhelin        iPad      Tietokone     YouTube

Pieni                   426×320       x
Mobilikoko          470×320        x                 x                 x                   x
Keskikoko           640×360        x                 x                 x                   x
Suuri                   960×720       x                 x                 x                   x
Teräväpiirto min.1280×720                          x                 x                   x

 Käytännössä laiteiden välityskyky vaikuttaa niin, että hyvällä tarkkuudella tehtyä videota voi aina muokata vaatimattomampaa tarkkuutta vaativiin välineisiin.  Sen sijaan toisinpäin eli pienet – keskikokoiset tiedostomuodot eivät ole hyviä välineissä, jotka pystyvät parempaan.  Laatuerittelyssä voidaan katsoa myös laiteasteikkoa vaatimattomasta vaativampaan esim. seuraavasti:  Suoratoistettu normaali – DVD-laatu – BlueRay-laatu – kiintolevyltä ajatettavat videot.

 

Yleiset videomuodot (ilmenee yleensä sen containerista)

Vaikka videomuodoista on tarkemmin toisaalla, niin tässä yhteenvetona muutamia kommentteineen niiden ajankohtaisuudesta.

Audio Video Interleave eli .avi
Microsoftin aikoinaan kehittämä ja ollut käytössä johtavia.  Näitä on yhä ja editointisoftatkin voivat niitä tehdä. Toimivat edelleenkin, mutta parempia nykyisin satavilla.

QuickTime .mov tai .qt  
Oli poissa pitkään, mutta Maveric-päivitys toi sen nykyaikaan.  Siihen tuli mm. h.264.  Täysin käyttökelpoinen tänään.

Flash Video .flv .swl
Adoben Macromedian kehittämästa muodosta on eri versioita. Uudet niistä voivat käyttää h.264ää.  Jos muita vaihtoehtoja on, niin kuitenkin joku muu.

.M4V .MP4
Ovat samatapaisia. .M4V on Applen kehittämä MPEG4 laajennus. Sen tarkoitus on, että toimii myös Applen laitteissa.  Kaikki laitteet eivät näytä .M4V muotoa, jolloin muunnettava MP4:ksi.  Silloin taas Applen Qicktime pohjaiset laitteet eivät näytä.

Advanced Video Codec High Definition  AVCHD
Kuten sanottu tulee videokameroiden mukana, video varastoituu siihen ja toimii säilytysvälineiltään. Tukee vakio teräväpiirtoa, toistaa 60frames/sek asti.  Ajankohtainen h.264 pakkauksineen.  Kehittyy edelleen, uutta mm. AVCHD 3D/Progressive.

Pari containeria, jotka ovat myös koodekkeja:

MPEG1
Laatu huonompi kuin DVD-laatu, ei syytä käyttää

MPEG2
Päivitetty versio edellisestä.  Jatkuvasti käytössä esim. DVD-Video standardina. Uudemmat h.264 ja h.265/HEVC kuitenkin huomattavasti parempia.

 

 

Editointia PowerDirectorilla [3]
2.  Kuvauksellinen laatu

Tässä osiossa ei olla aivan niin eksaktien tosiasioiden äärellä, kuin teknisessä laadussa.  Jokainen meistä ymmärtää kuvauksellisen laadun eri tavoin.  Ja ratkaisevaa on mihin videota on tarkoitus käyttää ja miten jakaa (jos jakaa). On paljon tarkoituksia, joihin videota kuvataan kännykällä tai pokkarilla ja esitetään tai varastoidaan sellaisenaan.  Mutta jos kuvataan jo vaativampia tarkoituksia varten ja hyvillä välineillä, niin miten silloin kuvauksellista laatua voi kehittää.

Ensimmäiseksi on otettava monen tietämä, mutta silti käytännössä helposti unohtuva ohje; älä tee liian pitkää videota.  Kun pääsee hyvään kuvaamisen vauhtiin ja mielenkiintoista kuvaa syntyy, niin on tosi vaikeaa lähteä sitä karsimalla muokkaamaan.  Tuo ja tuo pitäisi saada mukaan.  Mutta katselija – vaikka kuinka perheenjäsen tai kaveri –  pitkästyy helposti. Ja sitähän et haluaisi.  Jos video sisältää vielä pitkiä otoksia niin se tuntuu nykyiseen TV-ilmaisuun tottuneista pitkältä.

Hyvin editoitukin video pitää olla idealtaan oivallinen ja kuvaukseltaan hyvä, jos se ylittää 15-20 minuuttia. Sellainen 10-15 minuuttia istuu useimmille katsojille oikein hyvin ja mahtuu normaaliasetuksin vielä YouTubeenkin.  Vinkki on tehokas. Pitää vain editoitaessa olla tiivistäminen mielessä; kaikki turha pois ja jäljelle jääneestä vielä puolet – ei mahda mitään!   Tiivistämällä kerrontakin paranee.  Lyhentämällä otoksia (trim) ne ja samalla kokonaisuus lyhenevät ja alku-loppuheilahdukset poistuvat. Jäljelle jää kooste parhaista otoksista.

Seuraavaksi otan sen, että lähes kaikki videoita kuvaavat olemme aikaisemmin kuvanneet – ja toki vieläkin – tavallisilla kameroilla.  Videota kuvattaessa pitää kohde nähdä hiukan toisella lailla.  Nyt on normaalien valokuvauksellisten keinojen lisäksi käytettävissä liike.  Kuvaa liikkuvia kohteita tai pane kohteet ja paikat liikkumaan.  Liikettä tuovat myös editoinnissa tehtävät erilaiset efektit ja siirtymät.  Ole silti kuvatessa joidenkin helppojen keinojen kohdalla maltillinen; käytä varsinkin zoomia harkiten.  Älä panoroi liian nopeasti, silloin kuvan tarkkuuskin on huonompi.

Jos sinulla on kunnon videokamera, niin miksi et hankkisi myös sen arvoista – kuitenkin monin verroin halvempaa – monipuolista editointiohjelmaa.  Maksuttomilla toki saa videoita aikaan, mutta maksulliset editoijat ovat tuloksiltaan harrastajalle aivan omaa luokkaansa.  Videoiden editointiohjelmista tarkemmin -> täällä [4].
 

Tässä vielä videoiden tekemiseen muutamia

VINKKEJÄ

 

[5]Selvisikö asia?

Oliko tästä artikkelista hyötyä? Jos olet tyytyväinen saamiisi tietoihin, niin ehkä tulet sivustolle toistekin. Tietotekniikka muuttuu ja kehittyy koko ajan. Ajankohtaisia muutoksia seurataan myös täällä ja niiden perusteella tulee uusia artikkeleita. Pääset kätevästi sivustolle, jos tallennat sen linkin kirjanmerkkeihin, suosikkeihin.

 

Päivitetty 7.11.2021

 

Myös näistä lisätietoja ja yksityiskohtia

Kuvat ja diat videoiksi [6]

Diojen ja kuvien digitointi [7]

YouTube videoiden tekeminen – videoiden jakelu [8]

Kotivideoiden teko – kokemuksia videoinnista [9]

Pelasta vanhat VHS-videot [10]

Mikä on hyvä mediasoitin (video ja audio) [11]

Parhaat videoiden latausohjelmat [12]

Videoeditorit valintaopas [13]