Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kun on kunnon kamera – tai aivan upouusi – niin sillähän olisi kiva kuvata jotakin. Muutakin kuin tavallista perhe- ja lomakuvausta?

 

Paljon onkin kuvattavaa, suorastaan hirvittävän monenlaista. Heti kärkeen on puhuttava hiukan “rajoituksista”. Perinteisen perhe- ja lomakuvauksen ja toisaalta valokuvaharrastuksen eri mahdollisuuksien välissä on vedenjakaja. Sen korkeus on sitä suurempi, mitä vaativampaan kuvausharrastukseen tähtää.

Tuo on hyvä tietää, että voidaan lähestyä kameralla tekemistä hiukan tarkemmin. Ensimmäisessä vaiheessa perhekuvista eteenpäin pitää olla sen verran kipinää, että edes ryhtyy kokeilemaan kameran uusia käyttötapoja. Jos se kipinä puuttuu – sanotaan vaikka ei ole aikaa, ei mahdollisuuksia – niin on melko mahdotonta päästä liioin uusiin päämääriin.

Lisäksi tuossa harkintavaiheessa on tarjolla monta pelottavaa vertauskuvaa. Kun katselee jo kauan harrastaneiden ottamia kuvia, valokuvablogeja jne, niin saattaa tuntua aivan ylivoimaiselta päästä edes lähellekään vastaavaa.

Ei kannata kuitenkaan pelätä ja luoda turhia ennakkoasenteita. Kaikki pitkälle ehtineet ja ammattilaisetkin ovat aloittaneet aivan alusta. Ja sitten edenneet siihen korkeaan vaiheeseen, joka aloittelevien kannata saattaa nyt näyttää tosi pelottavalta.

Uusi hyvä kamera ei ole tarkoitettu stressaantumiseen, vaan päinvastoin itsensä ja muidenkin virkistämiseen. Voi asettaa itselleen tavoitteita, miten kameraa hyödynnetään, mutta ei liian korkeita. Edetään askel askeleelta.

 

Valokuvabogit

Otetaan yksi esimerkki, mitä edellisellä tarkoitan. Aletaan kuvata omaa valokuvablogia varten nettiin. Silloin tulee vilkaistua, millaisia niitä muilla on. Voi löytää surfaamalla esim. listan kaikkein suosituimmista suomalaista valokuvablogeista. Sitten kun vertaa omiin mahdollisuuksiin, niin säikähtää ihan varmasti. Eihän minulla ole mahdollisuuksia edes liikkua noissa kaikissa hienoissa paikoissa, joiden kuvista suuret valokuvablogit koostuvat.

Emme mene merta edemmäksi kalaan. Rajataan sopivasti blogikuvauksen ajatusta.  On aivan eri asia lähteä liikkeelle rajoitetummin ja vaikka aivan paikallisin kohtein kuin yrittää heti lukuisten eri aihepiirien loistokkaita kuvia.

 

Valokuville monenlaista käyttöä

Valokuvia voi siis ottaa blogia varten tai muuhun omaan nettikäyttöön. Nettiin voi laittaa omia kuvia joihinkin vapaasti käytettäviin valokuva-albumeihin tai kuvien jakosysteemeihin, esim. Picasa tai Facebookiin. On myös pilvipalveluita, jotka on tarkoitetu valokuvien jakamiseen. Linkillä netin kuvapalveluihin voi jakaa omia kuvia ystävilleen jos ei halua asettaa kaikkien nähtäviksi.

Entä sitten, jos nettikäyttö ei kiinnosta? Sektori kuin sektori, niin mahdollisuuksia on paljon. Voi kuvata omiin valokuva-albumeihin, sehän on perinteistä ja yhä suosittua. Tai uusia digikuvia automaatisesti esittäviä kuvakehyksiä varten. Myös useimmissa uusissa TVssä voi katsella kuvia näyttävästi. Uutta ovat huokeat valokuvakirjat, jotka koostetaan itse otetuista kuvista. Niitä voi tehdä itselleen ja/tai jakaa muillekin.

Voi harrastaa ihmisten muotokuvaamista. Hyvä kuva otettuna “studiossasi” on tervetullut kenelle tahansa. Entä seurata perheen pienimpien kasvua kameralla dokumentoiden. Mitä enemmän aikaa kuluu sitä arvokkaampia nuo perhekuvat ovat. Muista säilyttää kunnolla!

Valokuvista saa itse printattua erilaisia käyttö- ja lahjaesineitä: joulu- ja muita postikortteja, seinäalmanakkoja, kirjanmerkkejä jne. Kun käytetään valokuvia hyödyntäviä palveluita saadaan aikaan vaikka julistekokoisia kuvia sisustuselementeiksi, mukeja, hiirimattoja jne varustettuna ao. henkilön tai muulla kivalla itse otetulla kuvalla.

Jos on silmää ja näkee mielenkiintoisia tapahtumia, voi kuvia lähettää lehtien toimituksiin julkaistavaksi. Joskus niistä voi saada jopa rahallista korvaustakin, mutta ennen kaikkea on mukavaa nähdä oma kuvansa jossakin julkaistuna.

Tässä ei nyt edes yritetä tunkeutua alueelle, missä kameraa voidaan käyttää dokumentointiin tai työssä, työtehtävien apuna, tutkimuksiin ja erikoistarkoituksiin.

 

Esimerkkejä valokuvablogeista linkkeineen:

Lukiolaisen luontoaiheinen kuvablogi:  http://bemmonymparistopvkirja.blogspot.com/

Tällainen voi olla henkilökohtainen valokuva- ja tekstiblogi:

 http://kouvolalainenvalokuva.blogspot.com/

http://barninthemist.blogspot.com/

Tässä pari valokuvablogia, jotka on sattumanvaraisesti poimittu suosituimpien valokuvablogien listoilta.

http://hallatar.blogspot.com/

Jos oma valokuvablogi netissä kiinnostaa, niin tästä pääsee eteenpäin:

Bloggerin ohjeita ->

Blogaaja.fi

Osa pilvipalveluiden säilytystiloista sopii oikein hyvin kuva-albumikäyttöön ja jakeluun. Tässä linkki SugarSync palveluun. Sen maksuton käyttötila on 2 G. (Sivusto on turvallinen, vaikka selain voi sen varmenteesta varottaa.):

https://www.sugarsync.com/

Ai niin, vielä yksi tärkeä asia! Muista aina varmuuskopioida valokuvasi CD-DVDlle, muistitikulle, toiselle kiintolevylle tai vaikka netin pilvipalveluun.

 

Linkkejä tarkastettu ja uusittu 18.2.2017

 

 

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>