Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli


Uuden tuntemattoman ohjelman lataus netistä on aina riskitekijä. Onneksi suurin osa ohjelmista ei aiheuta sen kummempia haittoja. Mutta merkittävä on niidenkin ohjelmien joukko, josta on pienempää tai suurempaa haittaa koneelle. Mukana voi tulla viruksia ja haittaohjelmia.

Kuin lataamme ohjelmaa netistä, niin oletamme, että saamme sen mutta ei muuta. Ohjelma voi kysyä esim. asennetaanko samalla myös sen omat selaimen työkalut, toolbar. Kun kruksataan tai otetaan pois kruksi asiasta, niin siitä huolimatta ohjelma kuitenkin asentaa oman lisäkkeensä. Se syrjäyttää aikaisemman koneessa olevan toolbarin ja laittaa itsensä selaimen kotisivuksi.

Mitä hittoa se oikein meinaa! Vaikka kruksasin, että ei sitä. Niin vain on, että niillä on tapana jättää huomioimatta käyttäjän tahto. Omat työkalut ja mainokset tungetaan koneelle väkisin.

Tällaisia ohjelmia on lukuisia. Otetaan pari esimerkiksi: Nero BurnLite 10 on Neron ilmainen poltto- ja kopiointiohjelma. Liekö sitten tarkoitettu, että vastapainoksi maksuttomuudesta on pakko saada perille myös omat mainokset ja selaintyökalut. Ne tulevat, vaikka asennusvaihtoehdossa yrittää sen estää. Lisäksi ohjelma asentaa itsepäisen automaattisen ja käynnistystä hidastavan updaterin, joka ei tahdo totella koneen käynnistyviä ohjelmia säätelevää softaakaan.

Mainittakoon toisena tavallisia surffailijoita kiinnostava SweetIM. Sehän tarjoaa maksutta hymiöitä, animaatioita ja muuta nettimukavaa. Mutta harva tietää, että se tunkee käyttäjän merkinnöistä huolimatta omat työkalunsa ja kotisivunsa koneeseen. Eikä siinä vielä kyllin, sillä ohjelma kuuluu riskitekijöihin myös turvallisuusmielessä.

Koneeseen lisukkeita, häiriöitä ja epätoivottuja updatereita asentavien ohjelmien poisto ei ole aina helppoa. Poista ohjelma Windowsin Lisää ja poista sovelluksia työkalulla. Palauta entinen kotisivu selaimen Internetasetuksista. Poistojen jälkeen boottaa eli sulje ja avaa kone. Tarkasta, että ohjelma ja sen lisäkkeet ovat lähteneet.

Voisiko sitten jo ennakolta estää ennakolta tällaiset hankaluudet ja vaaratekijät? Oikeastaan ainoa keino tavalliselle käyttäjälle olisi kysyä joltakin, joka tietää. Tai edes katsoa netistä ensin, mitä ohjelmasta muut kuin ohjelman tarjoaja sanovat. Siellä on listauksiakin, joissa luetellaan riskejä ja likaisia jälkiä aiheuttavia ohjelmia. Tässä yksi listaus:

http://koti.mbnet.fi/pattaya1/hjt10.htm

Share

Tagit:

2 kommenttia juttuun “Ohjelmilla voi olla likaiset jäljet”

  1. Timo sanoo:

    Ainakin googlen android käyttöjärjestelmä on melkoinen käyttäjänsä seuraaja. Tämäkin on lähetetty android-puhelimesta, tosin selaimena on käytetty operaa.

  2. Neptun sanoo:

    Tietoja keräävät ja jopa yksityisyyttä hämärtävät ohjelmat sekä nettiasiat ovat ehdottomasti oman tarkemman tarkastelun arvoiset.  Ne ovat jälkiä, jotka johtavat suoraa koneeseemme.  Mitä ne ovat, miten yleisiä ja miten niihin tulisi suhtautua?   Siihen palataan jonkin ajan kuluttua kun ensin on selvitetty asiaa "tutkimalla, karsimalla ja poimimalla" kuten täällä uudessa jutussa runollisesti sanotaan :-).

    Ja yksityisyyden kehitys netissä on toinen asiakokonaisuus, joka on ehdottomasti myös pohdiskelun arvoinen.  Näyttää siltä,  että yksityisyytemme kapenee koko ajan, monille ehkä aivan huomaamatta.  Lähiaikoina tungetaan lusikka siihenkin keitokseen.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>