Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli


 

Nyt on tullut puhuttua paljon netistä ja tekniikasta.  Näin joulun alla on aika puhua vielä tärkeämmästä – myös meistä ihmisistä. Kyllähän tekniikka hienoa on, tekninen esine voi olla ilman mitään disainejakin jo mahdottoman tyylikäs. Mutta eri asia on, miten käyttökelpoinen se on.

Nyt elämme IT tekniikan vallankumouksen ensimmäisiä vuosia. Siis tosiaan, laske itsekin, kuinka monta vuotta netti on ollut nykymittakaavassa edes käytettävissä. Ei kovin montaa, jos vertaa mihin tahansa laajojen asioiden kehitysvuosiin. Kaikki “alaan” liityvät säätelyt ja lainsäädäntö kulkee jälkijunassa. Eikä suurin osa ole vielä tullut edes asemalle.

IT ala kehittää välineitä ja ohjelmia, joilla pitäisi parantaa meidän elämme laatua. Ne ovat usein teknisesti hyviä, mutta niissä on harmillinen ja suuri heikko kohta: niitä on vaikea käyttää, ne saavat aikaan virhetoimintoja, jopa vaaroja. Juuri se rajapinta, joka olisi meille tärkeä, eli missä tekniikka kohtaa ihmisen on koko homman heikko kohta.

 

Miten tekniikka tarvitsee ihmistä?

Mitäs ne sitten tarkemmin sanoen oikein ovat? Otetaan pari esimerkkiä: Jokin Viranomainen kehittää uuden palvelun nettiin. Jotta sitä voidaan käyttää täytyy surffaajan täyttää lomake. Mutta mitä hemmettiä! Missä se lomake oikein on? Hirveän kliksuttelun jälkeenkään sitä ei löydy.

Pitää ottaa yhteys neuvontaan, joka vastaa joskus aikanaan. Se neuvoo, että lomake onkin napin takana, josta sitä ei arvannut etsiä. OK, asiahan etenee viimein. Siitä vaan lomaketta täyttämään.

Mutta sitten tullaan kohtaan, jossa on punainen tähti ja lukee Optional. Siinä kysytään nykyistä työpaikkaa. Mutta mitäs sitten kun sellaista ei ole? Jos olet työtön tai eläkkeellä? Vieläkö jaksat ottaa yhteyden hitaasti toimivaan neuvontaan… Samalla tekisi mielesi sanoa ns. suorat sanat koko palvelun sivustokokonaisuudestakin ja sen sekavuudesta.

Tai olet ostanut vaikka uuden Tvn, tunnettu merkki, varmistit huollonkin olemassaolon. Hienon näköinen kun purat pakkauksesta. Mukana kaikki tarvittava ja myös suomenkielinen ohjekirja (edellisessä TVssä oli kamala suomen kielen jokin konekopio käännös, mutta tässä jo kunnollinen). Kytket lisälaitteet ohjeen mukaan.

Mutta mitä kummaa taas. Kun kone aukeaa, niin siinä onkin valikko, joka ei ole suomea! Pidettyäsi perhekokouksen tulette johtopäätökseen, että tekstin täytyy olla hollantia, se muistuttaa jotenkin saksaa. Ehkä johtuu siitä, että tämä TV on kotoisin Hollannista. Siitä valikosta sitten pitäisi tehdä loppuviritys, mutta kun tekstiä ei ymmärrä.

No ei hätää, onhan TVllä huolto ja takuukin, puhelinnumerokin asiakaspalveluun. Mutta eihän siellä vastaa kuin automaatti kun on viikonloppu. En nyt viitsi enää jatkaa tapauksen vaikeuksia, jota jatkuivat sitten kun asiakaspalvelun kanssa piti löytää jostakin koneen tarkat mallitiedot…

Itse tuotteet voivat olla hyviä ja toimivia, mutta hankaluuksia on, kun niitä käyttää ihminen. Asiakaspalvelua ei ole tukifoorumi netissä, jossa käyttäjät neuvovat toisiaan. Eikä tuki, ohje, joka on hankalasti ja mahdollisesti maksullisten puhelinpalveluiden takana.

 

Saadaanko tekniikka palvelevammaksi?

Kun tässä nyt moititaan tekniikan taitureita osaamattomuudesta, niin onko siihen mitään parannuskeinoja? On siihen. Ensinnäkin olisi hyvä avoimesti myöntää, että esim. uuden palvelun perustaminen nettiin sekä mökin mummoa että teknisesti valveutunuttakin varten on vaativa asia.

Kun projektit ovat vaativia asioita, niin ei voida kuvitella, että ne noin vain olisivat valmiita heti kun viimeinen koodi on saatu nettiin. Niitä pitää testata, koekäyttää ensin. Testausta ei saa tehdä IT väki tai ao. organisaation oma henkilökunta. Testauksen pitäisi tehdä käyttäjistä poimittu raati. Niin perinteisiä tuotteita testataan edelleenkin; laboratorio ei riitä, vaan käyttäjiä tarvitaan.

Kun sitten uusi palvelu on saatu kunnolla testattua myös käyttäjien toimesta, niin ei olisi haitaksi, jos alkuvaiheessa todetaan rehellisesti palvelun olevan uusi. Ja että kehittäjiin saa yhteyden niin ja niin ja että kehittäjät ovat kiitollisia kaikesta palautteesta ja parannusehdotuksista!

Eivät IT-ammattilaiset siinä menetä kasvojaan. Sen sijaan he luovat itselleen sellaiset – ihmisen kasvot.
 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>