Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Katso myös diagnoosiohjelmat >täältä.

 

Testiohjelmilla mitataan tietokoneen ja sen osien toimintoja,  omien kotisivujen nopeuksia, laajakaistan nopeutta ja selvitetään erilaisia ongelmia. Miten voisimmekaan olla ilman testiohjelmia!

 

Suuri osa testiohjelmista on tarkoitettu tavallisille käyttäjille. Myös ammattikäytössä tarvitaan testiohjelmia, mutta ne ovat sitten jo mittavia ja maksullisia työvälineitä. Tietokoneen käyttäjä voi ihmetellä koneensa toimintoja, onko se hidastunut, toimiiko kiintolevy, prosessori tai jokin muu osa kunnolla. Testaamalla saadaan selvyyttä asiaan.

Osa testiohjelmista selvittää tietokoneen toimintanopeuksia. Niiden suuri käyttäjäryhmä ovat pelaajat. FutureMarkin suorituskyky-ohjelmat ovat kautta maailman tunnettuja ja ahkerassa käytössä. Ne perustuvat tietokoneen rasittamiseen ja saatujen tulosten analysointiin sekä vertailuun. Tässä emme niihin puutu muuta kuin näin maininnalla. Tavalliselle surffailijalle ovat muut testiohjelmat paljon hyödyllisempiä, myös rasitusohjelmia turvallisempia käyttää.

Ongelmia selvitettäessä ollaan etsimässä vikoja, tai toteamassa, että niitä ei epäillyssä komponentissa ole. Yleisimpiä testauskohteita ovat tietokoneen kiintolevyn, näytönohjaimen, prosessorin ja muistien toiminnat.

 

Nopeusmittaukset

Nopeuksia mitataan usein ei niinkään vikojen etsimiseksi, vaan systeemien kehittämiseksi. Nopeusmittaukset eivät asenna mitään koneellesi, vaan toimivat verkossa. Hyödyllisiä ovat esim. omien kotisivujen nopeusmittaukset. Tiedätkö sinä, mikä on mahdollisten omien sivujesi latausnopeus? Alempana linkeissä on kaksi eri ohjelmaa tämän mittaamiseksi.  Ensimmäinen Pingdom Website Speed Test kertoo paljon asioita sekä sivusi latausnopeuden ja latausajan.  Myös muita nettisivuja voi mitata ja siten vertailla.

Toinen linkki Web Site Optimization.com antaa ilmaispalveluna jo hämmästyttävän monipuolista tietoa sekä suuntaa antavia ohjeita sivuston optimointia varten. Sanallisista ohjeista on huomattava, että meillä Suomessa on paremmat kaistanopeudet, mitä sivusto vertailussaan käyttää, joten niitä ei pidä ottaa aivan sanatarkasti.

Pingdom Website Speed Test

Web Site Optimization

 

Mikä on laajakaistasi nopeus, onko se luvattu? Tai mokkulan, jolla ei ole tarkkaa nopeutta? Speedtest, josta tämän jutun otsikkokuva, selvittää sen kätevästi:

Speedtest.net

 

Toimintojen testausta

Windowsissakin on muutamia työkaluja, jotka eivät ole varsinaisia testausvälineitä, mutta jotka seuraavat käyttiksen toimintoja ja kertovat havaitsemistaan virheistä. Näistä tärkeimmät ovat Laitehallinta, joka seuraa rautapuolen oikeellisuutta sekä Tapahtumienvalvonta. Sen lokitiedostoihin Windows kirjaa havaitsemansa virheet.

Rautapuolella yleisimmät vikakohteet ovat kiintolevy, näytönohjain (tai sen ajurit) ja muistit. Niinpä näiden testiohjelmiakin tarvitaan useasti. Käytettyävissä on testiohjelmia, jotka soveltuvat kaikille kiintolevyille. Tarkemmin -> täällä.

 

Näytönohjaimien ominaisuuksista kertovat useat tietokoneen analysointityökalut kuten Everest Home, SiSoftware Sandra Lite. Varsinaiset näytönohjaimen testaustyökalut ovat erilaisia rasitustestejä, joita kehittää mm. FuturureMark. Ne eivät oikein sovellu tavallisille käyttäjille koska voivat saada aikaan vaurioita koneeseen.

SiSoftware Sandra Lite

Siitä netptunetin artikkeli

 

Muistien testausohjelmista on paras ja suosituin memtest. Se testaa muistit Windowsia käynnistämättä. Ohjelma asennettaan CD/DVD levylle tai muistitikulle. Memtest ohjelmista tarkemmin -> täällä.

Muitakin koneen osia kuten prosessoreita, emolevyjä jne voidaan analysoida ja testata. Tässä yleistestaaja

HWMonitor

 

Kaiken varalle – Linux! 

Viimeisenä on linkki live Linuxin lataamiseen. Se asennetaan ulkoiselle muistivälineelle kuten CD/DVD-levylle tai muistitikkuun.

Mitä tekemistä sitten live Linux latauksella on tässä testiohjelmia esittelevässä jutussa? On se testiohjelmakin.  Jos live Linux toimii oireilevassa koneessa on vika sen Windows puolella. Jos ei toimi kunnolla, on rautapuolessa jotakin heikkoa.. Se on myös aivan erinomainen väline silloin, jos Windows on mennyt pahasti solmuun. Sillä pääsee tutkimaan Windowsia sitä käynnistämättä – jos se enää käynnistyykään. Live Linux voi toimia myös pelastusohjelmana jos ei kriisitilanteessa muuten saa kovalevyltä tärkeitä tiedostoja pelastettua. Lataa ajoissa, kaiken varalta, niin sinulla on jos joskus tarvitset. – Tietysti live Linuxia voi muutenkin käyttää, huomauttaa kyllä vakituinen Linux käyttäjä. Tästä kätevä Linux muistitikkuun asennusohjelma Tässä toinen, selkeät neuvot ja kuvat: UNetbootin.

 

Artikkeli päivitetty 24.12018.

 

Lisää tietoja:

 

Tietokoneen osien testaus

Diagnoosiohjelmat

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>