Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Päivitetty 28.12.2018

Tietokoneesta tietojen tuhoutumista voi sattua kenelle tahansa, niin kokeneille käyttäjille kuin peruskäyttäjillekin. Aina se tapahtuu yllättäen, odottamatta. Ja aina joudutaan miettimään, miten ne saa takaisin.

 

Silloin on turha mennä viisastelemaan, että miksi et ottanut varmuuskopioita. Kun tiedot ovat kadonneet tai tuhoutuneet on jossittelu tarpeetonta. Sen sijaan on ryhdyttävä toimenpiteisiin niiden takaisin saamiseksi.

Tietoja kiintolevyltä tuhoutuu lähinnä neljällä eri tavalla: Inhimillisestä erehdyksestä, laitteistovian, ohjelmavian tai haittaohjelman takia. Kun onnettomuus tapahtuu, niin ensimmäiseksi pitää tutkia, mikä näistä tavoista on tiedot vienyt.

Jos epäilee inhimillistä erehdystä – sen voi usein melko pian itsekin huomata – niin tapaus on näistä onneksi helpoin. Sitä parempi mitä pikemmin pääsee palauttamaan kadonneita tiedostoja. Vahingossa poistetut eivät heti häviä koneesta, vain sen kirjanpidosta. Jos konetta käyttää onnettomuuden jälkeen, niin koko ajan palautuksen mahdollisuudet huononevat koska se kirjoittaa kadonneiden tiedostojen päälle.

Vahingossa poistettu voi löytyä roskakorista, josta sen saa helposti takaisin. Tai etsi-toiminnolla voi etsiä paikkaa, mihin se on koneen tiedostoviidakossa solahtanut.  Paras tiedostojen etsintäohjelma on Searh My Files. Se on esitelty tarkemmin -> täällä.  Jos nämä ensiavut eivät auta, niin käytettävissä on joukko hyviä palauttavia työkaluja, ohjelmia. Niistä esimerkkejä Linkeissä.

 

Kiintolevy rikki

Entä sitten, jos kiintolevyssä on selvästikin laitteistovika eikä se enää suostu toimimaan. Siihenkin on joukko työkaluja, joilla palautusta voi yrittää jos asia ei tunnu aivan vieraalta. Jos tuntee, että taidot eivät riitä, niin onko kaikki toivo menetetty? Ei ollenkaan. Muutamaa kuvatiedostoa ei ehkä kannata lähteä palveluliikkeiden avulla palauttamaan, mutta jokainen voi itse arvioida omien tietojensa merkityksen.

Käyttäjät arvelevat yleisesti, että ammattimainen tietojen palautus muistivälineiltä maksaa maltaita. Sitä se on tehnyt aikoinaan, mutta ei enää nykyisin. Ilmeisesti lähes jokaisessa palvelua harjoittavassa yrityksessä on homma jaettu kahteen taksakokonaisuuteen; yksityishenkilöille ja firmoille.

Yksityishenkilöiden kiintolevyn sisältöjen palautustaksat liikkuvat alkaen n. paristasadasta eurosta jopa allekin, tapauksesta ja vaikeusasteesta riippuen. Paikkoja Linkit kohdassa ja lisää hakukoneilla etsimällä.

Ohjelmavika tietojen katoamisen syynä on kiusallinen, muta ei aivan harvinainen. Nyt riippuu vian luonteesta, millaiset palautusmadollisuudet ovat. Voi itse etsiä ja käyttää palautusohjelmia. Jos ei auta ja tieto on tärkeää, niin ammattiliikkeeseen. Uusien harmien välttämiseksi pitää myös ottaa selville, mikä ohjelmavika sellaista aiheuttaa ja korjata se.

Samat reseptit koskevat haittaohjeloman aiheuttamaa tietojen tuhoutumista.

 

Linkit

Palautusohjelmia

Recuva, suomenkielinen

FreeUndelete

File Sacavenger, maksullinen

Live Linux voi toimia myös tietojen takaisin saamisen välineenä, Paras Windowsin korjaustyökalu Live Linux

 

Tietoja palauttavia yrityksiä

Espoon Tietokonehuolto

Data Palautus

 

Hyvä tietää myös näistä

Windowsin korjaaminen

Kun tiedosto ei avaudu

Kiintolevyt, ylläpito ja vikojen testaus

 

 

 

Tagit: ,

25 kommenttia juttuun “Miten tuhoutuneet tiedot takaisin?”

 1. Neptun sanoo:

  Tulipa heti käyttöä omille ohjeille 🙂 Tyhjensin vanhingossa kakkoskiintolevyltä F: asemaa, vaikka piti tyhjentää muistitikkua.  Ihmettelin kyllä, että olenpa paljon varmuuskopinut tietoja tikulle.  Kone valitti, että roskakorti on täynnä.   Tyhjensin roskakorin.  Pian sen jälkeen huomasin, mitä on tapahtunut. N. 13.000 valokuvaa oli kadonnut bittiavaruuteen.

  Recuva hoiti palautuksen hienosti.  Kesti n. kaksi tuntia.  Kun kansiorakenteita ei voi palauttaa, niin seurauksena on 13.000 kuvaa yhdessä kansiossa.  Siitä alkoi kaksoiskappaleitten poisto ja kuvien uudelleenjärjestely, joka yhä on menossa.  Kuvien kaksoiskappaleiden poistosta tulee blogiin artikkeli, että jotakin hyötyäkin mokasta oli.

 2. Nona sanoo:

  Hei!
  Osatko sanoa,pystyskö se ohjelma palauttaa kuvia,kun kone on alustettu?
  Luulin,että siirsin kaikki kuvat uudelle koneelle ja palautin tehdasasetukset vanhalla koneella. Muutaman päivän päästä huomasin,että osa kuvista jäi siihen vanhaan. 
  Harmittaa!!

 3. Neptun sanoo:

  Kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla.  Yleensä palauttaminen onnistuu jos päälle ei ole kirjoitettu uutta eli koneella ei ole erehdyksen jälkeen juuri muuta tehty.  Kuvat palautuvat yhtenä ryhmänä, jossa ei ole enää aikaisempaa ryhmittelyä.  Mutta tärkeitä on, että kuitenkin niitä pääasee taas käyttämään, tallentamaan ja ryhmittelemään.  Operaatiossa voi syntyä myös kaksoiskappaleita. Ne saadaan poistettua manuaalisesti tai siihen sopivalla ohjelmalla.

 4. Nona sanoo:

  Hei!
  Kitti vastauksesta!
  olen n. 4h yrittänyt saada ne takaisin,en saanut kun jotain vähän aika sitten poistettuja ja aika paljon tuli netistä katsottuja esim.vaatteita ja ynsm. Siis tiedostosta en saanut mitään. Teinkö jotain väärin?
  Onkohan mahdollista jollain toisella ohjelmalla saada SDHC kortista  poistettuja kuvia? Se on nimittäin digikameran kortti,jossa oli myös niitä kuvia.

 5. Neptun sanoo:

  Millä ohjelmalla yritit?  Recuva on aika hyvä, mutta vielä tehokkaampiakin on, jotka kyllä ovat vastaavasti joko vaikeampia käyttää tai maksullisia.  Tässä yksi maksullinen, jolla on ilmainen koekäyttöaika.  Tällä voi palauttaa myös SDHC kortista:

  http://www.wondershare.com/dat.....overy.html

  Ja tässä maksuton (1 GB määrään asti) ohjelma:

  http://www.easeus.com/datareco.....ftware.htm

   

 6. Nona sanoo:

  Recuvalla yritin ja ihme,että en saanut yhtä kuvaa kuvatiedostosta. Kiitos,minä yritän muita ohjelmia myös. Muistatko yhtään, mitä itse valitsit ruudukosta, kun yritit palauttaa sillä recover ohjelmalla?  

 7. Neptun sanoo:

  OK, yritä niitä muita, niillä pitäisi myös muistikortilta saada takaisin.  Missä tiedostomuodossa ovat ne tiedostot – siis ei kuvatiedostot – joita myös etsit?

  En muista enää Recuvan asetuksia, mutta lataan ohjelman tänään myöhemmin ja katson siitä jos se tuo mieleen tarkemmin.

 8. Nona sanoo:

  Molemmat ohjelmat haluu sen serial number, ohjelma löysi kortilta kuvat,mutta ilman sitä sarja numeroa ei saa niitä koneelle :((
   

 9. Nona sanoo:

  Hei! Minä sain ne kuvat takas sillä alimmaisella ohjelmalla :)) valitsin ne erikseen(onneksi suurin osa oli näkyvillä) koska oli alle 1GB, eli jos on yli sitä muisti,niin pitäisi ladata maksullinen versio. Suuuuuret Kiiiitokset sinulle! :)))

 10. Nona sanoo:

  vielä yksi ongelma: ne kuvat ei suurene :(. 

 11. Neptun sanoo:

  Missä muodossa saamasi kuvat ovat?  Ks. Ominaisuudet hiiren oikella. 

  En vielä kerinnyt Recuvaa tutkia, mutta arvelen, että sinulla on ollut puutteeliset asetukset.  Myös se palauttaa muistikorteilta jne eli kaikilta muilta kuin optisilta asemilta.  Muistelen että siellä on jokin asetus vahingoittuneet tiedostot, nämä alustetut eivät ole tavallaan poistettuja.

 12. Neptun sanoo:

  Nyt kerkesin Recuvaan asti.  Aikaisemmasta:  Se etsii tavallisessa haussa vain niitä tiedostoja,  joista on kruksi taulussa Tiedostotyypit.  Jos sekä kuvia että muita pitää laittaa täppi viimeiseen Hae kaikki.

  Kuitenkin Recuvassa on alustetuille tiedostoille aivan oma hakusysteeminsä.  Se on selostettu tässä linkissä (tämä on se vauritoituneet yms tiedostot):

  http://www.piriform.com/docs/r.....tted-disks

  Vielä nyt sinulla olevista kuvista.  Siis hiiren oikella Ominaisuudet.  Sieltä näet, missä tiedostotyypissä ne ovat sekä mikä on ohjelma, jolla ne on ajateltu avattavaksi ("suurennettavaksi" jne) .  Siinä vieressä on nappi Muuta… Siitä pääsee säätämään millä kuvat avataan, mikä riippuu niiden tiedostotyypistä.  Normaalit .jpg kuvat avataan Kuvien ja faksien esikatselussa.  Mikäli kuvat ovat nyt jossakin harvinaisemmassa muodossa niin ne voidaan konvertoida muunlaisiksi.

   

   

 13. Nona sanoo:

  Ne kuvat ovat kyllä JPG muodossa ja yritin jo aikasemmin avata sovelluksessa,mutta silti kuva on harmana, suurentaessa.Kokeilen sitä toista nyt,minkä äsken lähetit.:) Jospas onnistuu!
   

 14. Nona sanoo:

  Recuva on ilmoittanut,että just tarvitsemien kuvien päälle on kirjoitettu ja aika huono laatu. Siinä on punainen pallo merkitty. Ilmeisesti en saa niitä suurempana :((
   

 15. Neptun sanoo:

  Juu, sehän siinä on aina pelkona.  Recuvan ilmoitukset ovat kyllä varsin luotettavia. Voisitko lähettää tai linkittää tänne yhden kuvistasi, niin tutkisin, millainen se on ja miten kärsinyt.  Helpointa lienee lahettää kuva tämän sivuston Keskusteluun tai sähköpostilla alkuperäisen kokoisena (sähköpostin nappi keskipalstassa).

  Joko kokeilit muistikortilta palautusta?  Recuva tekee myös sitä.  

 16. Joni sanoo:

  Joskus tuli itsekin poistettua vahingossa kuvia koneelta. Kokeilin niiden palautusta ensin maksullisella ohjelmalla, sittem vielä TestDisc  nimisellä ohjelmalla, se ei  niitä löytänyt kiintolevyltä mutta kameran muistikortilta se löysi kuvat. Suosittelen ainakin jos kuvat ovat raw-kuvia mitä ei Recuva löydä

 17. Neptun sanoo:

  Hyvä vinkki.  Tosin Nonan kuvat olivat normaaleja jpg kuvia kuten edelläolevastakin käy ilmi. Lisäksi on muistettava, että mikään palautusohjelma ei palauta kunnolla tai ei ollenkaan, jos tiedostojen päälle on kirjoitettu.  Siksi vahingon tapahtuessa hommat heti SEIS ja palautukseen. 

 18. tyhmä humanisti sanoo:

  löysin recuva-ohjelmalla poistetut tärkeät tiedostot. ohjelma ilmoittaa että ei päällekirjoitettu ja kunto erinomainen. ne ovat doceja. ne eivät kuitenkaan näy tai avaudu normaalina vaan siansaksana. miten ne saa auki docina?? osaatko auttaa?? sijainnin polun loppu: \CryptnetUrlCache\MetaData.
  help siis.

 19. Neptun sanoo:

  Mitä tiedostoja yritit palauttaa? Nuo ovat salattuja käyttötiedostoja, jotka eivät ole normaaleja teksti- tai kuvatiedostoja.  Todennäköisesti eivät edes tärkeitä.

 20. tyhmä humanisti sanoo:

  mielenkiintoista. hain roskakorista poistettuja asiakirjoja.  päivämäärät osuivat yhteen. ( luotu tietty päivä ja viimeksi päivitetty) mitä suosittelet tehtäväksi? ne ovat elintärkeitä kirjan lukuja ja stressi on melkoinen. valitettavasti ei ole varaa mennä minnekään ekspertille. recuva ei siis näytä olevan tässä tapauksessa auttava käsi.

 21. Neptun sanoo:

  Nuo löytämäsi ovat todennäköisesti käyttiksen tiedostoja, jotka kone on itse poistanut käytöstä.  Roskakorista poistetut normaalitiedostot pitäisi löytyä, mutta aina sillä edellytyksellä, että kone ei ole kirjoittanut niiden päälle. 

  Ota Recuva uudelleen tarkasteluun.  Käy tarkalleen läpi sen asetukset.  Että etsit oikeita tiedostoja oikella tavalla.  Ja etsi uudelleen.

  Myös muita palautusohjelmia voi kokeilla.  Myös maksullisia softia, jos niissä on maksuton kokeiluaika.  Trial versioissa voi olla rajoituksia kuten palautettavien tiedostojen koko.  Eli mikäli eivät kovin suuria niin voi löytyä.  Pelkkä teksti ei ole kovin "suurta" tiedostoa.

  Lue myös kommentit edellä, erityisesti kommenttini 11.11.12.  Recuva on hyvä ja nimenomaan helppo käyttää.  Muillakin voi löytyä jos Recuva ei – oikein viritettynä – löytäisi.  Yleensä se myös ilmoittaa, jos on päälle kirjoitettu.

  Lykkyä tykö humanisti!

 22. Antti sanoo:

  Minulla sd muistikortti herjaa kuvausretken jälkeen sekä kamerassa että pc:n lukijassa, että korttia ei ole formatoitu. Sain kyllä kuvia otettua. Nämä kuvien palautusohjelmat tarvivat nähdä kortin asemassa, eikä se formatointia kaipaavana näy ollenkaan. Uskaltaako tehdä pikaformatoinnin ja sen jälkeen alkaa kaivella onko tiedostoja jäänyt jäljelle ja onko se formatointi parempi tehdä kamerassa vai pc:ssä.

 23. Neptun sanoo:

  Siis sinulla Antti on muistikortti nyt kamerassa.  Ja olet ottanut siihen kuvia, mutta ne eivät näy missään.  Kerroit, että sait otettua kuvia.  Tarkistitko silloin ottamisen yhteydessä kameran omalla katselulla, että kuva/kuvia oli olemassa?

  Tarkoititko kuvien palautusohjelmilla sellaista, joka siirtää kuvat kamerasta tietokoneeseen?  (Palautusohjelma on periaatteessa toisenlainen; niillä palautetaan esim. vahingossa poistettuja tietoja tai kuvia.)

  Mitään erityistä kuvien siirto-ohjelmaa ei välttämättä tarvita.  Tietokoneella voi mennä kameran kuvatiedostoon ja sieltä siirtää kuvat kopoi-liitä menetelmällä haluttuun kansioon tietokoneessa. USB-kaapelilla liitetyn kameran löydät kohdasta Tietokone (Tai Oma tietokone) ja sieltä edelleen koneen kuviin. (Polku kuviin on erilainen eri kameroilla.) Nyt voisit käyttää tätä suoraviivaista reittiä ilman mitään siirto-ohjelmia ja katsoa onko siellä kuvia.  Jos on, niin kopioi ja liitä.  Epäilen kyllä, että siellä ei ole.  Muistikortti pitäisi ennen kuvien ottamista formatoida ao. kamerassa.

  Formatointi poistaa aina muistikortilla olevat kuvat.  Jos siellä kuvia olisi, niin älä formatoi ennen kuin ne on otettu talteen.  Mutta jos kuvia ei ole niin formatoi, että saat vastaisuudessa sille kuvia otettua.  Hyvä olisi aina kuvatessa varmistua, että kuva todella on syntynyt ja muutenkin OK.

  Helpointa on käyttää kameran omaa formatointia.  Se kulkee aina mukanakin.

   

 24. katja sanoo:

  Hej!

  Kone ei löydä mun muistitikkua enään oon kokeillu kolmea eri konetta ja kahdessa koneessa tulee vain "siirettävä levy" ja kun painan sen auki niin se sanoo että on tyhjä. Löytyykö mahdollisuutta pelastaa vielä kuvat sieltä?

 25. Neptun sanoo:

  Oletan, että koneessa ei olisi vikaa.  Eli se tunnistaa ja näyttää muut toimivat muistitikut.

  Maksuttomien palautusohjelmien kunkku on Recuva.  Sen saa koneeseen asennettavana versiona

  http://www.softpedia.com/get/S.....cuva.shtml

  tai kätevänä portablena

  http://www.softpedia.com/get/P.....cuva.shtml

  Tässä vielä erityisesti siirrettäviä muistivälineitä varten tehty palautussofta

  http://www.softpedia.com/get/S.....very.shtml

  Onko siinä varmasti ollut kuvia?  Miten ne on sinne talletettu?  Minkä merkkinen tikku ja minkä kokoinen?

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>