- neptunet - https://neptunet.net -

Miten tuhoutuneet tiedot takaisin?

[1]

Päivitetty 28.12.2018

Tietokoneesta tietojen tuhoutumista voi sattua kenelle tahansa, niin kokeneille käyttäjille kuin peruskäyttäjillekin. Aina se tapahtuu yllättäen, odottamatta. Ja aina joudutaan miettimään, miten ne saa takaisin.

 

Silloin on turha mennä viisastelemaan, että miksi et ottanut varmuuskopioita. Kun tiedot ovat kadonneet tai tuhoutuneet on jossittelu tarpeetonta. Sen sijaan on ryhdyttävä toimenpiteisiin niiden takaisin saamiseksi.

Tietoja kiintolevyltä tuhoutuu lähinnä neljällä eri tavalla: Inhimillisestä erehdyksestä, laitteistovian, ohjelmavian tai haittaohjelman takia. Kun onnettomuus tapahtuu, niin ensimmäiseksi pitää tutkia, mikä näistä tavoista on tiedot vienyt.

Jos epäilee inhimillistä erehdystä – sen voi usein melko pian itsekin huomata – niin tapaus on näistä onneksi helpoin. Sitä parempi mitä pikemmin pääsee palauttamaan kadonneita tiedostoja. Vahingossa poistetut eivät heti häviä koneesta, vain sen kirjanpidosta. Jos konetta käyttää onnettomuuden jälkeen, niin koko ajan palautuksen mahdollisuudet huononevat koska se kirjoittaa kadonneiden tiedostojen päälle.

Vahingossa poistettu voi löytyä roskakorista, josta sen saa helposti takaisin. Tai etsi-toiminnolla voi etsiä paikkaa, mihin se on koneen tiedostoviidakossa solahtanut.  Paras tiedostojen etsintäohjelma on Searh My Files. Se on esitelty tarkemmin -> täällä [2].  Jos nämä ensiavut eivät auta, niin käytettävissä on joukko hyviä palauttavia työkaluja, ohjelmia. Niistä esimerkkejä Linkeissä.

 

Kiintolevy rikki

Entä sitten, jos kiintolevyssä on selvästikin laitteistovika eikä se enää suostu toimimaan. Siihenkin on joukko työkaluja, joilla palautusta voi yrittää jos asia ei tunnu aivan vieraalta. Jos tuntee, että taidot eivät riitä, niin onko kaikki toivo menetetty? Ei ollenkaan. Muutamaa kuvatiedostoa ei ehkä kannata lähteä palveluliikkeiden avulla palauttamaan, mutta jokainen voi itse arvioida omien tietojensa merkityksen.

Käyttäjät arvelevat yleisesti, että ammattimainen tietojen palautus muistivälineiltä maksaa maltaita. Sitä se on tehnyt aikoinaan, mutta ei enää nykyisin. Ilmeisesti lähes jokaisessa palvelua harjoittavassa yrityksessä on homma jaettu kahteen taksakokonaisuuteen; yksityishenkilöille ja firmoille.

Yksityishenkilöiden kiintolevyn sisältöjen palautustaksat liikkuvat alkaen n. paristasadasta eurosta jopa allekin, tapauksesta ja vaikeusasteesta riippuen. Paikkoja Linkit kohdassa ja lisää hakukoneilla etsimällä.

Ohjelmavika tietojen katoamisen syynä on kiusallinen, muta ei aivan harvinainen. Nyt riippuu vian luonteesta, millaiset palautusmadollisuudet ovat. Voi itse etsiä ja käyttää palautusohjelmia. Jos ei auta ja tieto on tärkeää, niin ammattiliikkeeseen. Uusien harmien välttämiseksi pitää myös ottaa selville, mikä ohjelmavika sellaista aiheuttaa ja korjata se.

Samat reseptit koskevat haittaohjeloman aiheuttamaa tietojen tuhoutumista.

 

Linkit

Palautusohjelmia

Recuva [3], suomenkielinen

FreeUndelete [4]

File Sacavenger [5], maksullinen

Live Linux voi toimia myös tietojen takaisin saamisen välineenä, Paras Windowsin korjaustyökalu Live Linux [6]

 

Tietoja palauttavia yrityksiä

Espoon Tietokonehuolto [7]

Data Palautus [8]

 

Hyvä tietää myös näistä

Windowsin korjaaminen [9]

Kun tiedosto ei avaudu [10]

Kiintolevyt, ylläpito ja vikojen testaus [11]

 

 

 

[12] [13]Jaa linkki artikkeliin [14]