Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Artikkelista on uudempi versio -> täällä.

 

Kesällä on sää tavallista tärkeämpi asia. Monet harrastukset ja menemiset ovat juuri säistä riippuvaisia. Säätiedotukset ovat usein kovasti ylimalkaisia: Sadealue leviää hitaasti etelä-Suomen yli itään. Siitä on vaikea tietää sataako mökillä vai ei. Entä onko peräti ukkonen uhkaamassa?

Olisiko mahdollista saada omalle läppärin näytölle tai kännykän ruudulle tutkakuva säätilanteesta? Se on täysin mahdollista ja sitä kannattaa käyttää hyväksi. Nykyisellä nettitekniikalla saadaan sadealueiden paikat ja liike näkymään ihan omissa välineissä. Klikkaa kuvia niin saat niistä suuremmat.

Sama koskee ukonilmoja. Onko sellainen tulossa? Missä nyt salamoi ja tuleeko se tänne? Onko salamointi voimakastakin? Ruudulta sen näkee ja todennäköisen liikesuunnan.

Säätutkasta saa tiedot myös lämpötiloista, tuulesta ja kaikesta sään kannalta kiinnostavasta. Säätutkat on laadittu aivan tavallisia netin käyttäjiä hyödyttämään. Mikään metereologi ei tarvitse olla, että saisi tulevan kehityksen selville. (Säätutkien linkit jäljempänä)

Suojaa elektroniikka ukkoselta

Tämän artikkelin ukkostutka-kuva ei ole uusi. Oli pakko käyttää vanhaa koska tätä kirjoitettaessa oli harvinaisen kaunista ja kesäistä, ei sadetta, ei ukkosta. Jotta kuvassa jotakin näytettävää olisi, on kuva viime kesän epävakaalta kaudelta.

Ukonilma sekä häiritsee herkkiä elektronisia laitteita että voi tehdä niihin pahoja vaurioita. Siksi ole tarkkana sähkölaitteiden, tietokoneen ja kännykänkin kanssa ukonilmalla. Irroita sähkölaiteet verkosta ja esim. TVn antenni vastaanottimesta. Tietokonehuoltojen varsin tavallinen asiakas on kesäaikana henkilö, jonka läppäriä ukkonen on vahingoittanut. Pidä itsesi poissa siitä joukosta.

Maaseudulla ukkosen läsnäolo on todellisemman tuntuinen kuin kaupungeissa. Silti myös kaupunkitaajaman kerrostalossakaan eivät tietokoneet ja muut herkät elektroniset laitteet ole kokonaan suojassa. Mahdollisuus vaurioihin on pienempi kuin maaseudulla, mutta hyvä on silloinkin irrottaa kontaktit.

Siis älä tutki ukkostutkaakaan juuri silloin kun ukonilma on jo päällä. Sen tiedoista näet paitsi missä salamoi myös salamien määrän eli ukkosen voimakkuuden. Ukkostutkia on valtakunnallinen ukkostutka sekä useita joissa on rajatumpia painopiste-alueita (linkit jäljempänä).

Lataa nyt heti linkit läppäriisi tai tietokoneeseesi, niin ne ovat valmiina kun tarvitsee. Hyödyllisen käytännön tiedon lisäksi sää- ja ukkostutkat ovat suomalaiseen kesään sopivaa viihteellistä kesäkivaa. 

 

Säätutkat

Säätutka Erälehti:   http://saa.eralehti.fi/data.php/anim/RAD/RADAR/LIGHTNING-RADAR_fin-s/index_pid_1373.asp

Säätutkan näyttö tästä linkistä kännykkään: http://saatutka.mobi/

Ilmatieteen laitos: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet

Ilmatieteen laitos, Pohjoismaat: http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-pohjoismaat

Etelä-Suomi ja pääkaupunkiseutu:  http://testbed.fmi.fi/history_browser.php?imgtype=radar&t=5&n=15

Autoileville hyödyllistä tietoa, ei säätutka:

http://alk.tiehallinto.fi/alk/frames/tiesaa-frame-new.html

Ukkostutkat

Valtakunnallinen ukkostutka: http://www.flcenter.net/ukkostutka.html#suurikuva

Tässä joukko muita ukkostutkia, joukossa myös paikallisempia:

http://ukkostutkat.com/

 

Tagit: , ,

4 kommenttia juttuun “Säätutka ja ukkostutka omalle näytöllesi”

 1. flcpete sanoo:

  Moi.
  Etelä-Suomessa asuville  Helsinki Testbed -projektin sadetutka on paras ja 5 minuutin välein päivittyvä: http://testbed.fmi.fi/history_.....&n=15
  Koko Suomen kattava sadetutka mahdollisine salamaniskuineen (on erittäin tarkka) löytyy täältä: http://saa.eralehti.fi/data.ph.....d_1373.asp

 2. Neptun sanoo:

  Kiitos erittäin hyvästä täydennyksestä.  Nuo ovat ehdottomasti seuraamisen arvoiset.  Eikö olekin mukava kun voi toimia ihan omana säätieteilijänään – vai oletko sellainen oikein ammatillisesti? 🙂

  Lisään nuo varmuuden vuoksi itse juttuun, niin löytyvät varmasti.  Lisäys  blogin seuraavan päivityksen yhteydessä.

 3. Sakke sanoo:

  Näyttää tuon kartan mukaan Suomi loppuvan hieman Oulun yläpuolelle! Nyt kun Liminkaweather on laittanut (rikkinäiset) pillinsä pussiin, mistä löytyis hyvät näytöt myös toiselle puoliskolle Suomesta?

   

 4. Neptun sanoo:

  Sakke, kuten sivuston Tiedotteet/Tiedote kesäksi kohdassa sanotaan, on mahdollisuuteni heinäkuussa vastata kysymyksiin rajoitetut.  Nyt on juuri sellainen tilanne.  Erämaassa sataa ja ainoa vapaa sähkö on salamissa, jotka ovat huonosti tietokoneeseen yhteensopivia.   Siksi vastaukseni hyvään kysymyseesi ei ole täydellinen.  Kyllä Lapissakin säätutkia on, onhan Sodankylässäkin revontuliasema, mutta niiden kuvia ei jaeta netin kautta yleisölle.  Kun sinulla on hyvät yhteydet, niin voisit kysyä Ilmatieteen laitokselta, onko joitakin tutkakuvia saatavissa.  Samalla voisit huomauttaa, että kyllä Lapissakin on elämää ja erityisesti kesäisin.

  Pahoittelen puutteellista vastaustani.  Parempia kesäilmoja sinulle!

  PS Tämä artikkeli on jo vanha, uudempi on tässä:

  https://neptunet.net/2015/05/04/saa-ja-ukkostutkat/

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>