Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Vaikka TV ei yleensä ihan kesän pääasia olekaan, on sitä välillä kiva katsella. Ja sateisena päivänä tai huonojen ilmojen tullen se viihdyttää mukavasti. Saati sitten jos seuraa nimenomaan jotakin, TV-sarjaa, urheilua tai muuta ohjelmaa. Silloin se on ihan must.

Mökillä pääsee silloinkin katselemaan TVtä monella tavalla, vaikka kytkentää yleiseen sähköverkkoon ei olisikaan. Sähkön saamiseksi on vaihtoehdot; aggregaatti, akku+aurinkopaneeli tai pieni tuuligeneraattori. (Kuvista saa suuremman klikkaamalla kuvaa.)

Siellähän se akkukin piileksii, rapun alla

 

TVn ominaisuudet riippuvat sitten tuosta energian saantitavasta. Jos yleinen verkko, ei ole estettä vaikka minkälaiseen suureen olohuone-TVhen. Sen sijaan jos käyttää virtalähteenä akkua, niin kannattaa valita 12 V järjestelmässä toimiva TV.

Myös vanhoja muualta poistettuja vastanottimia voi hyvin käyttää mökillä. Muistettava, että vanha analoginen putki-TV vaatii digiboxin. Jos laite on matka-TV mallia, niin hyvä, ja verkkovirtaakin käyttävään voi saada sopivan invertterin, joka muuntaa akkuvirran 220 V vaihtovirraksi. Tosin silloin kuormitus on jo tavallista suurempi. Aggregaattia käytettäessä ei ongelmia ole vanhempienkaan vastaanottimien kohdalla.

TVn katselua varten varustetulla tietokoneella, esim. läppärillä, voi myös katsella ohjelmia.  Läppäreitä on TV käytössä varsinkin veneissä. Silloin onkin ehkä parempi puhua "vene-TVstä" kuin "mökki-TVstä". 

Näkyykö hyvin vai pätkii?

Aurinkopaneli tähyilee aurinkoa

Mökeillä ovat katseluolosuhteet vaihtelevia. Harvinaista ei ole, että häiriöitä ja pätkimistä esiintyy. Maastoesteet tekevät omia häiriöitään, myös säätilat vaikuttavat. Mikäli kärsit häiriöistä tai peräti kaikki kanavavat eivät näy juuri ollenkaan on antennin suuntaus ja kunto tarkistettava. Jos antenni on ollut katolla jo monta vuotta, voivat myös antennijohdon liitokset olla niin hapettuneet, että kunnon kuvaa ei tahdo syntyä. Tarkista ja puhdista liitokset tarvittaessa.

 

Uusi antenni voi tehdä ihmeitä

 

Tarkista antennin suuntaus lähetysaseman sijainnin mukaan. Linkki YLEn (Digita) lähetysasemien karttaan jäljempänä. Joskus maastoesteiden takia suorin suuntaus lähetysasemaan ei ole paras mahdollinen, vaan parempi tulos saavutetaan kokeilemalla.

Mikäli antenni on jo voitakin vuosia vanha, ehkä pystytetty ennen digi-TV tuloa, saattaa olla tarpeen uusia koko antenni. Ne eivät kovin suuria summia maksakaan ja hyöty alituiseen harmitukseen nähden on tosi merkittävä.

Yleisen sähköverkon ulkopuolella voi toinen mökki-TVn pullonkaula olla riittämätön virran saanti. Aika hirveätä on, jos näkee esim. jalkapallomatsista ensimmäisen puoliajan, mutta toiseen siirryttäessä loppuukin akusta virta. Silloin on ryhdyttävä lisäämään akkuja tai tehostamaan akuston latausta lisäämällä ja/tai suuntaamalla aurinkopaneeleja. Tai sitten hankittava vaikka pieni salkkumallinen aggregaatti avuksi.

Sähkön suhteen omavarainen mökki-TV on oikeastaan hyvä oikeiden katselutapojen kannalta. Kun virran saanti on tavalla tai toisella rajoitettua, on tarkkailtava, mitä katsoo ja mitä ei. TVtä ei kannata pitää päällä vain taustalla tai jotakin mielenkiintoista odotettaessa. Lapsetkin ymmärtävät, että oman sähkön saanti on rajoitettua ja voidaan helposti opettaa katsomaan vain kaikkein "tärkeimmät" ohjelmat.

YLEn (Digitan) TV-asemien sijainti, kartta Digitan sivuilla:

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;8224;4850

Muuta Digitan tietoa TVn näkyvyyksistä:

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;8224

 

Tagit:

4 kommenttia juttuun “Kesän viihdettä mökki-TVstä”

 1. Tommi Salo sanoo:

  Pitäähän sitä välillä saada kesällä katsella jalkapalloa. Meilläkin on mökillä viellä langaton nettiyhteys. Eikä hävetä ollenkaan. Kuka sanoo että pitäisi elää ihan ilman mitään mökillä.

 2. Neptun sanoo:

  Kyllä se niin on. Jalkapallo on sitä oikeaa ja aitoa tositeeveetä! Tuloksia voi lukea lehdestä, mutta sieltä niitä matseja ei neäe.

  Joku voi kyllä sanoa, että TV ei ole mökillä välttämätön. Epäilen, että tämä henkilö ei kuitenkaan seuraa jalkapalloa. Mutta totta puhuen; on paikkoja ja olosuhteita, joissa pärjää ilman TVtäkin. Esimerkiksi en kaivannut sitä Inarin jävellä olevaan erämökkiin. Sinnekin kyllä kämppäkaverit joskus raahasivat TVn ja akun, mutta minulla oli niin paljon muuta tekemistä ja katsottavaa, että en omilla käyneillä tuohon ryhtynyt. Mutta pelkästään TVn puuttuminen ei luo yksinkertaisia ja luonnonläheisiä mökkiolosuhteita. Eikö niin?

 3. Teija sanoo:

  Tuo televisio mökillä on kyllä mielipidekysymys: http://lomailu.wordpress.com/2.....o-lomalle/

 4. Neptun sanoo:

   

  Juuri näin on.  Artikkeli ei ota juurikaan kantaa onko TV tarpeellinen mökillä ja lomakohteissa vai ei. Se ei ollut tarkoitettu TVn ihanuuden korostamiseksi, vain kertomaan miten se käy mökeillä päinsä. Omakohtaista kokemustaTVn tarpeellisuudesta eri olosuhteissa lienee lähes jokaisella.  Selvää on, että mielipiteitä on moneen suuntaan, oman perheenkin sisällä voi olla.

  Kehitystrendi on kuitenkin melko selvä.  TV koetaan lomaolosuhteissa aikaisempaa tarpeellisemmaksi. Eikös vain jopa etelän lomalle mentäessä katsota, onko suunnitellun hotellin huoneessa TV vai ei.   Kotimaassa ihmisillä on erilaisia ohjelmia, joita he haluavat seurata.  Itselläni juuri tämä jalkapallo ja urheilu muutenkin.  Lapsiperheen sadepäivän ankeudesta selviää hyvin, jos on TV.  Mutta juuri lapsiperheessä on syyttä vastuullisesti miettiä, mitä ja milloin katsellaan.  Aina auki oleva TV ei ole suomalaisessa luonnossa kiva asia.  Mökillehän mennään juuri muuta tekemään.

  Edellisessä kommentissa kerroin vanhasta mökkiTVn kokemuksesta.  Olin osakkaana itse rakentamassamme erämajassa Inarinjärven saaressa.  Tukikohdasta oli matkaa lähimpään kauppaan veneellä 8 km ja sen jälkeen velä autolla 20 km.  Jotta hankalia kauppareissuja olisi vähemmän, niin ehdotin kämpän korkeimmalle raadille pienen kaasujääkaapin hankkimista.

  Hanke ei tahtonut saada alkuun vastakaikua.  Muut osakkaat sanoivat, että "Jääkaappi vie pois Lapin eräamaan tunnelmaa".  Ihmettelin lausuntoa kovasti, sillä kuten edellä jo kerroin niin samat osakkaat raahasivat lomillaan sähköttämään saareen pienen akkukäyttöisen mustavalkokuvaa välittävän matkaTVn.  laugh

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>