- neptunet - https://neptunet.net -

Kesän viihdettä mökki-TVstä

[1]

Vaikka TV ei yleensä ihan kesän pääasia olekaan, on sitä välillä kiva katsella. Ja sateisena päivänä tai huonojen ilmojen tullen se viihdyttää mukavasti. Saati sitten jos seuraa nimenomaan jotakin, TV-sarjaa, urheilua tai muuta ohjelmaa. Silloin se on ihan must.

Mökillä pääsee silloinkin katselemaan TVtä monella tavalla, vaikka kytkentää yleiseen sähköverkkoon ei olisikaan. Sähkön saamiseksi on vaihtoehdot; aggregaatti, akku+aurinkopaneeli tai pieni tuuligeneraattori. (Kuvista saa suuremman klikkaamalla kuvaa.)

Siellähän se akkukin piileksii, rapun alla [2]

 

TVn ominaisuudet riippuvat sitten tuosta energian saantitavasta. Jos yleinen verkko, ei ole estettä vaikka minkälaiseen suureen olohuone-TVhen. Sen sijaan jos käyttää virtalähteenä akkua, niin kannattaa valita 12 V järjestelmässä toimiva TV.

Myös vanhoja muualta poistettuja vastanottimia voi hyvin käyttää mökillä. Muistettava, että vanha analoginen putki-TV vaatii digiboxin. Jos laite on matka-TV mallia, niin hyvä, ja verkkovirtaakin käyttävään voi saada sopivan invertterin, joka muuntaa akkuvirran 220 V vaihtovirraksi. Tosin silloin kuormitus on jo tavallista suurempi. Aggregaattia käytettäessä ei ongelmia ole vanhempienkaan vastaanottimien kohdalla.

TVn katselua varten varustetulla tietokoneella, esim. läppärillä, voi myös katsella ohjelmia.  Läppäreitä on TV käytössä varsinkin veneissä. Silloin onkin ehkä parempi puhua "vene-TVstä" kuin "mökki-TVstä". 

Näkyykö hyvin vai pätkii?

Aurinkopaneli tähyilee aurinkoa [3]

Mökeillä ovat katseluolosuhteet vaihtelevia. Harvinaista ei ole, että häiriöitä ja pätkimistä esiintyy. Maastoesteet tekevät omia häiriöitään, myös säätilat vaikuttavat. Mikäli kärsit häiriöistä tai peräti kaikki kanavavat eivät näy juuri ollenkaan on antennin suuntaus ja kunto tarkistettava. Jos antenni on ollut katolla jo monta vuotta, voivat myös antennijohdon liitokset olla niin hapettuneet, että kunnon kuvaa ei tahdo syntyä. Tarkista ja puhdista liitokset tarvittaessa.

 

Uusi antenni voi tehdä ihmeitä [4]

 

Tarkista antennin suuntaus lähetysaseman sijainnin mukaan. Linkki YLEn (Digita) lähetysasemien karttaan jäljempänä. Joskus maastoesteiden takia suorin suuntaus lähetysasemaan ei ole paras mahdollinen, vaan parempi tulos saavutetaan kokeilemalla.

Mikäli antenni on jo voitakin vuosia vanha, ehkä pystytetty ennen digi-TV tuloa, saattaa olla tarpeen uusia koko antenni. Ne eivät kovin suuria summia maksakaan ja hyöty alituiseen harmitukseen nähden on tosi merkittävä.

Yleisen sähköverkon ulkopuolella voi toinen mökki-TVn pullonkaula olla riittämätön virran saanti. Aika hirveätä on, jos näkee esim. jalkapallomatsista ensimmäisen puoliajan, mutta toiseen siirryttäessä loppuukin akusta virta. Silloin on ryhdyttävä lisäämään akkuja tai tehostamaan akuston latausta lisäämällä ja/tai suuntaamalla aurinkopaneeleja. Tai sitten hankittava vaikka pieni salkkumallinen aggregaatti avuksi.

Sähkön suhteen omavarainen mökki-TV on oikeastaan hyvä oikeiden katselutapojen kannalta. Kun virran saanti on tavalla tai toisella rajoitettua, on tarkkailtava, mitä katsoo ja mitä ei. TVtä ei kannata pitää päällä vain taustalla tai jotakin mielenkiintoista odotettaessa. Lapsetkin ymmärtävät, että oman sähkön saanti on rajoitettua ja voidaan helposti opettaa katsomaan vain kaikkein "tärkeimmät" ohjelmat.

YLEn (Digitan) TV-asemien sijainti, kartta Digitan sivuilla:

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;8224;4850 [5]

Muuta Digitan tietoa TVn näkyvyyksistä:

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;8224 [6]