- neptunet - https://neptunet.net -

Kiintolevy paremmin toimivaksi

 Auslogics Disk Defrag

 

[1]

Auslogics Disk Defragista ja kiintolevyistä yleensäkin on uudempi artikkeli: Kiintolevy opas – ylläpito, viat ja korjaus -> täällä [2].

 

 

 

Kiintolevyn toiminnasta on tietokoneessa paljon kiinni. Se on koneen pysyvä muisti.  Kiintolevyn ylläpito pitää sen ja koneen toimivana.

Nykyiset kiintolevyt, ne perinteisetkin, joissa liikkuvia osia, toimivat suhteellisen luotettavasti. Ihan samaa ei voi kylläkään sanoa kaikkien läppäreiden ja tablettien vastaavista. Tämä on ymmärrettävää; niiden käyttömuodossa aiheutuu helposti kuumenemista ja pienikokoisissa laitteissa liikkuvat osat ovat tiukoilla.

Kiitolevyn vikoihin ei tässä jutussa puututa, niitä on käsitelty toisaalla.  Sen sijaan nyt otetaan esille kiintolevyn  tehokkuutta lisäävä toiminta. Siihen on aina aikaisemminkin ollut olemassa kaksi tai oikeastaan kolmekin eri keinoa: levylle kerääntyvien turhien jäänteiden poisto, turhien ohjelmien poisto ja levyn eheyttäminen. Uuden keinon entisten lisäksi tuo nyt kiintolevyn optimointi.

Kirjoittaja suhtautuu aina varovasti kaikenlaisiin boostereihin ja toiminnan tehostajiin, joita on netissä tarjolla pilvin pimein. Nykyiset koneet ja käyttikset eivät niitä kaipaa. Sen sijaan olen ihmetellyt kiintolevyä eheyttäessäni, koska tulee sellaisia ohjelmia, jotka tekevät sen vielä paremmin. Eli sijoittavat tiedostot ei ainoastaan järjestykseen, vaan koneen käytön kannalta sellaiseen järjestykseen, että toisiaan tarvitsevat tiedostot ovat lähellä toisiaan.

Tämä on nyt mahdollista. Optimoinnin ja kiintolevyn tarvitseman muunkin ylläpidon hoitaa Auslogics Disk Defrag, kotikäyttöön maksuton ohjelma. Klkkaa otsikokuvaa, niin saat siitä suuremman. Kuvassa ohjelma tekee työtään. Se sisältää kiintolevy eheytyksen lisäksi sen optimoinnin. Jo monessa yhteydessä on tullut sanottua, että muut eheytysohjelmat ovat osaavampia ja nopeampia kuin Windowsin oma työkalu. Tämä on erityisen nopea ja fiksu apulainen.

Se siis optimoi kiintolevyn ja järjestää eheyttämällä toiminnassa tarvittavaa tyhjää tilaa. Se osaa eheyttää useita osoita samalla eli on nopea. Eheytys voidaan myös automatisoida tapahtuvaksi automaattisesti kun se on tarpeen. Silloin ei itse tarvitse muistella koko asiaa. Ohjelmalla voidaan eheyttää myös yksittäinen tiedosto kai kansio.

[3]

Tälläkin ohjelmalla on tarjolla oma työkalupalkki, kuten niin monella muullakin ohjelmalla nykyisin.  Turha niitä on kerätä koneeseensa eikä ole syytä laittaa Ask.comia selaimensa kotisivuksi.  Kannattaa aina asentaessaan olla tarkkana ja poistaa kuvassa näkyvät kruksit.

Miltä maistuisi USB tikulla oleva hyvä eheytysohjelma? Silloin sitä ei tarvitse asentaa mihinkään koneeseen. Sellaisen eli Disk Defrag Portablen saa myös tältä sivustolta.

 

 

 

 

 

Linkit

Huomautus: Jos lataa ohjelman sen omalta kotisivulta on silloin pakollista antaa sähköpostiosoite. Se tulee vain tiedotteiden lähettämistä varten, jotka on peruutettavissa. Kuitenkin ohjelman saa ladattua muualtakin, jolloin ei tavitse antaa sähköpostiosoitetta.

Auslogics Disk Defrag kotisivu ja ohjelmien lataus. Ohjelma on mainostuettu, sen portable versio EI ole. Kotisivulla on myös video ohjelman käytöstä:

http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/#overview [4]

Ohjelman lataus Softpedian sivulta, jolloin ei tarvitse antaa sähköpostisoitetta:

http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/Auslogics-Disk-Defrag.shtml [5]

Auslogics Disk Defrag Portable tiedot ja lataus:

http://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE/System/System-Enhancements/Portable-Auslogics-Disk-Defrag.shtml [6]