- neptunet - https://neptunet.net -

Rahapussillesi on tunkua

[1]

 

Opiskelija, sukulaispoika, asensi itselleen käyttöön uuden iPadin. Ensimmäinen asia, minkä laite halusi tietää, oli omistajansa luottokortin numero.

 

 

 

Netissä ja elämässä muutenkin on rahan olemassaolo ja käyttö tullut yhä tärkeämmäksi. Tulee mieleen kauan sitten tekemäni ensimmäinen vierailu rapakon taakse New Yorkiin.

Ihan mahtava kaupunki. Ainoa asia, joka kummastuttu ja suorastaan järkytti, oli rahan ylivoimainen valta. Ilman rahaa siellä ei ole ihmisellä mitään arvoa. Palvelu pelaa kaikkialla aivan erinomaisesti niin kauan kuin rahaa riittää eikä ole merkkejä sen loppumisesta. Rahojen loppuessa loppuu kaikki ihmisarvoa myöten ja rahattomat ajautuvat ihmisraunioiksi rauniokaupunginosiin.

Joko meilläkin ollaan menossa samaan suuntaan? Vielä ei olla ja toivottavasti ei joudutakaan. Sen sijaan kyllä rahan jäljillä ollaan entistä häikäilemättömämmin monella “alalla” ja netissä. Tämän suuntaista kehitystä on verkossa mm, että aivan huomaamatta hivutetaan omat tarjoukset, myyntikirjeet (niitä sanotaan usein tiedotteiksi) ja mainokset ihmisten koneisiin.

Monissa meissä tietokonetta käyttävissä elää yhä usko, että kakki netin käytössä ei kutenkaan ole maksullista. Jotain voi saada aivan ilmaiseksi, vaikkapa hyviä ohjelmia omaan koneeseen. Uskomus on jo heti esittelyssä väärä, sillä me maksamme koko ajan jo pelkästään tietokoneen ja sen nettikäytöstä. Emme surffaile ilmaiseksi. Periaatteessa vain kirjaston käyttöaikarajoitettu tietokone voisi olla tässä mielessä ilmainen, mikäli siirtyminen kirjastoon ei aiheuta kuluja.

 

Hyödyllisestä voi maksaa

Olemme myös varautuneet siihen, että tarpeellista ja hyödyllisestä voidaan maksaa. Tähän tähtäävät nyt niin softien kuin laitteidenkin valmistajat, operaattorit ja tietenkin monenkirjavat huijarit. Tuotteista ja palveluista pyritään tekemään välttämättömyyksiä, jolloin niistä voidaan myös maksaa.

Myös kännykkämme on entistä useamman “ainutlaatuisen tarjouksen” välittäjä. Siellä soittelevat niin lehtien kuin muidenkin mediapalveluiden ja operaattorien edustajat. Asia on OK, jos periaatteessa vain hyväksymme tarjoukset puhelimessa. Mutta se ei saa olla harhaanjohtamista. Jos saan maksutta jonkin lehden määräajaksi, niin se EI saa sisältää sitoutumista mihinkään suuntaan, ei mitään velvoitteita “lahjan” saajalle.

Oma lukunsa ovat tietysti vielä kovemman luokan huijausyritykset netissä, jolloin voidaan jo jahdata luottokorttitietojamme. Roskapostia eli mainoksia ja huijauksia lähettävät laajat ns. bottiverkot (robottiverkot). Ne koostuvat lukuisista tietokoneista, jotka haittaohjelmien avulla on otettu bottien maailmanlaajuiseen käyttöön.

Siis tunkua meidän rahapussillemme on koko ajan. Tässä tilanteessa meidän käyttäjien ainoa varma turva on OMA HARKINTA. Rajanvetoa vaarallisen/turhan ja toisaalta hyväksyttävän/hyödyllisen tarjonnan välillä edesauttaa tieto. Kun tietää, niin voi varautua oikealla tavalla kaikkialta meitä piirittäviin tarjouksiin.

Tätä tekee omalta osaltaan neptunet-sivusto. Vaikka täällä esitellään netin asioita, ohjelmaryhmiä, laitteita ja ratkaisuja, niin minkään niiden edessä emme vaivu kunnioituksesta koomaan. Peruslähtökohta on kriittinen ja turvallisuuteen tähtäävä suhtautuminen.

Merkittävä osa lukijoistamme ei ole juurikaan kiinnostunut nettitiedoista. Kun tietokonekin toimii, niin niitä ei juuri nyt tarvita. Heitä varten täällä on muunlaista sisältöä kuten kuvaohjelmia ja viihdettä. Samalla tähtäämme siihen, että myös tietotekniikasta vähemmän kiinnostuneiden lukijoiden haaviin tarttuisi hyödyllistä nettitietoa. Vaikkapa turvallisesta netin ja sujuvasta tietokoneen käytöstä ja suuntaviivoja asioihin, joissa on juuri tuo harkinnan paikka.

 

Päivitetty 8.3.2019

 

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto [2] tietoja ja ohjeita

Maksullisen ja maksuttoman tietoturvan erot -> Ilmainen vai maksullinen tietoturva? [3]

Ladattavien ohjelmien maksuluokat [4]

Kevennys: Kolumni – Asikaspalvelun nykyaikaistaminen [5]