Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Aiheesta on uudempia artikkeleita:

Mitä tietoja saa Windowsin tapahtuminenvalvonnasta

Tapahtumienvalvonnan käyttö Windows 7 ja 8

 

Tietokoneessa ja sen käyttöjärjestelmässä voi olla toimintahäiriöitä. Miten voi tietää, toimiiko kone normaalisti vai onko siinä jotakin hämminkiä? Ja jos on, niin mistä häiriöt johtuvat?

Windowsissa ei valitettavasti ole sisäänrakennettuna täydellistä vikojen analysoijaa. Mutta hyvin lähelle vikojen ja häiriöiden alkuperää kuitenkin päästään. Miten se käy päinsä? (Klikkaamalla artikkelin kuvia saat niistä paremmin näkyvät.)

Windows pitää jatkuvasti eräänlaista kirjanpitoa omista tapahtumistaan. Aina kun jotakin merkittävää tapahtuu, odotettua tai odottamatonta, niin siitä syntyy merkintä Tapahtumienvalvontaan. Se sisältää useampia eri kirjaamiskohteita, riippuen toiminnosta, joita sanotaan lokeiksi.

Jos haluaa kysyä esim. netin neuvontapastoilla, mikä konetta mahtaa vaivata, niin vastausta varten tarvitaan tietoja. Mahdollisen vian kuvaamisen lisäksi kysytään silloin usein myös Tapahtumienvalvonnan lokeihin merkittyjä virheitä tai varoituksia. Niistä voi päästä häiriöiden jäljille.

Tapahtumienvalvonnan seuraaminen on muulloinkin hyödyllistä. Sitä aika ajoittain katsomalla vähenee mahdollisuus, että piilevät tai alkavat häiriöt pahenevat. Lokeista näkee heti, jos Windowsin mielestä on jotakin tavallisesta poikkeavaa tapahtunut.

Tapahtumienvalvonta kuuluu Windowsin Valvontatyökaluihin. Sekä XPssä että uudemmissa Windowseissa siihen pääsee Ohjauspaneelin kautta eli Ohjauspaneeli -> Valvontatyökalut ->Tapahtumienvalvonta. Koska siitä eteenpäin ovat näkymät hiukan erilaiset, on seuraavassa selostus ensiksi Windows XPn osalta ja sitten Vistan ja Windows7 vastaavista.

Windows XPn Tapahtumienvalvonta

Siellä aukeaa kuvan mukainen – ei välttämättä aivan sama – näkymä. Klikkaa kuvaa, niin saat siitä suuremman. Sarakkeessa on lueteltu seurantalokeja kuten Sovellus, Suojaus ja Järjestelmä ja mahdollisesti muita. Näistä ovat tärkeimpiä Järjestelmä ja Sovellus, Suojauskin joissakin turvallisuusasioissa. Klikkaamalla lokin tunnusta saa sen tiedot näkyviin. Sovelluslokissa on koneen ohjelmien käyttöön liittyviä ja Järjestelmässä Windowsin toimintaan liittyviä tietoja.

Lokeissa on sinisiä Info-, keltaisia Varoitus- ja punaisia Virhemerkintöjä. Häiriötilanteissa tietoja saadaan Varoitus- ja varsinkin Virhemerkinnöistä klikkaamalla sitä. Tai hiiren oikealla ja siitä Ominaisuudet. Hienoa olisi, jos virheiden selitykset olisivat käyttäjän kanalta selväkielisiä, mutta niin ei valitettavasti useinkaan ole. Silti noista merkinnöistä voi saada todella hyödyllistä tietoa, mistä siinä sunnilleen on kysymys.

Lokeissa voi olla periaatteessa kahdenlaisia virheitä. Suurin osa – onneksi – johtuu koneen normaalista käytöstä ja esim. käyttäjän hätäilystä. Jos jonkin ohjelman sammuttaa ennenkuin se on kunnolla edes käynnistynyt, on tuloksena virhemerkintä. Siten kaikki virheet eivät suinkaan ole huolen aiheita. Sellaisia voivat olla toistuvat samat virhemerkinnät.

Vistan ja Windows7 Tapahtumienvalvonta

Uudemmissa Windowseissa on Tapahtumienvalvontaa pääsy hiukan monimutkaisempi. Toisaalta lokien hyötykin on selvästi suurempi kuin XPssä kun nyt Windowsin salakieli on hiottu jo paljon ymmärrettävämmäksi. Ohjauspaneeli (ja jos jo aikaisemmin ei ole laitettu päälle hyödyllistä Kaikki ohjauspaneelin kohteet -valintaa niin:) Näytä -> Siirry -> Kaikki ohjauspaneelin kohteet.

Silloin tulevat näkyviin kaikki hyödylliset sen kohteet, myös Valvontatyökalut. Siirrytään Valvontatyökalut -> Tapahtumienvalvonta. Aukeavan yleiskatsauksen vasemmassa sarakkeessa on konsolipuu, jossa mm. Mukautetut näkymät, Windows lokit, Sovellus- ja palvelutiedot ja Tilaukset. Kohta Windows lokit on nyt määränpää. Sitä klikkaamalla avautuvat alakohdat: Applications (sovellusten tietoja), Security (turvallisuusloki), Asetukset (Windowsin päivityksiin liittyviä) sekä System, joka on XPn Järjestelmä-lokia vastaava.

Katso edeltä XPn Tapahtumienvalvonta kohdasta, mitä merkinnät Info-, Varoitus ja Virhe tarkoittavat ja että virheetkään eivät normaalisti ole aina huolen aiheita.

Vinkki: Tapahtumienvalvonnasta on siis hyötyä paitsi häiriötilanteissa myös tietokoneen toiminnan jatkuvassa varmistamisessa. Siinä mielessä kannattaa kiinnittää vaikka linkki siihen suoraa Käynnistysvalikkoon. Silloin tulee käytyä ja löytää helposti.

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>