Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Mitä ovat pakatut tiedostot? Miksi tietoa pakataan ja mihin niitä käytetään? Me kaikki käytämme niitä, mutta harvemmin tulee ajatelleeksi niistä sen enempää. Tässä hiukan lisävalaisua asiaan.

Kun puhutaan pakatuista tiedostoista tulee monille mieleen .zip tiedostomerkityt tiedostot. OK, ne ovat kyllä pakattuja tiedostoja. Mutta niitäkin yleisemmin käytämme pakattuja kuvatiedostoja kuten JPEG eli . jpg tunnisteella merkittyjä.

Tietojen pakkaamisessa tiedostot tiivistetään alkuperäistä pienempään kokoon. Tämä on monessa mielessä ja tarkoituksessa edullista ja usein jopa välttämätöntä. Pakkausmenetelmiä on kahdenlaisia: häviöllisiä ja häviöttömiä.

Häviölliset ja häviöttömät menetelmät

Häviöllisissä menetelmissä alkuperäinen tieto muuttuu tiivistettäessä jonkin verran. Ei kuitenkaan niin paljoa, että sitä juuri ihmisen silmä tai korva huomaisi eikä siitä siis ole haittaa. Häviöllisiä menetelmiä käytetään yleisesti kuvien, äänen ja videoiden pakkaamiseen. Yleinen pakattu kuvaformaatti tuli jo edellä mainittua; JPEG (.jpg). Pakattuja ääni- ja videotiedostoja ovat esim. MPEG ja äänitiedostoja MP3 jne.

Kokonaan pakkaamaton kuvatiedosto on PNG (.png). Myös GIF (.gif) on pakkamaton, mutta näyttää vain 256 väriä.

Häviöttömät menetelmät ovat käytössä silloin kun tieto ei saa muuttua. Tällaisia ovat esim. kaikki tietokoneiden käyttämät datatiedot. Ne eivät saa muuttua yhdenkään bitin kohdalla pakattaessa ja purettaessa, muutenhan ne eivät enää toimisi. Alussa mainittu yleinen .zip tiedosto on tällainen häviöttömästi pakattu.

Video- ja äänitiedostojen pakkaaminen on oleellinen osa prosessia, joka tekee ne jaettaviksi ja katsottaviksi. Tietokoneissa tarvitaan erityisiä koodekkeja – tulevat usein soittimien mukana tai asennettavissa myöhemmin koodekkipaketteina. Ne toimivat pakattujen tiedostojen purkajina katseltavaan muotoon.

Pakattuja tiedostomuotoja on suuri joukko erilaisia (ks. linkki jäljempänä). Osa on yleisiä, osa harvinaisempia. Niiden tiedostopäätteestä ilmenee, millä menetelmällä ne on pakattu ja mikä ne myös purkaa.

Me siis käytämme pakattuja tiedostoja, mutta pitäisikö meidän itse tehdä sellaisia? Ihan tavalliselle perukäyttäjälle tulee varmaan harvemmin tarvetta syventyä asiaan, mutta hyvä silti tietää, että suuriakin tiedostoja voidaan siten lähettää sähköisesti eli sähköpostilla. Yleisesti voidaan sanoa, että pakattujen tiedostojen etuja voitaisiin käyttää hyväksi nykyistä enemmän. Tietojen pakkaaminen, niiden siirto ja säilytys on tehokkuutta – ja niiden käyttö surffaajan jokapäiväistä puuhaa.

Millä ohjelmilla pakattuja tiedostoja luodaan ja avataan?

Kaikille lienee tutuin vanha kunnon .zip tiedosto. Niiden luominen ja purkaminen tapahtui yleensä WinZip ohjelman avulla. Vuosien saatossa on menetelmiä ja muotoja tullut yhä lisää. WinZip on saanut kovasti kavereita. Pakkausmenetelmänä ei .zip ole enää tehokkain, joten kilpailusta on ollut hyötyä.

Ja hyvä onkin, sillä se on kuluttajienkin osalta katsottava nykyisin maksulliseksi ohjelmaksi (shareware). Firma- ja yhteisökäytössä sen maksullinen Pro versio on jokapäiväistä kamaa.

Onneksi siis on useita hyviä pakkaus- ja purkuohjelmia. Niistä tässä muutamia hyviksi tunnettuja linkkeinä.

Linkit

7-zip edustaa uusinta kehitystä. Sen pakkaustehokkuus on jopa 50% tehokkaampi kuin perinteinen .zip. Ohjelma toki myös purkaa ja tekee .zip tiedostoja:

http://www.download.fi/tyopoyta/pakkausohjelmat/7-zip.cfm

PowerArchiver, monipuolinen, maksuton ja saa suomenkielisen version:

http://www.powerarchiver.com/download/

Universal Extractor on myös maksuton ja monipuolinen:

http://www.softpedia.com/get/Compression-tools/Universal-Extractor.shtml

WinRar on suosittu ja tehokas pakkaus- ja purkuohjelma, shareware, useita versioita, tästä suomenkielinen 64 bit.

http://www.download.fi/tyopoyta/pakkausohjelmat/winrar_64bit_suomeksi.cfm

 

Luettelo pakatuista ja niiden yleisyystiedot:

http://www.fileinfo.com/filetypes/compressed

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>