Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Mtä, eikö löydy netistä? Kyllä hakukoneilla löytää. Jo pienet koululaisetkin sanovat, että jos ei muuten tiedä, niin googlaamalla kyllä tietää. Hakukoneiden käyttö onkin nykyään jo aivan rutiininomaista. Siinä on vain se huono puoli, että jos on oppinut jonkin rutiinin, niin käyttää vain sitä. Voi olla, että se ei ole paras mahdollinen.

Eiköhän hakutulosten käyttäjän kannalta hankalin puoli systeemissä ole juuri se, että tuloksia tulee niin paljon. Satoja, tuhansia, kymmeniätuhansia ja vieläkin enemmän. Me käyttäjät olemme tottuneet katsomaan tulosten alusta muutamia. Mutta kuinka moni on niin sinnikäs, että menee alkua pitemmälle useammille sivuille, joita voi olla vaikka kuinka paljon. Ja se on oikeastaan turhaakin, sillä hakutuloksen tarkentaminen on kannattavampaa.

Kaikki me osaamme siis käyttää hakukoneita. Mutta juuri se, että hakuumme tulee mielestämme tarpeettoman paljon tuloksia, eikä ehkä kuitenkaan juuri sitä mitä etsimme, on ajattelemisen arvoinen asia. Kun puuhissamme pyrimme tehokkuuteen, niin miksi ei tässäkin. Pienellä tutustumisella hakukoneiden toimintaan ja hakutulosten "jalostamiseen" saadaan aivan uutta potkua koko hommaan. Ja säästetään aikaa ja vaivaa.

Hakukoneilla täytyy olla omat systeeminsä. Ne eivät valitettavasti voi lukea ajatuksiamme, mitä milloinkin olemme etsimässä. Sen sijaan ne ymmärtävät aivan mainiosti sitä mitä kirjoitamme hakuriville. Tunnetuimmalla hakukoneella Googlella on eniten keinoja tarkentaa hakuja, eniten nappeja ja linkkejä, joilla tuloksia voidaan jalostaa. Monien vaihtoehtojen olemassaolo on joidenkin mielestä hankalaa, mutta toisaalta niiden avulla osaava pääse juuri haluamaansa tulokseen. Eikä kovin paljoa tarvitse ohjeita lukea.

Toinen hakukone, jota tässä mielessä olen tutkinut on Microsoftin Bing. Siinä on vähemmän keinoja tarkennuksiin, joka saattaa miellyttää joitakin. Valitettavasti kullakin halukoneella on omat järjestelmänsä ja tarkennuskeinonsa, joten yhdestä opittu ei välttämättä toimi toisessa. Kuitenkin selkeään ohjeeseen on nopea tutustua. Sekä Googlen että Bingin ohjeet ovat myös suomeksi.

Ohjeisiin kannattaa tutustua, linkit jäljempänä. Niiden yksityiskohtiin menemättä todettakoon Googlesta vaikka se, että se esittää hakutuloksia, joissa esiintyy kaikki ne sanat, jotka olet kirjoittanut hakuun. Jos tulos näyttää laajalta tai väärältä, niin hakua korjataan siihen sanoja lisäämällä tai poistamalla. Sanan voi estää tai välttää laittamalla miinusmerkki (-) sen eteen. Tämä nyt on vain yksi kikka useista hyödyllisistä. Tutustu ohjeeseen!

Googlen ohjeet: http://www.google.fi/intl/fi/help.html

Lisää Google hakuohjeita: http://www.google.fi/support/websearch/bin/answer.py?answer=136861

Bingin tehokas haku ohje: http://onlinehelp.microsoft.com/fi-fi/bing/ff524480.aspx

Kaikki asiat Bingin hausta englanniksi:

http://onlinehlp.microsoft.com/fi-fi/bing/ff808415.aspx

Ja itse hakukoneet

Google Suomi: http://www.google.fi/

Bing Suomi: http://www.bing.com/?cc=fi

Yahoo Suomi: http://fi.search.yahoo.com/

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>