Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Artikkelista on uudempi versio -> täällä

Onko koneeni hidas ja voisinko sitä jotenkin nopeuttaa? Tämä kysymys askarruttaa lukuisia tietokoneen käyttäjiä. Lue tästä, sillä asia ei ole aivan yksiselitteinen.

 

 

Tietokoneen nopeus on kovasti suhteellinen käsite. Se saa vasta sitten jonkinlaista hahmoa, jos verrataan konetta johonkin toiseen samanlaiseen. Muutoin on kyse paljoltaan, miltä kone käyttäjästään tuntuu. Tilanne voi olla selvempi, jos kone on käytön myötä selvästi hidastunut. Silloin voidaan ja kannattaakin tehdä jotakin.

Koneen nopeus riippuu sen komponenteista ja niiden tekniikasta eli raudasta sekä sen käyttämistä ohjelmista eli softasta. Kumpiakin kokonaisuuksia päivittämällä ja niistä huolehtimalla saadaan kone nopeammaksi.

Toisaalta on huomautettava, että softapuolen uudistuksilla ja päivityksillä on muuten hyvin toimivassa koneessa rajalliset mahdollisuudet sen nopeuttamiseen. Sen sijaan rautapuolen päivityksillä nopeutta saadaan selvemmin lisää. Mutta silloinkin on muistettava, että erot voivat olla niin pieniä, että käytännössä jää tunnepuolen varaan, onko kone todella nopeutunut. Tietty, riippuu miten paljon rautaa uusitaan ja millaiseksi. Jossakin tulee vastaan rautapuolen päivityksen vaihtoehto: Kokonaan uuden koneen ostaminen tai kokoaminen.

Merkkikoneiden kohdalla niiden rautapuolen nopeuttaminen riippuu paljon koneen hintaluokasta. Halvimmat merkkikoneet on koottu siksi riisutuista komponenteista, että jonkin niiden uusiminen ei välttämättä nosta kokonaisuuden toimintanopeutta. Päivityksen osalta itse kootut koneet ovat selvästi paremmissa lähtökuopissa.

 

Softapuolen uudistuksin kone nopeammaksi

Ohjelmapuolella on useita eri mahdollisuuksia nopeuttaa konetta. Jälleen tulos riippuu siitä, millainen on laitteistokokonaisuus. Sekä siitä, miten konetta on tähän asti hoidettu. Tukossa oleva kone nopeutuu selvästi softapuolta virittämällä, sen sijaan tähänkin asti hoidettu tuskin havaittavasti.

Tietokoneharrastajat mielellään keskustelevat ja esittävät omia suosikkejaan softapuolen parannuksista. Koko puuha on niin tapauskohtaista, että ei voi sanoa kenenkään olevan väärässä tai oikeassa. Hyvä asia koko softapuolen huolenpidossa on, että voi itse kokeilla, millainen vaikutus jollakin toimenpiteellä on. Ja samalla tutustuu hyödyllisellä tavalla oman tietokoneensa ominaisuuksiin.

Tällaisia toimenpidelistoja on olemassa useita. Tässä Neptunin laatima lista tietokoneen nopeuttamisesta softan avulla:

 1. Pidä aina virukset ja haittaohjelmat poissa koneestasi. (Jos koneesi on jo vanhempi, niin huomaa, että raskaat virustorjunnat hidastavat konetta huomattavasti. Vaihda keveämpiin, jotka ovat ilmaisiakin.)
 2. Poista turhat esiasennetut (merkkikoneissa) ohjelmat
 3. Säädä, mitkä ohjelmat käynnistyvät yhdessä käyttiksen kanssa. Varo erityisesti ohjelmia, jotka ottavat automaattisesti yhteyden nettiin päivityksiä tai muuta tarkoitusta varten.
 4. Poista turhat ohjelmat, joita et enää käytä, ja väliaikaistiedostot
 5. Päivitä kaikki ohjelmasi, muutkin kuin käyttiksen, heti kun niihin tulee päivityksiä. Tämä on myös turvallisuuskysymys.
 6. Eheytä ajoittain kovalevy. Älä eheytä SSD-kiintolevyä. Käytä uusia älykkäitä eheyttäjiä, jotka eheytyksen lisäksi optimoivat tiedostot oikeisiin paikkoihin. Hyvä sellainen on mm. Auslogics Disc Defrag, joka on esitety -> täällä.
 7. Käyttämäsi selaimen optimointi
 8. Koneen virhetoimintojen seuraaminen ja virheiden aiheuttajien poistaminen. Tapahtumienvalvonnan käytöstä tarkemmin ->täällä

 

Tietokoneharrastaja voi sanoa, että listastahan puuttuu monta asiaa, joilla konetta voi nopeuttaa. Niin puuttuukin – ja aivan tarkoituksella. Siinä ei ole esim. Windowsin tarpeettomien palveluiden lopettamista, sillä sellaisella ei ole mitään käytännön merkitystä. Ei ole rekisterin siivousta, koska sitä ei enää nykyisin nofrmaalikäytössä pidetä tarpeelisena.  Jos sitä tarvitaan, niin se hoituu turvallisimmin  esim.  Eusing Free Registry Cleanerilla, jonka käytöstä tarkemmin -> täällä. Muuten ei pidä mennä rekisteriin puuttumaan. Eikä mitään boostereita ja vastaavia, joista voi olla enemmän vain haittaa.

Tässä yksinomaan koneen nopeuttamisesta ohjelmallisin keinoin.  Sen verran myös rautapuolen nopeuttamisesta, että uusin kehitys on tuonut nopeat SSD-kiintolevyt.  Niiden valnita uuteen koneeseen tai vaihto vanhaan on huomattavasti merkittävämpi nopeuden parannus kuin esim. prosessorin uusiminen.  Lisäksi koneen emolevy rajoittaa prosessorin valintaa.

Mitään yksiselitteistä nopeustestiä ei tavalliselle kotikoneelle ole. Pelaajilla on hyvinkin tarkkoja testejä, jotka perustuvat myös samanlaisten koneiden vertailuun. Näiden testien uranuurtaja on suomalainen Futuremark.

 

Rersurssienvalvonta

Mihin tietokoneen tehot oikein menevät

Kun nopeuttaa konetta on hyödyllistä tietää, mikä sitä kuormittaa ja mihin tehot menevät.  Siitä saa tietoja Windowsin omilla työkaluilla:  Kirjoita etsintäruutuun Resurssienvalvonta, niin pääsee pikkukuvan esittämään analysaattoriin, klikkaa kuva näkyväksi.

Vielä perusteellisemmin pääsee tutkimaan tietokoneen prosesseja käyttämällä siihen kehitettyjä diagnoosiohjelmia, esim. Process Explorer.

 

Artikkeli on päivitetty viimeksi 10.1.2018

 

 

Linkit

 

Eusing Free Regisry Cleaner tiedot ja lataus

Auslogics Disk Defrag tiedot ja lataus, ohjelma on mainostuettu

Nopeustesti.fi internetyhdeyden nopeustestaus

Process Explorer prosessien diagnosointi ja hallinta

 

 

Tagit: ,

16 kommenttia juttuun “Onko tämä tietokone liian hidas? – koneen nopeuttaminen”

 1. siberiantiger sanoo:

  Moikka !
  Voin sanoa että mulla on kokemusta koneen "virittelystä".
  Olen testaillut kaikenlaisia ns. boostereita ja tehnyt myös manuaalisesti näitä virittelyjä vaikka kuinka paljon.
  Mitään näkyviä nopeus eroja en ole huomannut päinvastoin, kone on alkanut tökkiä ja olen joutunut konetta formatoida…
  Mikä tuossa Neptun mainitsi niin käynnistyvät ohjelmat minimiin sekä kevyt virustorjunta ja palomuuri. Lisäksi hyvä levyn eheyttäjä ja puhdistusohjelma (ccleaner on paras). 

 2. as77 sanoo:

  Entäs swapin eheytys? Muiden "lukittujen" systeemitiedostojen pre-boot eheytys? MFT-eheytys?
  Ainakin SmartDefragin jälkeen käynnistetty Windowsin oma eheytys tekee pitkään töitä. Raportoi MFT:n olevan kymmenissä palasissa …

 3. Neptun sanoo:

  Eheytysohjelmat eheyttävät mitä eheyttävät.  Tarkempia kuvauksia eheytysprosesseista voi olla niiden omilla sivuilla.  Periaatteessa kehittyneet eheytysohjelmat, jotka pystyvät optimointiin, tekevät paljon tarkempaa työtä kuin Windowsin oma.  Palauttaako Windowsin oma sitten muutettuja tiedostoja jotenkin mieleisikseen ei ole tiedossa.   Eheytys on rajallinen nopeutuksen keino.  Se ei yleensä maata mullista, mutta optimointi jo voi tuntuakin suurilla sekaisilla kiintolevyllä.

  Tämä artikeli on jo parisen vuotta vanha ja siinä puhutaan yksinomaan softalla eheyttämisestä.  Siten siinä ei tuoda esille yhtä sittemmin jo erittäin merkittäväksi muodostunutta koneen nopeuttamisen keinoa:  SSD-levyjä.

   

 4. as77 sanoo:

  Tosiasiana kai todettava, että virus- ja malwareskannausten sekä päivitysten <b>levyliikenne</b> ainakin ALUKSI on pääsyyllinen tahmailuun. Helppo indikaatio: kiintolevyvalo palaa jatkuvasti. W7:ssä sitten PerformanceMonitor näyttääkin i/o-määrät. Onneksi lämmitän sähköllä eli voin haitatta pitää koneet käynnnissä yön yli. Muille neuvoksi että käynnistäkää puoli tuntia ennakkoon!

  Defrag'ien huippuunsa optimointi kiinnostaa siksi että ei vaadi rauta-asenteluja 🙂

  Siksi olen kuulolla onko  kokemuksia esim. MFT-eheytyksen vaikutuksista (PageDefrag tai UltraDefrag koneissani jo onkin.)

  BTW: Softa-asennusten vuoksi moni haluaa SSD:ksi vaihtaessaan kloonata vanhan levyn ja usein teho jää vajaaksi jos "alignment" jää vinksalleen.

 5. Neptun sanoo:

  OK, mielenkiintoista, että olet kiinnostunut eheytyssoftista.  Unohdin niistä mainita, että toimenpiteiden kesto ja sen pohjalta vertailu on kovasti vaikeata.  Windowsin ja heikkoimmat eheyttäjät toimivat selvästi hitaasti.  Toisaalta, nopeus ei välttämättä merkitse huolellisuutta.  Mutta optimontiin pysyvät tekevät sitten jo selvästi huolellista työta, jota voi joissakin seurata.  Optimoiva eheytys kestää selvästi paljon kauemmin  kuin tavalliset. Ihmiset käyttävät kuitenkin Windowsin softaa, vaikka paljon parempiakin on.

  Tässä on hiukan tietoja ja vertailupohjaakin eheytyssoftista:

  http://www.techsupportalert.co.....menter.htm

  Olet kovasti oikeassa tuossa levyn koonamisessa SSD-asennukseen.  Se on melko yleistä, ja toimii kyllä niinkin, mutta nopeutta voidaan menettää jos TRIM-toiminto ei pääse oikeuksiinsa, limitys ei toimi.  Tota olen itsekin miettinyt, että pitäisikö vielä voimallisemmin sanoa, että ÄLÄ KLOONAA SSD-levylle.  Onhan se tietysti helpompi niin, mutta jos kerran nopeutta haetaan…

  Jos jatkat tutkimuksia eheyttäjien suuntaan, niin kerro täälläkin.  Aina on hyvä tietää niidenkin yksityiskohdista.

   

   

 6. as77 sanoo:

  Tässä vielä wikpediatekstiä yllämainitusta suorituskykyyn ja käyttöikään vaikuttavasta "Alignment"ista ("trim") (Jokainen kirjoitusoperaatio lyhentää SSD:n ikää!). Kloonaussoftissa on muutama jotka huomioivat asian.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/SSD:

  "Osioiden kohdistus (partition alignment), siten että tiedostojärjestelmän ja SSD:n varausyksiköt osuvat kohdilleen, on tärkeää levyn suorituskyvyn ja kunnon ylläpitämisessä. Mikäli ne osuvat limittäin, joutuu SSD-levy yhtä tiedostojärjestelmän varausyksikköä muutettaessa kirjoittamaan uudelleen kaksi omaa yksikköään. Tämä luonnollisesti hidastaa levyn toimintaa. Käyttöjärjestelmän asennusohjelman tehtävä on asettaa osiot alkamaan ja loppumaan oikeista kohdista

 7. Neptun sanoo:

  Näin on.  Miten tämän saisi selkeästi SSD-levylle asentaville tiedoksi?  Monilla tietotekniikan ja niiden nuvojen sivustoillakin kloonataan. SSD-levyhän tavallaan kuluu aina kun siihen kirjoitetaan.  Sitä varten kehittyneissä levyissä on mm. valmiina uusia muistisoluja tuhoutuneiden tilalle.  Kuitenkin kuluminen ei liene niin olellinen asia – koska normaalia – jos limitys on väärä.  Sen sijaa nopeuden lasku on ilmeinen. Lukeminen ei puolestaan kuluta SSD-levyä.

  Olen saanut myös sellaisen käsityksen, että kloonatessa saattaa kohdistus myös osua oikeinkin, jolloin on onnen kauppaa miten käy.  Joka tapauksessa oli miten tahansa jälleen kerran kaikille:

  ÄLÄ KLOONAA SSD-LEVYLLE!  Eikö niin as77.

  Mielenkiintoista seurata SSD-levyjen muistimateriaalin kehittämistä.  Arvelen, että siinä on vielä paljon uutta tulossa.  Vrt. HDD-levyjen kehittyminen nykyisiin puitteisiinsa.

   

   

   

 8. as77 sanoo:

  Tasan samaa mieltä.

  Eräällä USA:n äänityöasemasivustolla asiasta huomautin ja valtaosa porukkaa tuntui olevan tietämättömiä ongelmasta. Jatkokeskustelussa viittasin lifehacker.com -sivustoon joka on paneutunut asiaan ja seulonut esiin "SSD-yhteensopivia" kloonaus-softia

  Olikohan siellä vai missä maininta että viittä vuotta voi odottaa SSD-levyn käyttöiäksi. Levyn elektroniikka tai ajurit huolehtivat että kirjoituskertoja joka kohtaan tulee sama määrä
  _  _  _

  SSD-innon ymmärrän kun tässä Dell-läppärissä kiintolevyvalo palaa pitkiä aikoja jatkuvasti. Selainkkunoiden otsikkopalkissa ohjelmia käynnistäessä tyly viesti "Not Responding". W7:n Resource Monitor'issa joskus nyreänä seurailen koneen tukkivaa levyliikennettä, joka joskus herää monituntisenkin käytön jälkeen. On työnantajan kone ja alan ruinata lisää muistia yksinäisen ja ainoan gigatavun jatkoksi

 9. Neptun sanoo:

  Niin olen minäkin oppinut, että viisi vuotta on SSD-levyn ikä.  Mutta samalla tuo määritys on varsin venyvä käsite.  Ikähän riippuu juuri levyn käytöstä (kirjottamisesta).  Myös muistan oppineeni, että HDD levyn käyttöikä (ainakin hijattain) on ollut periaatteessa 5 vuotta.  Varovainen arvio, sekin riippuu millaista käyttö on.  SSD-levyjen kehitys johtaa yhä parempiin muistimateriaaleihin eli pitempään käyttöikään.  Sekä valmistuksen kasvuun, mikä puolestaan tuo hintoja alas.

  Minulla on nyt SSD-levy kahdessa koneessa, yhdessä vanhassa ja yhdessä juuri valmistuneessa (josta juttuja juuri julkaistu ja lisää tulossa).  Nopeuden ja käytettävyyden lisäys oli nimenomaan vanhassa koneessa, jolta ei mitään ihmeitä odottanut, suorastaan uskomaton.  Uusi kone on tietysti myös nopea, mutta siinä on jo nopea prossukin ja RAM muistiakin 8 Gt.  Windows 8 huomattavat hankaluudet vain vievät toistaiseksi huomion koneen teknisistä ominaisuuksista.   Työkoneen muistiksi on 1 Gt aika vähän vaikka onkin vanhemmille Windowseille periaatteessa riittävä. 

 10. as77 sanoo:

  BINGO ?

  Rauhoituin lukemaan erään kommenttiketjun prefetch'in hyödyllisyydestä.
  Kommentoitavana oli artikkeli tyyliin "prefetchin poisto on huono idea"
  Kommentoijien ennemmistö oli kokemuksnsa perusteella eri mieltä
  Kokeilin ja ainakin nyt pari tuntia on tolkuton levyliikenne hiljentynyt.

  Koneen nopeus parani huikeasti kun tukkiva levyliikenne väheni murto-osaan.
  (Poisto siis käynnistämällä services.msc ja Properties "disabled"iksi)

  Tuo levyliikenne osittain suuntautui swappiin eli muistinlisäyskin olisi auttanut

  Onkos muilla ollut saman sortin tahmaa eli cpu-tehoa riittäisi mutta koneen toiminta halvaantuneen etanan tasoa kiintolevyvalon jatkuvasti palaessa? Ehkä ohjelmien avauksissa "not responding" -vastauksia? Kokeile tätä ja kerro tuloksista

 11. Neptun sanoo:

  Taitaa olla niin, että tuo ei ole kuitenkaan mikään yleispätevä ratkaisu.  Asia ei ole niin yksinkertainen.  Prefetch lataa Windowsiin sivustoista tietoja, jotka nopeuttavat niiden uudelleen lataamista RAM-muistiin.  Se on myös itsesä puhdistava, ja sisältää korkeintaan jotain hiukan yli 100 sivun tietoja ja vie tilaa korkeintaan vain muutaman megan.  Sen voi tyhjentää, mutta seurauksena on vastaavasti jo käytyjen sivujen hitaampi latautuminen.  Lisäksi kaikki rippuu koneen ja sen muistin kapasiteetistä.  Normaalisti ja varsinkaan uusilla Windowseilla ja koneilla ei kannata lähteä sitä mitenkään muokkaamaan.  Se ei voi olla mitenkään kilpailukykyinen vaihtoehto muiden realististen nopeuttamiskeinojen rinnalla. 🙂

  Edotan sitävastoin sinulle, että tutkit kiintolevysi toimivuuden:

  https://neptunet.net/2012/01/21.....tolevylle/

   

 12. as77 sanoo:

  > … ei ole kuitenkaan mikään yleispätevä ratkaisu.

  Taas samaa mieltä 🙂 Mutta minulla ja monilla auttaa tahmaan. Perusvika tietysti yhden gigan keskusmuisti. "commit" -luku oli joskus jotain 2020 / 3062. Tuo 2020 kertoo muistintarpeen. Kun se ylittää rammin määrän, alkavat hurjat swappailut. Toinen mittari on PerformanceMonitorin "Hard faults" eli sivunpuutoskeskeytysten määrä sekunnissa. Suurin silmiin osunut lukema jotain kahdeksaasataa !

  Prefetchin tosiaan pitäisi nopeuttaa. Näkyy tämän otsikostakin:

  http://blog.tune-up.com/myth-b.....-bad-idea/

  Yli kaksisataa kommenttivastalausetta ! Poisto useimmilla nopeutti konetta

  BTW: Kommentteja ja niiden linkkejä seuratessa tuli vastaan outo raportti. Muuta ongelmaa korjannut kaveri lataili joitain micro$oftilta ja sai taikaisemmista täysin poikkeavasti käyttäytyvän prefetchin version 6.1.7600.16819

 13. Neptun sanoo:

  Tässä vielä lisää suomeksi näistä muistin virityksistä:

  http://neko.kapsi.fi/ohje/Wind.....fetch.html

  On hyvinkin mahdollista, että Prefetch-tiedosto on aikojen kuluessa muuttunut kuten Windowsitkin. Aina on Microsoftin ohje ollut kuitenkin; älä puutu siihen, siitä ei ole hyötyä.  Siten ei myöskään ole tietoa uusien sopivuudesta vanhempiin käyttiksiin.

 14. as77 sanoo:

  Jos joku vielä poistuvan XP:n kanssa askartelee, voi hyötyä tiedosta että automaattipäivitys (wuauclt.exe) ikoman svchost.exe'n taakse piiloutuneena jumittaa joskus tuntikaupalla. Tätä micro$oft alkuun ei myöntänyt. Nyttemmin myönnettyään tehnyt muutaman turhan korjausyrityksen:

  http://www.infoworld.com/t/mic.....ble-232675

  Itse poistin automaattipäivityksen msconfig'illä. (Joskus jumitti MRT.exe)

 15. Neptun sanoo:

  Poikkeuksellista, ei pidä yleistää. Ilman automaattipäivitystä ei käyttis pysy ajan tasalla nykyvaudissa.  Sitten tulee niitä ongelmia…

 16. as77 sanoo:

  XP:n viimeinen päivitys tulee kuulemma 8.4. ja ehkä mm. ylihuomenna on vielä päivitystiistai. Joo, yritän muistaa joksikin yöksi ottaa päivityksen päälle ja jättää tuon koneen (ei-ykkösläppärini) odottamaan jos jotain tulisi. Samoin tehnee ystäväni Pertti joka joululomallaan tappeli toisessa XP-läppärissä saman ongelman kanssa. Tivottavasti saman muistavat nuo linkittämässäni Infoworldin jutussa mainitut valittajat…

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>