
Tiedätkö mikä on laajakaistasi nopeus? Onko se sitä nopeusluokkaa mistä maksat operaattorille? Tai onko laajakaistasi nopeus hidastunut?
Viime aikoina on laajakaistojen nopeus ollut esillä monessakin mielessä. Katselin netistä, onko yleensä käyttäjillä ongelmia nettinopeuksien kanssa. Onpa tosiaan, ongelmista ei näy olevan mitään pulaa. Lisäksi olen melko varma, että erittäin monet eivät ole tietoisia siitä, mikä heidän laajakaistansa nopeus on. Onko se luvattu tai onko se jostakin syystä huonompi.
Ja miten on tulkittava luvattuja nopeuksia? Viestintävirasto on antanut operaattoreille ohjeet, miten laaakaistojen nopeudet tulee asiakkaille ilmoittaa. Ohjeet tähtäävät nopeuksien parempaan vertailemiseen muiden operaattorien vastaaviin. Hyvää kehitystä, mutta mielestäni edelleenkin operaattorien liikkumavara jätetään kovin väljäksi.
Oletko mitannut laajakaistan nopeuden?
Asian selvittäminen on tosi helppo juttu ja onnistuu keneltä vaan. Ei tarvitse olla mikään tietokoneharrastaja nyt nörttiydestä puhumattakaan. Mitään ei tarvitse asentaa koneeseen. Nettinopeutesi mitataan ilmaisena on-line palveluna muutamassa sekunnissa.
Otsikkokuvassa speedtest.netin nykyinen mittaus. Klikkaa kuvia, niin saat ne suuremmiksi Tässä toisessa kuvassa on menossa lähetysnopeuden mittaus. Vastaanoton mittaus on tehty ja tulos näkyy ylhäällä keskellä.
Laajakaistojen nopeudet ilmaistaan montako megabittiä sekunnissa ne pystyvät vastaanottamaan. Luvattu teoreettinen nopeus sanotaan operaattorin tarjouksissa ja tilausvahvistuksessa. Elisa-Saunalahdelta voi netistä löytää lokakuussa 2018 seuraavat teorettiset nopeusluokat: 4G Super 100 MB/s, Premium+ 300 MB/s ja Ultra 600 MB/s. Telialla teoreettiset enimmäisnopeuden luokat ovat M 50 MB/s, L 100 MB/s, XL 200 MB/s ja XXL 1000 MB/s.
Jäjempänä linkkejä suurimpien valtakunnallisten operaattoreiden laajakaistatietoihin.
Lisäksi testit mittaavat laajakaistan lähetysnopeuden, kuten kuvastakin näkyy. Tämä nopeus on aina huomattavasti pienempi kuin tärkeä vastaanottonopeus.
Laajakaistoille luvatut käyttö- ja huippunopeudet ovat teoreettisia ja riippuvat mm. langallisten yhteyksien materiaaleista. Esim. nopeaa valokaapelia on vasta varsin harvassa paikassa. Jos nyt päästään mittauksissa lähelle luvattuja arvoja, niin voi olla tyytyväinen. Jos selvästi jää vajaaksi, niin siinä on valittamisen ja tutkimisen paikka, sitä enemmän, mitä huonompi mitattu arvo on luvattuun nähden.
Tässä linkit luotettaviin ja hyviksi todettuihin laajakaistan nopeuta mittaaviin on-line nettimittareihin. Sivulle päästyäsi klikkaa käynnistysnappia ja saat muutamassa sekunnissa todelliset tiedot laajakaistasi nopeudesta. Kannattaa mitata, sittenhän sen tietää!
Mittauksia voidaan tehdä myös eri laitteille.
Linkit mittaukseen:
Speedtest.net laajakaistan nopeusmittaus
Telia (Ent. Sonera) laajakaistan nopeusmittaus, mittaa kaikkien laajakaistojen nopeudet, ei ainoastaan Telian
Speedtst.net Speedtest mobile, puhelimien verkkoyhteyden testaus
Speedtest.net iOS iPad ja iPhone nettiyhteyden testi
Laajakaistojen valtakunnallisia operaattoireita
Telia (Aikaisemmin Telia-Sonera, Sonera)
Kysy kommenttina tai sivuston neptunet foorumissa jos haluat lisätietoja mittaamisesta tai toimenpiteistä. Myös kokemukset asiassa tervetulleita. Kaikkiin ongelmiin ja kysysymyksiin vastataan.
Artikkeli päivitetty 26.10.2018
Hyvä tietää myös näistä
Miten selvitän tietokoneen ongelman
Langaton laajakaista ja sen nopeusmittaus
Nettiyhteyksien markkinat epäselvät ja kirjavat
Tagit: Laajakaistan nopeusmittaus, Langaton laajakaista, Nettitietoa
Hyvä että ihmisiä tiedostetaan siitä että heillä on todellakin mahdollisuus testata laajakaistansa nopeus eikä vain uskoa mitä operaattori heille lupaa. Kiitos linkeistä!
Asia on tälle sivustolle tärkeä. Kyse on pelkkää laajakaistan nopeuden harhaanjohtavaa mainostamista vielä laajemmistakin asioista. Onko mitään muuta alaa liiketoiminnassa, jossa välistävetäminen ja ihmisten erehdyttäminen olisi niin yleistä – suorastaan kauppatapa – kuin operaattorien toiminnassa?
Kansalaiset uskovat, että Viestintävirasto valvovana viranomaisena pitäisi alan kontrollissa. Olen useasti vaihtanut mielipiteitä Viestitäviraston lakimiesten (-naisten) kanssa epäkohdista. Keskusteluista käy ilmi, että virastolla on mielestään hyvin rajalliset valtuudet puuttua asioihin. Lähinnä saa vaikutelman, että suositukset ovat suurimpia aktiviteetteja, joihin siellä katsotaan voimassa olevan lain puitteissa mahdollisuuksia. Sanovat, että sitten kyllä virallisten käsittelyjen ulkopuolella keskustellaan operaattorien kanssa asioista. Hyvä kysymys onkin, paranevatko ne kokousten jälkeen keskustelemalla?