Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Onko maailmankaikkeudessa muita kehittyneitä olentoja kuin me ihmiset?  Vai olemmeko me yksin maailmassa?  Vuodesta 1999 lähtien ovat SETI-projektin valtavat avaruuteen suunnatut antennit haravoineet merkkejä älyllisestä elämästä avaruudessa.

SETI eli Search for Extraterrestrial Intelligence perustettiin selvittämään, onko maailmankaikkeudessa muita.  Hyvin mielenkiintoinen kysymys.  Jotkin ihmiset ovat sitä mieltä, että me emme voi olla millään ainoa älyllisen elämän ilmenemismuoto.  Että elämän kehitys suotuisissa olosuhteissa johtaa vääjäämättä myös korkeampaan älykkyyteen.  Meidän on vain löydettävä ja ehkä saatava yhteys muihin älyllisiin olentoihin.

Toisista taas muualla avaruudessa ei todennäköisesti ole mitään ihmisiä vastaavaa elämää.  Jos olisi, siitä olisi jo saatu joitakin merkkejä ja todisteita.  Avaruuden etäisyydet ovat suunnattomia ja ajan kulku siellä, sanoisiko aivan eri tasoista kuin meillä maapallolla.  Avaruusajassa me ihmiset olemme olleet maapallolla aivan huomaamattoman hetken.  Kun sitten vielä vertaamme, että korkealaatuinen tekniikka on sekin ollut käytettävissä meidän omassakin ajanlaskussamme vain häviävän hetken,  niin miten tämä havaintoaika voisi sattua siihen, että viestivää elämää olisi muualla.

Klikkaa kuvia niin saat niistä suuremman (teleskooppikuvasta ei).

 

Tutkimalla selvyyttä asiaan

Kiva keskustelunaihe, mutta tietysti myös peräti vakava.  Vastausta emme saa jos emme tee mitään.  SETI yrittää tehdä.  Se on tieteellistä tukimusta, mielenkiintoista ja vaatii suuria panostuksia sekä huipputekniikkaa.  Jokainen kotitietokoneen omistajakin voi olla avuksi, siitä tarkemmin jäljempänä. 

Kuuluuko avaruudesta mitään?  Kyllä kuuluu, paljonkin ja koko ajan, jos on riittävän herkät laitteet, joilla radioaaltoja tulkitaan.  Avaruuden skannaamien ei ole teknisesti lainkaan helppo homma.  Koska merkkejä pitää seurata kaikilta mahdollisilta aaltopituuksilta, niin vaaditaan tavattoman laajaa  kaistalevyttä, todellista laajakaistaa.  Yksi vaikeus on myös maapallon omat radioaaltoja lähettävät aktiviteetit, joka helposti häiritsee ja mitätöi kuuntelutuloksia.

Mitä sitten kuunnellaan?  Sieltä ei odoteta mitään radio- tai TV lähetyksiä, vaan kerätään havaintoja aalloista, joissa olisi jotakin säännöllisyyttä, jotakin ideaa.  Avaruuden taustakohina ja muut avaruuden äänet ovat sattumanvaraista, merkityksetöntä avaruusmelua.  Jos aalloista voitaisiin erottaa jotakin ryhmittelyä, säännönmukaisuutta, olisi siinä tarkemman tutkimisen paikka.

Tietokoneen omistajat voivat olla avuksi

Projekti vaatii paitsi valtavia teleskooppeja ja niihin liittyvää huipputekniikkaa myös tavattoman suuria tietojenkäsittelyn laskentatehoja.  Juuri laskemalla tehdään avaruuden äänien analyysia;  onko kohdesuunnasta tulevissa aalloissa jotakin säännöllisyyttä.  Ja tämä on se asia, jossa jokainen tietokoneen omistaja voi auttaa projektia.  Kuvasta näkyy havainnollisesti, miten digitoidusta merkkiviidakosta etsitään jotakin järjestelmällistä.

Onko sitten jotakin löydetty?  Pari-kolme kertaa on saatu tarkemman tutkimisen aihetta kun säännönmukaisuutta on havaittu.  Kuitenkaan ei tiettävästi ole vielä sitä isoa kalaa verkkoon saatu ja etsiminen jatkuu taukoamatta.

SETI@home sivustolta saa ladattua ohjelman, joka tekee tätä laskentaa silloin kun tietokonetta ei muuhun käytetä.  Eli antaa koneelle hyödyllistä käyttöä esim. öisin tai varakoneelle koko ajaksi.  Monet suomalaisetkin ovat osallistuneet ja koko ajan osallistuvat koneineen tämän tieteellisen projektin avustamiseen.  Eikö olisikin hienoa, jos sattuisi olemaan mukana siinä ryhmässä, joka löytää avaruudesta jotakin merkittävää.

Jos SETI kiinnostaa ja vaikka siihen osallistuminen, niin tietoja on sen kotisivulla, josta linkki alempana.  Siellä saa Download kohdasta ladattua koneelleen ohjelman, joka hoitaa projektin laskentaa.  Siellä on myös infoa ja saa ladattua kuvia ja vaikka ruudunsäästäjiä.

 

SETI@home:  http://setiathome.berkeley.edu/

 

 

2 kommenttia juttuun “Ääniä avaruudesta – onko siellä joku!: SETI-projekti”

 1. Mieltä kiehtova aihe. Olen harrastelijana seurannut kanssaeläjien etsintää yli kuusikymmentä vuotta, mutta vieläkin olen yhtäoptimistinen. Välillä mahdollisuudet löytää merkkejä elämästä avaruudessa tyrmättiin erilaisin laskelmin lähes mahdottomaksi, mutta nykyiset ennusteet ovat taas paljon myönteisempiä. Lukuisia exoplaneettoja, toisia aurinkoja kiertäviä planeettoja, on jo löydetty kymmenittäin ja lisää löytyy jatkuvasti. Myös ns. Maan kaltaisia kiviplaneettoja. Mutta vielä ei ole löytynyt Maan kokoisia kiviplaneettoja ns. elämänvyöhykkeeltä, eli aurinkonsa alueelta, missä vesi pysyy sulana ainakin osan aikaa. Niitäkin varmasti löytyy, koska käsitysten mukaan planeetat ovat hyvin tavallisia auringoilla ja ne sijoittuvat sattumien mukaan eri etäisyyksille. Osa siis aina myös elämälle onnelliselle etäisyydelle.
  Tekniikka havaintojen tekemiselle ei vain vielä ole riittävän kehittynyttä, jotta näitä pieniä palloja voitaisiin tutkia riittävällä erotuskyvyllä. Uusia kehittyneempiä laitteita – teleskooppeja – lähetetään pikkuhiljaa avaruuteen, myös maan päälle on rakennettu valtasvia teleskooppirakenteita (4 * 8 metrin peili) ja suurempia on suunnitteilla. Näillä nähdään jo lähelle kaikkeuden syntyhetkiä (13,7 valovuotta). Suunnitelmat kehittyvät veden havaitsemiseksi exoplaneetoilta kehittyneillä spektrianalysaattoreilla niiden kulkiessa emoaurinkonsa editse. Valokuvien erottelukyky on vielä olematonta nykyvehkeillä, mutta eri taajuisten radio-ja valotaajuuksien seuraamisessa on edistytty hurjaa vauhtia. Aikanaan seurattiin kerralla hyvin rajoitettua tajuusaluetta kerrallaan, nyt tuhansia radiotaajuuksia jatkuvasti ja yhtäaikaa. Myös mahdollisia laasertaajuuksia on alettu etsiä, ehkä meitä kehittyneemmät eläjät saattavat käyttää valoa yhteuyksien pitoon. Vaikka sivilisaattioita saattaa erottaa tuhansia vuosia toisistaan, ehkä jotkut ovat saattaneet säilyä hengissä Hitlereiltä ja Stalineilta ja jopa hurjapäitten ydinohjuksiltakin. Onhan tähtiä niin paljon!

 2. Neptun sanoo:

  Joo, on se jännää tuo älyllisten etsiminen avaruudesta. Kai sen löytymiseen on joitakin mahdollisuuksia kun kerran tiedemiehet asiaa tutkivat.  Vaikka toisaalta tämähän on radioastrologeille sikäli hyvä projekti, että se tuo niiden toimintaa tavallisen yleisön tietoisuuteen.

  Itse suhtaudun hiukan skepitesti älyllisen löytymiseen maailmankaikkeudesta.  Tai tarkemmin sanoen sen löytymiseen sinä aikana kun me sitä tutkimme. Konkreettisemmalta tuntuu se mahdollisuus, että jotakin elämää, ei siis älykästä, löytyisi jostakin.  Kovasti etsitään parhaillaan esim Eurooppa kuusta omassa järjestelmässämme.  Sellaisen löytyminen olisi pientä alkua sille, että jotakin voi kehittyä.  On tästä kuitenkin vielä matkaa tähtien sotaan tai muihin  avaruuden seikkailuihin.

   

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>