Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kovin monella meistä on jotakin pientä tai isompaa ongelmaa tietokoneessa. Viimeistään silloin kun häiriöt ovat tuntuvia on pakko ryhtyä jotakin tekemään. Mitä silloin voi tehdä?  Onko avun löytyminen yksinkeraista?

Monet eivät tunne mitään kiinnostusta ryhtyä tutkimaan tietokoneensa sielunelämää.  Silloin viedään oireileva tai toimimaton kone tietokonehuoltoon.  Eikä käyttäjän tarvitse välittää liioin siitä, onko vikaa koneen raudassa vai sen ohjelmissa. Huollot hallitsevat asiat ja korjauksille on takuitakin, joten asia on ihan OK. 

Ainoa haittapuoli on, että aikaa kuluu, jolloin kone on pois käytöstä.  Ja tietenkin huolto maksaa.  Aika monet haluavatkin perehtyä tietokoneen toimintaan sen verran, että ainakin yksinkertaisimmissa häiriöissä pystyy itse jotakin tekemään.  Tai ainakin toimimaan asiantuntijoilta saatavien ohjeiden mukaisesti.

Edelleen monet ovat jopa joltakin kannalta tietokoneharrastajia.  Tietysti heidänkin koneisiin voi iskeä häiriöitä.  Silloin jo mielellään yrittää itse korjata ja on valmiuksia ottaa asioista selvää ja hankkia tarvittaessa neuvoja. 

Tuon verran on alustettava tätä aihetta itsestään selviltä tuntuvin asioin, sillä siitä ilmenee, että meillä on monenlaista lähtökohtaa oman tietokoneen ylläpitoon.

 

Maksuttomia vai maksullisia neuvoja?

Siis kysytään neuvoja jos ei itse tiedä tai saa selville.  Mistä ja miten?  Tässäkin vaiheessa on eräänlainen kynnys. Juuri ne tavalliset käyttäjät, joille voisi olla hyvistä neuvoista suurta hyötyä, eivät tiedä mistä niitä neuvoja saisi. He eivät seuraa tietotekniikkasivustoja, IT foorumeita tai vaikka Neptunet sivustoa kuin sattumoisin.  Neuvojen on vaikea tavoittaa niitä tarvitsevat.

Tietokoneongelmiin on netissä tarjolla neuvoja ja opastusta monella taholla.  Osa on aivan maksutonta talkoohenkistä neuvontaa ja osa yritysten tekemää maksullista käyttäjien neuvontaa.  Maksullinen neuvonta on ainakin tässä kehitysvaiheessaan Suomessa todellinen huolen aihe.  Näyttää siltä, että sen tulokset ovat usein huonoja ja vaikuttavat tietämättömien rahastukselta.

Jos käy niin, että maksullinen tietokoneongelmien neuvonta keskittyy nettioperaattorien huomaan, niin ollaan vaarallisella teillä.  Niillä on rahaa ja kapasiteettia markkinoida maksullisia palveluitaan meiltä käyttäjiltä keräämillä varoilla, mikä ei ole yritysmaailmassa tasapuolista kilpailua.  Jos heidän neuvonnassaan olisi kyse vain nettiyhteyksiin kiinteästi liittyvistä asioista, niin se olisi ehkä ymmärrettävää, vaikka siinäkin tullaan ilmaisen ja maksullisen palvelun vaikeaan rajanvetoon.  Mutta muunlainen tietokoneiden etäasentelu ja softien lataaminen ei ole oikein operaattorien tehtäviä, ei edes niiden maksullistakaan palvelua.

Lisäksi  operaattorit laskuttavat töistä liittymälaskujen yhteydessä, jolloin on mahdotonta saada selvää, mitä tilaaja maksaa mistäkin.  Lue tarkemmin tästä artikkelista ->  Maksuttoman ja maksullisen rajanveto hämärtyy netissä.

 

Peruskäyttäjälle vaikeita valintoja

Aika viidakossa siis tavallinen tietokoneen käyttäjä on.  Kaikki lisätieto auttaa häiriötapauksissakin eteenpäin.  Peruskäyttäjän on parempi vaikka kääntyä luotettavien tietokonehuoltojen puoleen kuin nettioperaattorien maksullisten huoltopalveluiden.  Saa myös selvän mistä maksaa.

Jotkut käyttäjät eivät ilmeisesti luota siihen, että ihan maksuttakin saa netissä hyviä neuvoja ongelmien ratkaisuun. Neuvojen laatua eivät ratkaise niiden maksullisuus tai maksuttomuus. Rautapuolen vikoja voi nettineuvojen avulla paikallistaa, mutta osia ei voi vaihtaa. Jos niin onnettomasti kävisi, että neuvoa ei yrityksestä huolimatta löytyisi, niin käyttäjä ei liioin maksa siitä mitään.  Kuitenkin sekä ns. tavallisten vikojen että harvinaistenkin selvitysprosentti on asiantuntevissa – ja ilmaisissa – käsissä varsin korkea.

Tämä sivusto pyrkii kantamaan kortensa kekoon kertomalla hyödyllistä perustietoutta tietokoneista, niiden softista ja netin käytöstä.  Myös täältä saa neuvoja tietokonekohtaisiin ongelmiin ja vikoihin ja aivan maksutta.  Käyttäjien neuvonta perustuu vuosien kokemukseen ongelmatapauksien ratkaisuista.  Eikä se lähde siltä pohjalta, että  “jos ongelmia, niin formatoi kone ja asenna Windows uudelleen”.

Entä jos tuntuu siltä, että minun koneeni ongelma on tosi vaikea ja aivan yksilöllinen?  Ei hätää, niin ne ovat kaikki;  ongelmia on yhtä monta erilaista kuin on tietokonettakin laitteineen ja softineen. 

 

Kysy siis täällä kommettina.

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>