- neptunet - https://neptunet.net -

Windows Vistan korjaus ja korjausasennus

[1]

Artikkeli päivitetty viimeksi 15.3.2017

 

Windows Vista toimii huonosti, voisiko sen korjata? 

Vista kuten kaikki muutkin Windowsit on korjattavissa asentamalla se kokonaan uudelleen eli ns puhdas asennus.  Tämän voi tietysti tehdä, mutta se on suuritöinen juttu ja vaatii oikeastaan hiukan asiantuntemustakin sillä se poistaa kaikki ja palauttaa tehdasasetukset kuten alkuperäiset vanhat ajurit.

Jos käytettävissä on Vistan asennuslevy, niin korjaaminen on mahdollista.  Useiden merkkikoneiden mukana ei tule kuitenkaan käyttöjärjestelmän asennus- tai korjauslevyä.  Niissä on joko kiintolevylle tehtynä Recovery Manager ja/tai ohje suosittelee heti uuteen koneeseen palautuslevyjen tekemistä.  Recovery on kuitenkin uusasennus puhtaalle pöydälle, eikä korjaus.

Vistan suunnittelussa on ilmeisesti lähdetty siitä, että käyttäjä varmistaa käyttöjärjestelmänsä jatkuvan toimivuuden.  Niinpä siinä on mukana järjestelmä, jolla voidaan ottaa varmuuskopio.  Tämä työkalu sijaitsee Käynnistä -> Kaikki ohjelmat -> Apuohjelmat -> Järjestelmätyökalut -> Varmuuskopioinnin tila.

Vinkki Vistan käyttäjille: tee palautus-CD

Hyödyllinen tieto Vistan käyttäjille on, että siitä voidaan polttaa levykuva  palautus CDksi.  Jäljempänä linkki tällaisen CD teko-ohjeisiin.  Hankala puoli asiassa on se, että tällainen palautus-CD tulisi tehdä silloin kun järjestelmä toimii kunnolla.

Vistan korjaamisen ongelmat ovat ehkä suurimmat juuri merkkikoneiden kohdalla kun asennuslevyä ei ole.  Niinpä HP ja Acer ovat laatineet erityisen ohjeen juuri näitä tapauksia varten, linkit jäljempänä.

Jos vikaa on pelkästään Vistan käynnistymisessä on korjaus helpompaa, ja siitäkin ohjeet jäljempänä.

Windows XPssä oli asennuslevyllä palautuskonsoli.  Vistassa sitä ei ole.   Microsoft on suunnitellut niin, että tiedostoittain korjaaminen tapahtuu komentoriviä käyttäen. Muutos on ymmärrettävä, sillä jo aikaisemminkin palautuskonsolin käyttö vaati asiantuntemusta.  Sittemmein Microsoft puhuu kuitenkin komentorivin käyttäjinä IT-ammatilaisista.

 

Vista tuki päättyy 11.4.2017.  Asiaa on tarkemmin käsitelty -> täällä [2]

 

Linkit ohjeisiin:

Microsoftin ohje suomeksi, Vistan palautus [3]

Englanninkielinen kuvitettu ohje Vistan korjaamisesta [4]

Microsoftin suomenkilinen ohje Vistan palautus (korjaus) ja uudelleen asennus [5]

Vistan palaus-CD teko [6]

Microsoftin ohjeet Vistan käynnistyksen korjaamisesta [7]

HPn ohjeet Windows Vistan palautaminen HP Recoveryn avulla [8]

Acer Vista Recovery [9]
 

 

Aiheeseen liittyvää

Windowsien elinaka  [10]

Kun Windows oireilee – mistä se voisi johtua [11]

Windowsin asennuksen poistaminen [12]

 

 

 

 

[13] [14]Jaa linkki artikkeliin [15]