Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Pikkujäynästä isoihin huijauksiin

 

Et ole voinut olla törmäämättä netissä mainoksiin ja teksteihin, että olet voittanut jotakin. Ehkä olet uteliaisuuttasi joskus katsonutkin, mitä oikein muka olisin voittanut.  Melko pian selviää, että et ole vielä voittanut mitään.  Mutta mahdollisesti (lihavointi  tässä kirjoittajan tekemä)  voi voittaa, jos teet sitä ja tätä.

Tämä on melko uutta mainostamisen tekniikkaa.  Se on yleistynyt tavattoman nopeasti.  Mukaan ovat lähteneet tunnetut ja arvostetut fimat, maailmanmerkit, saadakseen kävijöitä sivuilleen tai ottamaan johonkin osaa.  Kyse ei ole varsinaisesta selvän luokan hujausyrityksestä, mutta rajoilla liikutaan.  Olet voittanut… on kuitenkin eri asia kuin että Voita jotakin tekemällä…  Hyvillä firmoilla pitäisi olla sen verran itsekritiikkiä, että tuollaisiin mainosmiesten houkutuksiin ei mentäisi mukaan.

Pienestä mainoskikkailulla höynäyttämisestä on aina lyhyt matka jo varsinaiseen huijaukseen.  Samalla tekniikalla aivan muut tahot kuin tunnetut firmat keräävät tietoja tai rahastavat netin käyttäjiä.  Sama tekniikka on myös huijarien käytössä.  Ja silloin onkin jo paljon vaikeampi huomata, että tässä ei ole muuta muuta kuin tunku omalle rahakukkarolle.  Aina ei ole edes tiedossa, mitä kanavia käyttäen ja miten rikolliset saavat ujutettua vaarallisia haittaohjelmia kuten pankkitroijalaisia käyttäjien koneeseen.

Yhä enemmän yhä uskottavampia huijausyrityksiä

Vaikka netin käyttäjistä vain pieni osa lankeaa varsinaisten huijareiden ansoihin, on sekin liikaa. Onko kaverisi tai tuttusi jo seuraava? Ajan mittaan on huijaustekniikka hioutunut yhä tehokkaammaksi.  Liikkeellä on sähköposteja, joita voi olla hyvin vaikea päätellä, olenko tosiaan voittanut jotakin vai ei.  Usein juuri se, että lähtee tutkimaan olenko voittanut, johtaa jo huijarien virittämään ansaan.

Kaverini sai äskettäin sähköpostin.  Se näytti olevan Googlelta, heidän lomakkeensa ja heidän henkilö- ja yhteystietonsa.  Olet voittanut  suuren määrän puntia, jotka Google jakaa tehdäkseen palveluitaan tunnetuksi… Ja lomakkeessa oli kohtia, joihin piti vastata, antaa tietoja ja lähettää meilin lähettäjälle.  Se olisi ensimmäinen vaihe, mutta jo pelkästään sekin keräisi tarkat tiedot lähettäjästä.

Otin yhteyden cert.fi suomalaiseen tietoturvaviranomaiseen.  Kävi ilmi, että pelkästään jo esim. Googlella on oikein oma erityinen lomakkeensa, jolla ihmiset voivat ilmoittaa heille havaitsemiaan Googlen nimissä tehtyjä huijausyrityksiä.  Eipä siis ole tosiaan harvinaista! Sieltä kerrottiin, että paras vinkki on jo se, että jos voitto tms kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin asia on juuri näin.

– Sähköpostitse tulevia yhteydenottoja kannattaa ajatella vähän samaan tyyliin kuin että joku tulisi kadulla juttelemaan. Aika harvoin kukaan palveluntarjoaja nykyään edes kysyy yhteystietoja sähköpostitse ilman mitään aikaisempaa yhteydenottoa – aivan juuri huijausten välttämisen vuoksi, sieltä todetaan.

 

Viestintäviraston cert.fi on laatinut mm. pienen neuvontavideon siitä, miten nettihuijaamiselta vältytään.  Videon näke myös tästä.  Tässä vielä mustaa valkoisella eli videon opetukset tekstinä:

Internetin käyttäjille suunnattu Internetin itsepuolustuskurssi -video tiivistää verkkohuijausten ja haitallisten ohjelmien välttämisen seuraaviin ohjeisiin:
• Torju: Älä lataa tiedostoa, jota et tunne
• Itsekuri: Älä asenna apuohjelmia, joiden turvallisuudesta et ole varma. Älä klikkaa Facebookissa linkkejä, jotka näyttävän liian sensaationhakuisilta.
• Väistäminen: Älä koskaan lähetä salasanoja tai tunnuslukuja sähköpostitse.
• Tarkkuus: Ole tarkkana esimerkiksi sähköpostiisi tulevien kaupusteluviestien suhteen tai nettihuutokaupoissa.
• Pessimismi: Liian hyvältä kuulostava työtarjous tai yllätysperintö on todennäköisesti huijausta.

Tässä lisää hyvää tietoa huijauksista ja niiden välttämisestä:
http://www.tietoturvaopas.fi/uhatjaniidentorjunta/huijaukset.html

Ja Kuluttajaviraston opastus:  Opi tunnistamaan huijaus:
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/huijaukset

Jos havaitsee huijausyrityksen niin siitä kannattaa ilmoittaa edelleen.  Helposti vaikka sähköpostilla cert.fi, yhteystiedot:
https://www.cert.fi/palvelut/yhteystiedot.html

 

Oletko varma, että tietoturvasi on ajan tasalla ja riittävä?  Jos tarvitset tietoturvaohjelmia, koneesi virusskannausta tai muuta tietoturvaan liittyvää, niin tässä on linkkiluettelo.  Listaus on tehty Suomen olosuhtesiin, latauspaikat tutkittuja ja turvallisia:
https://neptunet.net/blogi/tietoturvaohjelmat-2012-3/

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>