Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Uusin (26.3.2018) Windowsien ja selaimien markkinatilanne on luettavissa -> täällä.

Millainen on ollut Windows 7 suosio?  Joko XP alkaa väistyä markkinoilta? Entä onko käyttöjärjestelmien suosio meillä Suomessa samanlainen kuin muuallakin?

Katsotaan aluksi tilannetta maailmanlaajuisesti.  Se näkyy otsikkokuvasta.  Kaikista kuvista saa suuremmat ja selvemmät niitä klikkaamalla.  Maailman tilasto osoittaa, että suosituin käyttis viime vuoden lokakuuhun asti on ollut Windows XP (merkitty sinisellä).  Mutta viime lokakuussa tasaisesti ja reipasta vauhtia kasvanut Windows 7 on ohittanut sen (keltainen).

Maailmantilastossa ei Vista (vihreä) ole kovin korkealla ollutkaan. Sen käyttö näkyy pienentyneen, mutta varsin hitaasti.   MacOSX  (lila) osuus on pysynyt tasaisen samaisena hiukan alle 10% osuudessa ja muut käyttöjärjestelmät (harmaa pilkutettu) osuus pienehkönä, mutta kuitenkin noussut suuremmaksi kuin Linuxin (punainen).

 

 

Euroopassa ja Suomessa erilaista

Kun otetaan kehitys Euroopassa, niin näkymä on hiukan toisenlainen.  Euroopassa on jo viime heinäkuussa Win7 tasaisesti kasvava osuus ohittanut XPn.  Ero on tällä hetkellä myös suurempi Win7 eduksi.  Vistan osuus on ollut koko vuoden koko maailman tilastoa suurempi ja tälläkin hetkellä korkeammalla kuin koko maailmassa.  MacOSXn, Linuxin ja muiden kehitys on melko samantapainen kuin maailmallakin. 

 

 

Kolmannessa tilastokuvassa on tilanne Suomessa.   Meillä on Win7 ohittanut XP vieläkin aikaisemmin eli jo viime maaliskuussa.  Myös tämänhetkinen ero seiskan hyväksi on paljon suurempi.  Vistasta huomataan, että senkin käyttö on ollut meillä yleisempää kuin muualla maailmassa ja laskusuunta suunnilleen samaa luokkaa kuin XPllä.  MacOSX on mukavassa hienoisessa nousussa ja kivunnut hyvään 10 % osuuteen.  Lieneekö Applen suosittujen taulutietokoneiden ansiota. Linuxin osuus on jonkinlainen ja pysynyt suunnilleen samana, muiden jopa hiukan kasvanut.

Netissä näkyy silloin tällöin revittävän uutista siitä, että XP suosio on jyrkässä laskussa.  Tietysti niin onkin, niinhän pitää ollakin jos on uusia hyviä käyttiksiä.  Uutisen aihetta olisi pikemminkin siinä, että XPn asema on ollut niin vankka esim. Vistaan verrattuna ja sen käyttö vähenee melko maltillisesti ja on edelleenkin yli 20 % luokkaa eli Vistaa enemmän.  Tällä hetkellä Vistan kotikäytön versioita uhkaa Microsoftin tuotetuen (päivitysten) loppuminen tänä kersänä, ellei sitä pidennetä.

Uuden Windows7 yleistymistä vauhdittaa tietysti sen käyttö uusissa nyt myytävissä tietokoneissa. Huomio kiinnittyy tilastoissa siihen, että meillä Suomessa muutokset tapahtuvat muuta maailmaa nopeammin.  Onko syynä sitten meidän ”parempi tietotekninen taitomme” vai se, että pienemmillä markkinoilla muuttuminen on yleensäkin vauhdikkaampaa. 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>