Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Uusin tieto on viimeisintä tietoa ja uudet ohjelmat ovat entisiä parempia.  Kaikki me tiedämme tuon.  Ja toivomme, että löydämme helposti juuri uusinta tietoa.  Mutta onko helppoa tietää, onko poimintamme netissä tarjolla olevasta massiivisesta tietomassasta juuri sitä uusinta?

Googlella (olkoon se yhteinen tunnus netin hakukoneille) löytyy tietoa.  Siellä ovat niin vanhat kuin uudetkin tiedot melko sekaisin.  Hakukoneet eivät ryhmittele etsinnän tuloksia sen mukaan, miten tuoreita asiat ovat.  Se jää tietojen etsijän tehtäväksi.

Uutta toki löytyy, muuta siinä saa olla silmät auki ja tarkkana.  Otsikkokuvassa pieni pala Googlen hakutulosta, jossa on etsitty tietoa haulla Paras virustorjunta.  Aika toivoton haku, mutta kelpaa tähän esimerkiksi tietojen tuoreudesta.  Klikkaa kuva suuremmaksi. 

Voit huomata, että joissakin kohdissa lukee, milloin tieto on nettiin laitettu.  Toisissa taas ei siitä ole mitään merkintää.  Jos haluat tuoretta tietoa, niin on hyvä jo hakutuloksia katsoessa huomata nuo aikatiedot.  Jos siellä on tietoa esim. vuodelta 2008, niin kyseessä ei ole – toki ”alasta” riippuen – mikään uusi tieto.

 

Onko sivustolla tuoretta tietoa?

Kun tiedon alkuaika ei selviä haulla, niin silloin on seuraava vaihe tarkastella sitä sivua, minne se johtaa. Näkyykö sieltä jostakin, milloin tietoa on jaettu?  Jälleen voidaan huomata, että joskus näkyy, joskus ei.  Joitakin vinkkejä voi jokainen itse kehitellä.  Esim. jos sivustossa on kommentteissa päiväyksiä tai yleensä aikatietoja, niin niistä voi päätellä tiedon tuoreutta.

Entä jos tarvitset jonkin tietokoneohjelman ja löydät sellaisen googlaamalla.  Onko se uusin versio softasta?  Jälleen ollaan sellaisessa paikassa, joka vaatisi hiukan tarkastelua.  Usein hiukan etsimällä löytyykin tietoa softan iästä. Yksi vinkki voisi olla, että tarkastaa mihin käyttöjärjestelmiin se soveltuu.  Jos mukana on 64. bit versiot ja Windows 7, on todennäköistä, että softa on tuore.  Sen sijaan merkintä Windows all, voi olla uudella mutta myös vanhemmallakin softalla, riippuu milloin softa on viimeksi sinne päivitetty.

Kun softan latauksen tekee jostakin varsinaisesta lataussivustosta, on siellä yleensä tietoa eri versioista ja mikä on uusin.  Ajurien kohdalla tämä oleellinen tieto löytyy yleensä ajurien tuottajien sivuilta.

Jos etsit uusinta päivitettyä versiota sellaisesta ohjelmasta, joka on jo koneessasi, niin hyviä apuvälineitä ovat softien päivitysohjelmat.  Niistä on jo aikaisemmin täällä esitelty FileHippo Update.  Tällainen uusien versioiden etsijä pelastaa ihmettelyltä, onko netistä löytämäni versio varmasti uusi.  Artikkeli ja lataus ovat täällä.

Sama varmistus on ajureiden kohdalla niiden päivityksen apulaisilla.  Niistä on täällä aikaisemmin esitelty SlimDrivers, artikkeli ja lataus ovat täällä.

Uusimman tiedon löytäminen netistä ei ole mahdotonta, mutta ei aina aivan helppoakaan.  Pääasia on, että tietää hiukan tarkistaa, miltä ajalta peräisin olevaa tietoa käyttää.  Kakkureseptit tuskin vanhenevat koskaan, mutta vinhaa vauhtia kiitävässä tietotekniikassa vuosikin on jo pitkä aika.

Lykkyä tykö uusimman tiedon metsästykseen!

 

Myös hakukoneiden etsintää jalostamalla päästään lähemmäksi uutta ja tarpellista tietoa:

https://neptunet.net/blogi/2011/09/29/miten-hakukoneilla-parempia-tuloksia/

 

 

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>