Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Haluatko Windows-koneeseen vartiokoiran huolehtimaan sen turvallisuudesta ja parantamaan käyttöominaisuuksia?  Sellainen on suomea puhuva WinPatrol ohjelma ja sen valpas Scotty-koira.

Kuulen tietokoneharrastajien sanovan, että oh ei, WinPartol on tosi vanha ohjelma, mitä tekoa sillä nykyään olisi.  Onpa hyvinkin, väitän että tällaiselle monitoimiohjelmalle on juuri näinä aikoina suorastaan tilaus.  Samalla on hyvä muistaa, että monet muutkin hyvät ohjelmat perustuvat jo pitkäaikaiseen käyttöön ja kokemukseen.  Ne ovat hioutuneet tehtävissään vastaamaan nykyistä käyttöä.

WinPatrol on kehittynyt ajan tasalle.  Se soveltuu esim. Windowsin 64 bittisiin versioihin ja Windows 7aan. Siinä on tilausta nykyisen käyttöön, koska se paikkaa muutamia oleellisia aukkoja, joita koneen turvallisuuteen ja käyttöominaisuuksiin muuten jäisi.

Käytännössä me avaamme koneemme niille ohjelmille ja lisukkeille, joita lataamme.  Esim emme tiedä läheskään aina, asettaako ohjelma itsensä tarpeettomasti automaattisesti käynnistyvien joukkoon, eli koneen käynnistystä hidastamaan.  Tämän havaitsee Scotty ja tulee esiin kysymään, onko niin tarkoitus.   Yhä useammin on ohjelmilla sivuominaisuuksia, jotka eivät olekaan toivottavia.  Se tulee myös kysymään jokaisesta uudesta ohjelmasta, joka on asentumassa ilman lupaa.

Turvallisuus paranee

WinPatrol on ennen kaikkea tuvallisuutta lisäävä ohjelma.  Se käyttää heuristista havaintotapaa, jossa koneen toimintoja seurataan niiden tarkoituksenmukaisuuden kannalta.  Se hälyttää kaikista oudoista muutoksista, joista käyttäjä ei muuten tietäisi. Ohjelma ei korvaa koneen pakollisia turvaohjelmia, vaan se toimii niiden täydentäjänä.   Koska se ei ole virustorjuja, niin sillä ei ole konfliktin vaaraa niiden kanssa.

Jäljempänä on tarkempaa tietoa ohjelman ominaisuuksista ja käytöstä.  Nostetaan kuitenkin sen tehtävistä tähän toinenkin näihin aikoihin sopiva seuranta- ja säätökohde:  WinPatrol  seuraa, mitkä ohjelmat käynnistyvät automaattisesti yhdessä Windowsin kanssa. Sillä voi niitä säätää helposti.

Tavalliselle käyttäjälle eivät kaikki koneessa käytettävissä olevat ohjelmat ole selviä eli mitä ne oikein ovat.  WinPatrolissa saa listatuista softista tiedot sen nimeä kaksoisklikkaamalla.

WinPatrol asennus

Otsikkokuvassa on WinPatrolin käyttöliittymä. Kuten huomataan se on suomenkielinen.  Klikkaa artikkelin kuvia suuremmaksi. Ohjelman saa sen kotisivustolta, johon linkki jäljempänä.  HUOM!  Lataa ohjelma tästä linkistä, sillä useilla lataussivustoila on siitä vain vanhempia versioita, joiden toimivuus Win7ssa ja 64 bit versioissa ei ole varmaa.  Ohjelman saa parina eri versiona, joista tässä ilmainen free versio.  Maksullinen Plus-vesio tuo lisää ominaisuuksia, kuten käyttöliittymän välilehdistä havaitaan, mutta maksuton perusversiokin on jo monipuolinen työkalu.

Lataa ensiksi sivun alussa olevatasta linkistä sen uusin free perusversio.  Sen jälkeen siirry uudelleen lataussivustolle ja lataa jäljempänä luettossa oleva suomenkielinen paketti, joka muuttaa sen suomenkieliseksi (ellet halua käyttää englanninkielistä).  Ohjelma on kevyt ja asentuu aivan heittämällä.  Tässä toinen kuva käyttölittymän listaamien ohjelmien infosysteemistä.

WinPatrolin näkyvät toiminnot ovat listauksia sen käyttöliittymässä.  Huomaa, että tämä on vain osa sen toiminnoista, sillä heuristinen ominaisuus eli Scotty-vahtikoirineen on koko ajan valvomassa koneen tapahtumia ja sitä säätelee sen oma .exe tiedosto.  Mutta nämä siis näkyvät:

Käynnistysohjelmat – Listattuna kaikki koneen käynnistyksen yhteydessä käynnistyvät ohjelmat.  Tästä voi niitä säätää.

Viivästetty käynnistys – Tähän voi merkitä softan, joka voi käynnistyä haluamallasi viiveellä.  Mahdollisuus siis nopeuttaa koneen varsinaista käynnistymistä.

Aktiiviset tehtävät – Lueteltuna kaikki koneen ohjelmat.  Listauksesta saa niistä tietoja klikkaamalla.

Evästeet – Tiedot evästeitä ja niiden säätely

Tiedostotyypit – Listaus ohjelmista jotka käsittelevät tiettyjä tiedostotyyppejä

Piilotiedostot – Piilotetut tiedostot, joista suurin osa Windowsin osia.  Niitä ei tule poistaa ilman tietoa ja harkintaa.

Palvelut – Koneessa käynnissä olevat palvelut

IE–avustajat – Koneeseen asennetut selainta avustavat objektit

Recent – Listaus objektista haittaohjelmien etsimistä ja poistoa varten

Tehtävät – Windowsin ajoitustoiminnolla ajoitetut tehtävät

Plus – Päivitys maksulliseen Plus versioon

Asetukset – WinPatrolin säätöjä, kannattaa tutustua!

 

Linkit:

WinPatrol Free Edition lataus sen kotisivulta eli BillP Studios-sivustolta, käytä tätä jos haluat uusimman version!
http://www.winpatrol.com/download.html

WinPatrolin yksityiskohtaiset käyttökuvaukset englanniksi.  Klikkaa luettelon tarvittavaa kohtaa:
http://www.winpatrol.com/features.html

 

Huomaa, että tämä artikkeli kuten kaikki muutkin tässä sivustossa on helposti printattavissa.

 

Tagit: , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>