Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Jos on jo sen ikäinen, että elämää on takanapäinkin, niin voi kirjoittaa oman elämäntarinan. Se on mielenkiintoinen ja antoisa projekti.  Tarinansa voi painattaa edullisesti digipainoissa kirjaksi.  Ja siinä se on, ystäville ja jälkipolville.

Nykyisin digipainojen aikana voi kuka tahansa kirjoittaa kirjan, muunkin kuin elämäntarinan.  Miksi kirjoitellakaan enää pöytälaatikkoon, kun pöytälaatikoitakaan ei ole.  Siitä vaan kansien väliin.  Tässä kuitenkin keskitytään kirjaan, joka on elämäntarina.

Mutta jos ei ole mikään kirjoittaja?  Kaikki eivät ole, eivätkä varsinkaan kirjailijoita.  Mutta elämäntarina syntyy siinä missä muutakin kirjoittamista.  Kuitenkin se on jokaiselle iso projekti, ainakin mikäli aikoo tarkistaa ajankohtia, nimiä ja muita asioita.  Mutta tekeminen on antoisaa.  Homma vie muistellen elävästi menneisyyteen.  Elää vanhoja tapahtumia uudelleen kuin katselisi videota.

Elämäntarinan myötä tallentuu pysyvästi sellaisia asioita, joita ei enää ehkä ole lainkaan.  Tai jotka ovat häviämässä elämänmuotojen modernisoituessa.  Jos olet viettänyt vuosiasi vaikka jossakin perinteisessä suomalaisessa puuteollisuuden paikkakunnalla ja sen yhteisöissä, niin nämä yhteisöt ovat jo suurelta osiltaan kadonneet.  Ja loputkin on muuksi muuttumassa.

Aikojen, ihmisten ja elintapojen muuttuminen käy selvemmäksi, jos laitat historiasi paperille.  Tavallisten ihmisten elämäntarinat ovat paljon mielenkiintoisempia kuin esim. julkkisten.  Jo ennen kuuluisuuksien elämäntarinan lukemista tietää, mitä siinä suunnilleen on, miten vaatimattomasta purosta kasvoi vuolas virta jne.  Toisin on meidän tavisten kohdalla.  Kuka oikein on tämä Matti tai Miina Meikäläinen?  Onko kokenut enkä samanlaista kuin itsekin olemme?

Mistä vinkkejä?

Elämäntarinan kirjoittamisesta on muutamia oppaitakin.  Omalla kohdallani niiden lukeminen oli todellinen kauhistus.  Pitäisikö tosiaan ottaa nuo kaikki asiat huomioon, pitääkö siinä tähdätä johonkin bestselleriin, kun ajattelin vain läheisille kirjoittaa?  Kun toimittaja olen, niin sillä oikeutuksella voi sanoa, että tällaiset usean kirjoittajan artikkeleista koostetut elämäntarinan kirjoitusohjeet ovat tosi huonoja.  Samoista asioista puhutaan eri tavoin ja ylikirjallisiin tavoitteisiin pyrkien.  Jos hiukankin aristelee oman tarinansa kirjoittamista, niin tuollaisia ohjeita lukemalla asia muuttuu toivottoman tuntuiseksi.

Parasta ohjausta kirjoittamisen voi saada joltakin, joka on jo tarinansa kirjoittanut.  Sellaisia kyllä löytyy.  Tämänkin kirjoittaja on yksi niistä.  Tarinani on nimeltään Huimapyörä.  Se on lähinnä dokumentti elämänvaiheistani eikä pyri mihinkään erityisiin kirjallisiin tavoitteisiin. Sen kirjoitin kevättalvella 2007.  Tarkalleen sanoen se valmistui maaliskuun 4 päivänä samana vuonna.  Kirjaksi sen painoi samana keväänä Opus Liberum Oy Nord Print Ab:ssä Helsingissä.  Kirjaa ei voi ostaa mistään eikä saadakaan, sillä pieni painos on tullut lähes kokonaan jo käytettyä.

Elämäntarinan kirjoittamista voi lämpimästi suositella.  Projektin mielenkiintoinen osa on sen laatiminen, vanhojen asioiden muistelu sekä ryhmittäminen.  Monta muuten unohtuvaa asiaa pelastuu jälkipolville. Kun teksti on tietokoneessa, niin kirjaksi sen saa muutamalla satasella, tietysti graafisesta ulkoasusta ja painoksen suuruudesta riippuen.

Elämäntarina tai mikä tahansa oma kirja on erinomainen lahjaidea. Elämäntarinoita digipainavat yritykset antavat tarkat tarjoukset ja tekevät pyydettäessä ehdotuksia painopuolesta ja antavat neuvoja kirjan koostamisesta.

 

 

Linkit uusittu ja tarkistettu 11.4.2017

Tässä muutamia linkkejä digipainoihin:

Opus Liberum

Picaset

Digipaino kirjaksi.net

Painotalo Casper Oy

 

Valokuvat kirjaksi – tee kuvistasi valokuvakirja

Valokuvat kirjaksi 
 

 

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>