Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Mitalilla on kaksi puolta.  Niin myös tietokoneen turvaohjelmilla.  Ne voivat olla monipuolisia, automaattisia ja tehokkaita – mutta toisaalta samalla myös raskaita.  Ne voivat aiheuttaa jopa turvallisuusriskejä.

Miten se voi olla mahdollista?  Eikö hyvä ohjelma ole aina hyvä ohjelma?  On se tietysti tavallaan. Mutta nyt onkin kyse siitä millaisessa ympäristössä eli koneessa ohjelma toimii.  Softa, joka on mitä mainioin uudessa ja tehokkaassa koneessa, voikin olla kompastuskivi vanhemmassa ja ominaisuuksiltaan rajoitetuimmassa koneessa.

Meillä on muutamia varsin raskaita maksullisia tietoturvaohjelmia.  Niihin kuuluu sekä tehon että ”painon” mukaan on mm.  kaikille peruskäyttäjillekin tuttu F-Secure ohjelma. Näiden ohjelmien käyttö kotikoneissa perustuu siihen, että ne ovat käyttäjälleen vaivattomia.  Eivät vaadi asiantuntemusta eikä päivityksiä kun vain kerran vuodessa päivittää uuteen versioon.  Lisäksi on käytettävissä monenlaisia tukipalveluita joista voi olla aina hyötyä.

Mutta kun katsotaan mitalin sitä varjoisempaa puolta, niin siellä on ongelmia.  Kaikki tietokoneita korjaavat tietävät, että yksi yleisimpiä syitä toimimattomiin tietokoneisiin ja niiden häiriöihin ovat juuri liian raskaat ja mahdollisesti ylimitoitetut turvaohjelmat.  Riskialttiita ovat nimenomaan vanhat koneet, kevyemmin varustetut läppärit sekä miniläppärit.

Raskas tietoturvaohjelmisto vaatii koneelta tehoja.  Silloin se toimii juuri niin kuin on tarkoituskin.  Mutta jos tehoja ei tahdo riittää, niin seurauksena voi olla esim. elintärkeiden päivitystä estyminen.  Juuri peruskäyttäjä, joka eniten helppoa ja automaattista turvaohjelmistoa tarvitsisi, ei ajoissa huomaa, että jokin turvapuolella kangertelee.  Vaikka päivitykset toimisivat, voi raskas ohjelma muodostaa pysyvän jarrun koko koneen sujuvalle toiminnalle.

Vapauta voimaa vanhaankin

Jos on vanhempi tai muuten tehoiltaan rajattu kone, niin kannatta harkita  kevyempiä turvaohjelmia. Ne ovat nykyisin tehokkaita eli hoitavat hyvin hommansa.  Mitä pientä päivitystä joskus tarvitaan, niin se tehdään helposti ohjelma ilmoituksen mukaan klikkaamalla.  Mitään asiantuntemusta tai tietokoneen sielunelämän tajuamista ei niidenkään kohdalla tarvita.  Kone voi toimia kevennettynä entistä sujuvammin.

Kaupan päälle nämä kevyemmät turvaohjelmat ovat maksuttomia.  Jos ei valitsemastaan tykkää voi sen halutessaan poistaa ja ladata jonkin toisen.

Tässä lopuksi kaksi kevyttä virustorjujaa.  Kummankin saa suomenkielisenä. Oma suosikkini näistä on useisiin koneisiin asentamani Panda Cloud Antivirus.  Se on äärimmäisen keveä koska se toimii pääosiltaan pilvessä.  Omalle koneelle ei asenneta eikä päivitetä mitään viruskantoja.

Jos pilvessä toimiva turvaohjelmisto tuntuu liian uudenaikaiselta ja tykkää enemmän perinteisestä tavasta, niin kevyimpiä ja tehokkaimpia on Microsoft Security Essentials.

 

Lataukset ja ohjeet

Panda Cloud Antivirus lataus
http://www.cloudantivirus.com/fi/

Panda Cloud Antivirus asennusohjeet
https://neptunet.net/blogi/2011/01/03/panda-coud-antivirus-uuden-ajan-virustorjunta/

Microsoft Security Essentials
http://www.microsoft.com/security_Essentials/default.aspx?mkt=fi-fi

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>