Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Näkyvätkö videot?  Tai kuuluvatko äänet?  Jos  kaikki video- tai äänitiedostot eivät toimi koneessasi kunnolla tarvitset koodekkeja, codecs.

Kaikki ääni- ja videotiedostot on pakattu jollakin menetelmällä.  Koodekit ovat softia, jotka purkavat näitä pakattuja tiedostoja.  Jos ei koneessa ei ole oikeaa koodekkia, ei tiedoston avaaminen suju lainkaan tai ääni kuuluu huonosti tai video ei näy kunnolla.

Suoraa tiedoston tiedostopäätteestä ei selviä, millä menetelmällä se on pakattu.  Siksi koneessa pitää olla hyvä valikoima koodekkeja, että ne peittävät kaikki mahdolliset mediatiedostot.  Kun ne on kerran asennettu koneeseen, ei muuta tarvita ja purettavat tiedostot löytävät oikean kaverinsa.

Koodekkien ajan tasalle saaminen on helppoa.  Se käy parhaiten lataamalla koneeseen koodekkipaketti.  Windows 7 käyttäjätkin voivat törmätä puuttuviin koodekkeihin.  Mutta ei hätää, sillä nimenomaan Win7 varten on ihan oma täydellinen koodekkipakettinsa.  Sen latauslinkki jäljempänä.

Muitakin mahdollisuuksia on niin Win7aan kuin muihinkin Windowseihin.  Niistä suosituin suomalaisten käytössä lienee K-Lite Codec Pack.  Nämä paketit sisältävät versioistaan riippuen myös mm. suosittuja katseluohjelmia. K-Lite Codec Packeja onkin laajuutensa mukaan muutamia erilaisia joista voi valita.  Kaikki koodekkipaketit ovat tietysti maksuttomia apulaisia.

Mitään ääniä ei kuulu?

Entä jos koneesta ei kuulu mitään ääniä, ei edes Windowsin merkkiääniä?  Silloin on tavallisimmin kyse koneen ääniohjaimen vaurioitumisesta.  Se saadaan korjattua asentamalla audioajuri uudelleen.  Varmin ja suositeltavin tapa on sama kuin näytönohjaimenkin ajurin uusimisessa:  Poista ensin Windowsista äänilaite, boottaa (suje) kone ja vasta sitten asenna ääniajuri uudelleen.  Muussa tapauksessa korjaus ei välttämättä onnistu.

Lataukset:

Windows 7 koodekkipaketti
 

K-Lite Cidec Pack
Ohjelma on mainostuettu, siis vältä tarpettomat kylkiäiset asennettaessa

 

 

ASIAAN LIITTYVÄÄ:

Mediasoittimista ja koodekeista laajempi artikkeli linkkeineen:
Mikä on hyvä mediasoitin

 

Tagit: , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>