Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Läppärin käyttäjät huomaavat, että tietokone kuumenee.  Pöytäkoneet ovat jo kauempana käyttäjästä ja kuumenemista ei niinkään huomaa.  Tietysti ne kuumenevat, niin pitääkin.  Mutta kuumeneeko koneesi liikaa?

Tietokoneen kuumin komponentti on sen prosessori.  Muita hyvin lämmittäviä osia voivat olla emolevy, kiintolevyt, näytönohjain ja jopa virtalähde.  Tietty lämpöisyys kuuluu tietokoneen olemukseen.  Mutta senkin kohdalla liika on aina liikaa. Lian kuumana käyvät komponentit aiheuttavat käyttöhäiriöitä ja lopulta koneen pysähtymisen tai vaurioitumisen.

Tietokone on yritetty suunnitella sellaiseksi, että liika kuumeneminen ei sitä vaurioittaisi.  Siksi kone vakavissa tapauksissa yleensä pysäyttää itsensä.  Tämä on kuitenkin huolestuttava hälytysmerkki.  Jotakin pitää tehdä ennen kuin jotakin vaurioituu.

Kuumenemiselle herkimpiä ovat läppärit.  Niiden jäähdytysjärjestelmä toimii tavallaan pölynimurina.  Pienistä jäähdytysaukoista tunkee sisään pölyä ja epäpuhtauksia ja tuloksena on yhä huonompi jäähdytys eli kuumana käyvä kone. Läppärien korjaajille pölyn täyttämät koneet ovat yksi yleisimpiä korjauksen syitä.

Läppäri kerää pölyä

Jos läppäriä käytetään pehmeillä alustoilla, sohvilla, tuoleilla, vuoteessa jne niin pölyn tunkeutuminen koneeseen on hyvin todennäköistä.  Myös pöytäkoneet voivat imuroida pölyä, mikä aiheuttaa häiriöitä toimintaan, mutta tavallisempia ovat komponenttien viat, esim. prosessorin tuulettimen huono kontakti tai näytönohjaimen tuuletuksen häiriöt.

Mistä siten tietää, että häiriöt aiheutuvat ylikuumenemisesta?  Sitä voi ihan ilman apuvälineitäkin arvioida:  Jos kone hidastuu ja pysähtelee pitkään käytettynä, niin syynä voi olla liika lämpö.  Heti käynnistyksen jälkeen kone ei ole vielä ennättänyt lämmetä.  Ulkopintaa voi tunnustella. 

Aikoinaan oli tietokoneharrastajilla tapana testata ylikuumenemista avaamalla (pöytäkoneen) kotelo. Jos kone kävi silloin pitempään oli syynä tuuletus- tai lämpöongelma.  Tällaisen pikakokeen voi tietysti vieläkin tehdä, mutta paljon varmempaa on käyttää asianmukaista ohjelmaa. 

Sitä ennen kuitenkin vielä yksi ns. hyvä kysymys:  Millaiset lämpötilat ovat koneessa hyväksyttäviä ja milloin se käy liian kuumana?   Tähän ei voi kovin helposti vastata, sillä siinä on niin paljon muuttuvia ja olosuhdetekijöitä, että selvää reseptiä ei oikein ole.  Silti voidaan jotakin hahmotella.

Tässä esimerkiksi pari lämpötilatietoa koneesta, jolla tätä naputtelen.  Lämpötilavahti ilmoittaa, että prosessori on nyt 40, emolevy 33 ja virtalähde (PWM) 41 astetta.  Pysäytys ja hälytysrajat ovat: prosessori ShutDown 85, Warning 75, emolevy ShutDown 65, Warning 55 ja virtalähde ShutDown 90 , Warning 80. 

Jokaisella on omassa koneessaan erilaisia osia ja lämpötiloja, jotka voivat poiketa työkoneeni esimerkistä paljonkin. Mutta tuon tapaisia ne kuitenkin tavallisissa kotikoneissa ovat normaalikäytössä, testi- ja rasitustilanteissa sitten erilaisia.

Millä mitata koneen lämpöjä?

Lämpötilojen mittaamiseen, seurantaan ja valvontaan on netistä saatavissa hyviä ja ilmaisia ohjelmia.  Myös monipuolisia shareware softia on, joita voi käyttää kokeilukuukauden ilmaiseksi. Lämpötila monitoreista meillä tunnetuin lienee SpeedFan.  Se sopii kaikkiin Windowseihin Win7 myöten.  Se onkin mitä mainioin ohjelma, joka näyttää paitsi koneen anturien osoittamat lämpötilat myös jännitteet ja tuulettimien pyörimisnopeudet.

SpeedFanilla voidaan pyörintänopeuksia säätää, jolloin saadaan tietokone hiljaisemmaksi. Ohjelma on helppo käyttää ja hyvin ohjeistettu. Ennen omia säätöjä on kuitenkin hyvä ensin tarkkailla jonkin aikaa saatuja arvoja ja vasta sen jälkeen niitä mahdollisesti muuttaa.

Toinen hiukan pienempi kätevä työkalu lämpötilojen näyttämiseksi on HWMonitor.  Sopii myös kaikkiin Windowseihin.

 

SpeedFan lataus tästä
http://www.almico.com/speedfan.php

HWMonitor
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

 

Share

Tagit: ,

3 kommenttia juttuun “Kuumat paikat – kuumeneeko tietokone?”

  1. Make sanoo:

    Hyvä kirjoitus kiitos. Mulla kuumeni aiemmin todella paljon läppäri, ettei voinut edes sylissä pitää. Meidän firman it palvelu osastolta sitten sanottiin että otappa akku pois ja käytä vaan johdon kanssa, siis silloin kun siihen on mahdollisuus. ja tämä auttoi – eli kestää pitää läppäriä polvella, ei kuumene niin paljoa.

  2. Meira sanoo:

    Pitkään kans pähkäilin kuumenevan läppärin kanssa. Ei ollut imuroinnistakaan juuri apua. Kyseessä HP:n amd-prosessorilla varustettu kone. Näytönohjain myös amd/ati sarjaa. Aiemmin olin päivittänyt koneen vanhoja ajureita eli olin ladannut amd:n sivuilta uudet ajurit näytönohjaimeen ja asentanut ne. Kas kummaa. Ne poistamalla ja palaamalla HP:n toimittamiin ajureihein lämpötila laski noin 10C ja tuulettimen huutaminen hiljeni huomattavasti. Tälläinen pieni "ajurivika" voi häiritä paljon, ilman että sitä edes tajuaa.

  3. Neptun sanoo:

    Onhan sitä monia asioita, jotka voivat vaikuttaaa läppärin ja muunkin koneen kuumenemiseen.  Pölyn kerääntyminen on kuitenkin läppärien kuumenemisvioista yleisin, kertovat huoltomiehet. Lisäksi on kuumana ja vähemmän kuumana käyviä läppäreitä.  Kumma, että nuo tabletit eivät ole niin kuumia lainkaan. Oletko muuten kokeillut jotakin läpötiloja valvovaa ja tuulettimia säätävää ohjelmaa?

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>