Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kun lataat netistä, voit saada myös sellaista, mitä et missään tapauksessa haluaisi.  Mikä siinä oikein on kysymyksessä?  Voiko sitä mitenkään estää?

Monet tavalliset netin käyttäjät ihmettelevät, mistä kummasta tulee koneeseen uusia työkalupalkkeja.  Tai miksi jokin sivusto on kaapannut koneen selaimessa näkyvän kotisivun? Kokeneille käyttäjille nämä eivät ole niin outoja asioita, mutta kuitenkin harmittavia.

Äskettäin tein juttua tänne sivustolle automaattisesta ajurien päivityksestä.  Sattui sopivasti, että sähköpostiin ilmestyi DriverMaxin lähettämä viesti, jossa se kehui uutta softaansa.  Tässä testikoneessa ei sitä ollut, mutta joskus jo vuosia sitten on rekisteröidytty DriverMaxin sivuille.  Siitä tuo meilin osoite.

Ladattava oli kun muutenkin asiaa testasin.  Huomasin, meilissä oleva lataus johti suuren cnetin lataussivustoon.  Tämä jo sai hiukan epäluuloiseksi, sillä jo entuudestaan tiedän, että cnetin yksityisyyspolitiikka on venyvä kuin kuminauha.  Niin siinä sitten kävikin; huolimatta huolellisesta kontrollista latausvaiheessa, niin koneeseen pystyi tunkeutumaan AVGn työkalupalkki ja sen hakusivu kiilasi itsensä selaimen kotisivuksi.  En tiedä miten se oikein onnistui.

Hämmästyttävästä asennusvaiheesta ei tullut otettua kuvaruutukappauksia.  Siksi asensin cnetin sivulta ohjelman vielä toiseen koekoneeseen uudelleen.  Otsikkokuvana on ohjelman latus sivustolta meneillään.  Tämän ruudun aikana siis tunkeutujat tulevat mitään kysymättä koneeseen.  Siitä on osoituksena pikkukuvien esittämät asennusvaiheen ja lopputuloksen kuvat, klikkaa kuvat suuremmiksi.  Tunnollinen palomuuri ilmoitti asennusvaiheen aikana yrityksistä päästä nettiin, jotka tietysti kielsin. Palomuuri toimi sillä se ilmoitti "An aplication named (file name avgToolbar.exe) has blocked from acess the network."  Mutta siitä huolimatta selaimeen asentui työkalupalkki sekä sen kotisivu muuttui.

Sitten vielä kerran kokeilu toisesta latauspaikasta, kotimaisesta Download.fi. Jälleen palomuuri ilmoitteli ja kielsin. Sitten kun jo tosi tarkkaan tutki jokaista ruutua huomasi mistä palkit ja kotisivumuutos tulee.  Oletuksena on kruksi lisenssisopimuksen yläpuolella kuten viimeisestä pikkukuvasta näkyy.  Kannattaa lukea myös mitä on sopimassa. Se on myös muuta kuin pelkkää DriverMaxin käyttöä. Tosiaan "Innovative Solutions" sieltähän se on kotoisin…

Itse ohjelma oli hyvä ja toimi aivan erinomaisesti.  Sillä ei ollut enää lukumääräisiä ilmaisten päivitysten rajoituksia kuten joskus aikaisemmin.  Harmillista vaan, että softan tuottaja on  ottanut mukaan hyvään tuotteensa sellaisia osapuolia, jotka venyttävät luotettavuutta.  Samasta syystä en voinut kommentoida ohjemaa täällä sivustolla, sillä esittelyt mielletään yleensä myös suosituksiksi.  Ja silloin pitää systeemien olla sellaisia, että ne edes huomautuksin toimivat ilman sivuvaikutuksia tavallisen käyttäjän koneessa.

Keinoja kaihtamatta mukaan käyttäjien koneisiin

Mistä tuollaisessa on perimmäinen kysymys?  Verkossa on tosi kova kilpailu. Se näkyy johtavan monenlaisiin sivuvaikutuksiin, joista osa on haitallisia.  Keksitään yhä ovelampia keinoja, joilla saadaan pysyvä mainos ja yhteysväline käyttäjien selaimiin,  työkalupalkit. Sellaisen avulla voidaan vaikka vakoilla mitä käyttäjä tekee koneellaan. Ja selaimen kotisivuna on aivan loistopaikka mainostajan nimelle ja muistamiselle.

Nämä ovat mainostajille rahan arvoisia tavoitteita. Jos mukaan saadaan vaikka ohjelmien tuottajia, niin yhteistyöllä niiden kanssa on mahdollista saada lisää tilaa käyttäjien koneisiin. Silloin puhutaan sponsoroinnista ja raha vaihtaa sen myötä silloinkin omistajaa. 

Tällaiset tunkeutumiset ovat tätä päivää.  Oikeastaan ihmisiä koulutetaan moiseen esim. Facebookissa, jossa on runsaasti mahdollisuuksia tunkeutua toisten sivulle ja asioihin.  Se alkaa olla ihan normaalia?

Asioiden ihmettely ja harmittelu ei tuo yleisiä ratkaisuja.  Ainoa keino on itse toimia entistä tarkemmin.  Tavallisen tietokoneenkäyttäjän tulee ottaa selville, miten työkalupalkkeja ja kotisivumuutoksia estetään tai jos niitä kuitenkin tapahtuu, niin miten ne poistetaan ja palautetaan käyttäjän haluama tilanne.

Tulkoon vielä mainittua tällaisen ohjelmien testaajan yksi havainto.  Jotkin softien kehittäjät voivat käyttää latauskanaviksi sekä omia sivujaan että yleisiä lataussivustoja.  Silloin voi olla myös niin päin, että kehittäjien omalta sivulta ladattavan ohjelman mukana tulee ylimääräistä turhaketta.  Sen sijaan vastuunsa tuntevan lataussivuston kautta saa saman ohjelman ilman niitä turhakkeita.

Kannattaa olla tarkkana kuin porkkana!

 

ASIAAN LIITTYVÄÄ:

Työkalupalkkien poisto https://neptunet.net/blogi/tag/tyokalupalkit/

Lataussivustot https://neptunet.net/blogi/2011/09/03/ohjelmia-ja-tietoja-lataussivustoilta/

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>