Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kesällä tarvitaan karttoja.  Menee sitten tuttuun paikkaan tai varsinkin johonkin uuteen, niin kartat ovat suorastaan välttämättömiä.  Mistä saa parhaat kartat?  Tässä melko kattava opastus hyviin karttoihin.

Mikä on paras kartta riippuu siitä, mitä aikoo tehdä.  Jos aikoo ajaa Tampereelta Kuusamoon, niin silloin voi tarvita maantiekarttaa.  Mutta jos Kuusamossa aikoo mennä maastoon tai järvelle, niin silloin tarvitaan muunlaisia karttoja.

Asutuista kohteissa on karttojen lisäksi netistä saatavissa mielenkiintoista katseltavaa.  Tällainen on Google Street Map, joka vie Suomessakin lähes minne tahansa taajamaan ja niiden lähistölle.  Jos matka Kuusamoon, niin voi katsoa, miltä siellä keskustassa tai muualla todella näyttää.

Paras kartta siis riippuu mihin sitä tarvitaan.  Hyviä karttojakin on netissä erilaisia.  Tarjolla on kriittisesti ajatellen myös vähemmän onnistuneita. Tähän on poimittu kirjoittajan parhaina pitämiä.  Jos lisäksi olet löytänyt jokin vielä paremman, niin laita tähän juttuun kommenttia.

 

Kartta lomailijalle maastoon tai järville

Ylimalkaisesta esim. maatiekartasta ei ole paljon apua, jos etsit marja- ja sienimaastoja.  Tai oiot mennä kalaan jonnekin järvelle tai meren rannalle.  Tähän tarkoitukseen ovat parhaat kartat löydettävissä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikasta ja Eniro.fi:stä.  Kaikkiin esille otettaviin karttapaikkoihin on linkit jäljempänä.

Jos liikut pikkuteitä ja kärrypolkuja, niin Eniron kartat ovat tarkkoja ja saat skaalattua näkymät sopivaan mittakaavaan. Käytettävissä myös reittiehdotukset. Kansalaisen Karttapaikan kartoilla voi lisäksi lähteä oudoillekin vesille kalaan, sillä niissä on mm. varsin tarkat vesien syvyystiedot. 

Mastossa liikkujan paikannustarpeen viimeistelevät satelliiteista otetut ilmakuvat. Tästä pikkukuvasta aukenee yksi tällainen lähelle tuotu satelliittikuva.  Tällaisista ilmakuvista on suurta hyötyä alueensa jo ennestään tuntevallekin.  Niistä näkee tarkalleen pikkutiet, hakkuualueet, metsäalueiden rajoja jne yksityiskohtia.  Tällainen tieto antaa luonto-, marja- ja sieniretkille aivan uudenlaista tarkkuutta.

Useilla nettisaiteilla on tarjolla ilmakuvia, mm Enirolla.  Se ei kuitenkaan yllä niin lähelle kohdetta mitä tekee Google Maps.  Googlen satelliittikuvien esille saaminen saattaa edellyttää jonkin aikaa naksuttelua ja latausten odottelua, mutta se kyllä kannattaa.

Jos menet ulkomaille niin tarvitset erityisohjeita kunnon karttojen saamiseksi.  Jäljempänä on Mikrobitin linkki ja siinä ohjeet sekä karttapaikat.

 

Perille kunnon maantiekartoilla – ja portille edellä kerrotuilla lomailijan kartoilla

Maateillä löytämisen pullonkaula voi olla – miten ollakaan – kartta.  Tämä kartta on auton säilytyslokeroista esiin kaivettu jo vuosia vanha karttakirja tai muu opastus.  Kartat vanhenevat, niissä ei ole uusia ja muuttuneita teitä.  Jos aivan tuntemattomille teille menee, niin vanha kartta voi olla hankala.  Kannatta tarkistaa, miltä vuodelta vanha kartta on, ja jos hiukankin epäilee sen ajankohtaisuutta, niin kaupoissa ja netissä on uusia.

 

Erikoiskartat

Vesillä liikkujat tarvitsevat merikortteja.  Niitä on kaupoissa sekä mereltä että suurimmista järvistä, mm  Inarinjärvestä (siitä tosin jo varsin vanhat).  Ei ole mitään syytä lähteä seikkailemaan suurille järville ilman päteviä karttoja ja kunnon kompassivarustusta. 

Mitä erikoisempia kiinnostuksesi ovat, sitä erikoisempia karttoja voit tarvita. Tällaisia ovat mm. maaperäkartat,  ilmailukartat, retkikartat  ja monet muut.

Kun hyviä karttoja on eri tarkoituksiin, niin käytä niitä.  Hyvää kesäistä samoilua! 
 

Linkkejä netin karttoihin:

Eniro.fi kartat
http://www.eniro.fi/kartta/

Maanmittauslaitos Kansalaisen karttapaikka
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?lang=

Google Maps Suomi
http://maps.google.fi/

Google Maps Street View
http://maps.google.fi/intl/fi/help/maps/streetview/

Tiekartat
http://alk.tiehallinto.fi/www2/kartta/kartta.htm

Geologisia karttoja ja aineistoja Geologian tutkimuskeskus
http://www.geo.fi/

Erilaisia karttoja:
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palvelut_aiheittain/liikenne_ja_matkailu/kartat_ja_paikkatieto/index.html?services&keyword=kartat

Kartat ja ohjeet ulkomaankartoista, Mikrobitti
http://www.mbnet.fi/artikkeli/nettijatkot/nettijatko_kartat_matkalle_netista_4_2011

Puhelimiinkin saa maastokarttoja, maastokartat mobiililaitteisiin
http://www.viewranger.com/en-gb

 

Lomalla ja reissussa ovat hyvät sääennusteet tarpeellsia.   Tässä neptunetin säätietojen paketti:

https://neptunet.net/blogi/2012/04/25/saatutka-ja-ukkostutka-omalle-naytollesi-2/

https://neptunet.net/blogi/2012/04/29/tasmasaa-eli-tarkka-paikallinen-saatila/

 

 

 

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>