Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Artikkelista on uudempi versio -> täällä.

 

Kun mennään otetaan kamerat mukaan.  Ja siitä vaan kuvaamaan.  Mutta oletko varma, että ne ovat täysin toimintakunnossa ja tarvikkeet ajan tasalla?

Kaikkiin kameroihin niiden merkistä ja laadusta riippumatta kuuluu muutamia asioita, joista pitää huolehtia.  Mikä onkaan harmillisempaa kuin matkalla huomata, että nyt se on taas tapahtunut – kameran patterit ovat tyhjät!  Riippuen siitä missä sitten ollaan, niin niinkin yksinkertaisten tarvikkeiden kuin patterien hankkiminen ei ole aina yksinkertaista.

Mistä sitten johtuu, että patterit ja akut ovat tyhjentyneet, vaikka kameraa ei olisi lainkaan käytetty?  Sen aiheuttaa paristojen ja akkujen itsepurkautuminen.  Mitä pitempään ne ovat käyttämättömänä ilman latausta niin sitä enemmän ne tyhjenevät.  Silloin voi  pitkään käyttämättömänä ollut kamera olla heti ”valmis”, eli sillä ei enää saa ainoataan kuvaa.

Akkujen kohdalla voi käytännössä olla muunkinlaisia vaikeuksia.  Huolimatta akkujen valmistajien vakuutteluista, että ne kestävät niin ja niin monta uudelleenlatausta, niin nuo ohjeelliset latausten määrät lienee saavutettu vain jossakin laboratorio-olosuhteissa.  Käytännössä kaupasta ostamillamme normaaleilla pienillä akuilla varauskapasiteetti ja varausominaisuudet huononevat ajan mittaan.  Marketista ostetut laadut eivät ole ikuisia.  Erityisesti pitkään tyhjänä säilytetyt käytetyt akut ovat alttiita ikääntymään.

Muitakin ilmiöitä on. Yksi niistä on, että kaikki lautaslaiteet eivät lataakaan akkuja kunnolla ja täyteen.  Oma valokuvailijan kokemus on, että erityisesti nopean latauksen laitteet eivät aina teekään niin hyvää jälkeä kuin hitaammat. Harmillinen juttu, sillä nopeita laitteita tarvittaisiin juuri esim. matkoilla.  OK, kuitenkin ne lataavat eli ovat parempia kuin lataamattomat akut.

Jos mukaan otetaan video- tai muu kamera jossa on merkkikohtainen akku, niin silloin on syytä paitsi ladata se myös muistaa ottaa pitempään oleskeluun mukaan sen latausmuuntaja.

Kamera matka- ja kesäkuntoon vaati siis pientä ennakkovalmistelua.  Valmistetut tulee palkittua sujuvana kameran toimintana myöhemmin.  Tällaisia asioita on hyvä muistaa tarkistaa:

– Akut: lataus ja kunnon tarkistus (ikä, vara-akut jne)
– Jos käytät paristoja – akut ovat suositeltavampia ja taloudellisia – niiden hankinta, vanhoihin kamerassa olleisiin ei kannata luottaa
– Muistikortin/tien tarkistus, onko niissä tilaa, onko niitä tarpeeksi esim. videokuvaukseen
– Muut mahdollisesti tarpeelliset lisätarvikkeet; kuljetuslaukut, jalusta, salamavalo (tarkista myös sen paristot/akut!), mahdollinen kameran USB-kaapeli jos siirrät kuvia läppäriin,  mahdolliset akkujen ja kameroiden latauslaitteet (kaapeleineen jos se tarpeen) jne.

Yksi voi olla tärkeä, varsinkin jos kamerasi on uusi.  Muista ottaa mukaan sen käsikirja tai muu käyttöopastus.

Kun matkoilla ja kesälomalla kuvailee, ei ole lainkaan ratkaiseva, miten kalliit tai hienot laitteet sinulla on.  Ratkaisevaa on, että on iloinen mieli ja kivaa kuvata.  Sen varmistaa, että laitteet toimivat.

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>