Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Paremmin toimiva tietokone

 

tietokoneongelmia

Uusi tietokone toimii aina hienosti.  Mutta mikähän siinä on, kun aikansa sitä käyttää, niin  toiminta ei aina olekaan yhtä sujuvaa.  Pahimmassa tapauksessa tulee häiriöitä ja virhesanomia.  Kuluuko se tietokone jotenkin käytössä?

 

Käyttö ei kuluta, mutta sen myötä syntyy koneeseen koko ajan uutta sisältöä, toivottuja ja vähemmän toivottuja elementtejä. Moni käyttäjä ajattelee, että toimivalle koneelle ei tarvitse tehdä mitään, sen kuin vain käyttää.  Mikäpä siinä, mutta pieni omatoiminen ylläpito pitää koneen uudenveroisena.  Eikö se olisi kannattavaa?

Olen kysynyt muutamilta kotikoneiden käyttäjiltä tietokoneongelmien selvittelyn yhteydessä, onko koneessa jotakin puhdistusohjelmaa, cleaneria?  Vastaus on ollut yllättävä: ”En tiedä onko koneeseen sellaista asennettu”. Sellainen on kyllä jokaisessa Windows koneessa ja lisäksi on puhdistusohjelmia, cleanereita. Tuskin silloin on edes puhdistettu koneesta sinne jatkuvasti kertyviä väliaikaisia internettiedostoja, vaikka nekin voidaan poistaa myös Windowsin avulla (Levyn uudelleen järjestäminen).

Tulkoon jälleen selkeästi sanottua:  Windows ei itse poista automaattisesti koneeseen jatkuvasti kertyvää tarpeetonta materiaalia. Se on käyttäjän tehtävä jos haluaa säilyttää koneensa hyvin toimivana.

Mitkä ovat sitten ne muutamat toimenpiteet tarkalleen, joista käyttäjän tulisi huolehtia?  Tässä olen jakanut ne kahteen ryhmään.  Ensiksi mainittuun kuuluvat MUST toimenpiteet eli ne, jotka ovat aivan välttämättömiä.  Toiseen ryhmään TARPEELLISET olen listannut muutamia toimenpiteitä, jotka ovat erittäin hyödyllisiä.  Ryhmittely, ja varsinkaan mitä jälkimmäiseen ryhmään kuuluu, ei ole välttämättä koko totuus, sillä joku voi katsoa muitakin ylläpidossa  tarpeelliseksi.

 

Kotikoneen MUST ylläpito

 • – Koneen turvaohjelmien on oltava ajan tasalla, toimivia ja varsinkaan vanhaan koneeseen ei liian ylimitoitettuja
 • – Windowsin päivitysten tulee toimia
 • – Konetta on aika ajoittain puhdistettava Windowsin omalla työkalulla (Levyn uudelleen järjestäminen) taI jollakin puhdistusohjelmalla, cleanerilla.

TARPEELLINEN ylläpito

 • – Tarpeettomien ohjelmien ja lisäkkeiden poisto.  Asiaa käsitelty artikkelissa Poista turhat tai haitalliset ohjelmat – nopeuta konettasi
 • – Koneessa olevien ohjelmien päivittäminen ajan tasalle.  Näin vältät niiden aiheuttamat tietotuva-aukot. Tarkemmin -> Ohjelmien päivitys
 • – Automaattisesti Windowsin mukana käynnistyvien ohjelmien valvonta. Eri mahdollisuuksia, esim. WinPatrol tai Starter, josta tarkemmin artikkelissa ->Täällä
 • – Tietokoneen käytössä tapahtuen mahdollisten virheiden seuranta. Tarkemmin artikkelissa -> Tapahtumienvalvonnan käyttö Windows 7 ja 8  Myös virhesanomat kannattaa aina merkitä ylös ja selvittää
 • – Toimivien ajurien päivitys ei ole yleensä tarpeellista.  Poikkeuksen voivat tehdä näytönohjain ja myös äänipiirin ajuri  
 • – On huolehdittava varmuuskopioinnista.  Tarkoituksia ja tapoja on useita. Tästä tarkemmin artikkelissa ->Windowsin varmuuskopiointi
   

Lista voi tuntua pitkältä, mutta se ei merkitse sitä, että se olisi suuri ylimääräinen vaiva.  Monet valvontatoimenpiteet hoituvat lähes automaattisesti kun niihin tottuu.  Niistä huolehtimalla tietokone ei ”kulu” ja käyttäjä säästyy monelta harmilta tai käytön ongelmalta. Ei tarvitse olla mikään tietokoneiden asiantuntija sillä tavallinen ylläpito koskee kaikkia käyttäjiä.  Ohjeiden mukaan toimittaessa  ja automaattisia apuvälineitä käyttämällä kuka tahansa suoriutuu ylläpidosta.

 

Artikkeli päivitetty viimeksi 11.1.2018

 

 

Asiaan liityvää

Selostus Windowsin oman puhdistustyökalun (Levyn uudellen järjestäminen) käytöstä on ->täällä

Mistä voi netistä ladata ohjelmia tuvallisesti

Kiintolevyjen kuntotestaus

Windowsin varmuuskopiointi

Ohjelmien päivitys

Ohjauspaneeli – mitä tietoja siitä saa

 

 

Tagit: , , , ,

2 kommenttia juttuun “Tietokoneen pitäminen kunnossa”

 1. Jani sanoo:

  Tosi hyviä pointteja ja linkkejä! Noin se pitäiski mennä 🙂

 2. Neptun sanoo:

  Paremmin toimiva tietokone ei ole ollenkaan vaikea eikä aiheuta kovaa vaivannäköä. Sen sijaan paljon enemmän puuhaa ja vaivannäköä aiheutuu jos ei itse laikaan huolehdi koneen ylläpidosta. On käyttäjiä, jotka vievät koneensa aina huoltoon jos jotakin ilmenee. Uskon että monella heistä on käsitys, että siinä pitää olla jokin nörtti, että voisi itse huolehtia koneesta.

  Nuoriso on kuitenkin jo eri maata. Kun nuoresta pitäen on tottunut tietotekniikkaan ei koneen ylläpito ole muuta kuin rutiini.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>