- neptunet - https://neptunet.net -

Tietokoneen pitäminen kunnossa

 

Paremmin toimiva tietokone

 

tietokoneongelmia [1]

Uusi tietokone toimii aina hienosti.  Mutta mikähän siinä on, kun aikansa sitä käyttää, niin  toiminta ei aina olekaan yhtä sujuvaa.  Pahimmassa tapauksessa tulee häiriöitä ja virhesanomia.  Kuluuko se tietokone jotenkin käytössä?

 

Käyttö ei kuluta, mutta sen myötä syntyy koneeseen koko ajan uutta sisältöä, toivottuja ja vähemmän toivottuja elementtejä. Moni käyttäjä ajattelee, että toimivalle koneelle ei tarvitse tehdä mitään, sen kuin vain käyttää.  Mikäpä siinä, mutta pieni omatoiminen ylläpito pitää koneen uudenveroisena.  Eikö se olisi kannattavaa?

Olen kysynyt muutamilta kotikoneiden käyttäjiltä tietokoneongelmien selvittelyn yhteydessä, onko koneessa jotakin puhdistusohjelmaa, cleaneria?  Vastaus on ollut yllättävä: ”En tiedä onko koneeseen sellaista asennettu”. Sellainen on kyllä jokaisessa Windows koneessa ja lisäksi on puhdistusohjelmia, cleanereita. Tuskin silloin on edes puhdistettu koneesta sinne jatkuvasti kertyviä väliaikaisia internettiedostoja, vaikka nekin voidaan poistaa myös Windowsin avulla (Levyn uudelleen järjestäminen).

Tulkoon jälleen selkeästi sanottua:  Windows ei itse poista automaattisesti koneeseen jatkuvasti kertyvää tarpeetonta materiaalia. Se on käyttäjän tehtävä jos haluaa säilyttää koneensa hyvin toimivana.

Mitkä ovat sitten ne muutamat toimenpiteet tarkalleen, joista käyttäjän tulisi huolehtia?  Tässä olen jakanut ne kahteen ryhmään.  Ensiksi mainittuun kuuluvat MUST toimenpiteet eli ne, jotka ovat aivan välttämättömiä.  Toiseen ryhmään TARPEELLISET olen listannut muutamia toimenpiteitä, jotka ovat erittäin hyödyllisiä.  Ryhmittely, ja varsinkaan mitä jälkimmäiseen ryhmään kuuluu, ei ole välttämättä koko totuus, sillä joku voi katsoa muitakin ylläpidossa  tarpeelliseksi.

 

Kotikoneen MUST ylläpito

TARPEELLINEN ylläpito

Lista voi tuntua pitkältä, mutta se ei merkitse sitä, että se olisi suuri ylimääräinen vaiva.  Monet valvontatoimenpiteet hoituvat lähes automaattisesti kun niihin tottuu.  Niistä huolehtimalla tietokone ei ”kulu” ja käyttäjä säästyy monelta harmilta tai käytön ongelmalta. Ei tarvitse olla mikään tietokoneiden asiantuntija sillä tavallinen ylläpito koskee kaikkia käyttäjiä.  Ohjeiden mukaan toimittaessa  ja automaattisia apuvälineitä käyttämällä kuka tahansa suoriutuu ylläpidosta.

 

Artikkeli päivitetty viimeksi 11.1.2018

 

 

Asiaan liityvää

Selostus Windowsin oman puhdistustyökalun (Levyn uudellen järjestäminen) käytöstä on ->täällä [7]

Mistä voi netistä ladata ohjelmia tuvallisesti [8]

Kiintolevyjen kuntotestaus [9]

Windowsin varmuuskopiointi [6]

Ohjelmien päivitys [10]

Ohjauspaneeli – mitä tietoja siitä saa [11]

 

 

[12] [13]Jaa linkki artikkeliin [14]