Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tietokoneessa ei kannata pitää mitään turhaa.  Tämän periaatteen me kaikki tiedämme.  Siitä huolimatta koneistamme löytyy roppakaupalla ohjelmia, joita emme ole enää tai koskaan aikaisemminkaan tarvinneet.

Turhia ohjelmia on kaikkien käyttäjien koneissa, niin peruskäyttäjien kuin kokeneidenkin.  Myös omassa koneessani selliasia näkyy olevan.  Miksi koneissa on turhia ohjelmia?

Kun käyttäjä on ”uusi” ja kone on uusi, niin merkkikoneeseen on sen valmistaja jo asentanut koko joukon erilaisia apuohjelmia.  Nämä ovat käyttökelpoisia vain poikkeustapauksissa ja yleensä meille turhaa painolastia. Näillä softilla on kuitenkin tapana jäädä pysyvästi koneeseen.

Seuraavassa vaiheessa kertyy ohjelmia koneen käytön myötä.  Silloin jo voi tulla ajatus, että pitäisiköhän tarpeettomia joskus poistaa.  Peruskäyttäjällä voi olla kuitenkin jokin korkuinen kynnys tällaiseen toimenpiteeseen.  Tavallisesti sanotaankin, että en uskalla poistaa mitään ettei tule poistettua jotakin tarpeellista.

Entä sitten kokeneemmat käyttäjät, kone puhdas tarpeettomista softista?  Yleensä ei silloinkaan ole – ellei juuri olisi pitänyt poistotalkoita.  Kuitenkin tämän jutun tapainen muistutus voi olla riittävä toimenpiteisiin ryhtymiseksi;  turhat pois vain.

Mistä tietää mitä ohjelmia tarvitsee ja mitä ei?

Turhien ohjelmien poisto on suositeltavaa eikä lainkaan vaarallista.  Windowsin omalla Ohjauspaneelista löytyvällä työkaluilla Lisää tai poista sovellus tai Ohjelmat ja toiminnot  ne saa turvallisesti pois.  Windowsin työkalun ainoa puute on se, että se ei kerro juurin mitään ohjelmasta muuta kuin sen nimen ja uusimmat käyttikset myös ohjelman version.  Toinen  mahdollisuus onkin käyttää ohjelmien poistoon tarkoitettuja varsinaisia työkaluja, jotka kertovat ohjelmista jo huomattavasti tarkempia tietoja.  Linkit muutamaan tällaiseen apuohjelmaan jutun lopussa.  Myös jokaiselle tarpeelliseen siivousohjelmaan CCleaneriin sisältyy ohjelmien poisto omana kohtanaan.

Otsikkokuvana on video IObit Uninstallerin käytöstä.

Toinen tärkeä vinkki on, että Google tai muu hakukone kertoo aina tarkkoja tietoja ohjelmista.  Kun kirjoittaa ohjelman nimen hakuruutuun tulee runsaasti tietoja, mistä siinä on kyse ja myös sen tarpeellisuudesta.

Perussääntö on, että poista vain ne, jotka tiedät.  Jos sattuu poistamaan sellaisen, jota myöhemmin kuitenkin tarvitsee, niin sen saa hankittua takaisin netistä.  Maksulliset ohjelmat yleensä tunnistammekin eikä niitä poisteta ellei sitten enää mitään tarvetta ole.

Nyrkkisääntö peruskäyttäjälle voisi olla, että älä poista Microsoftiin tai Windowsiin liittyviä ohjelmia ja päivityksiä.  Myös jotkin ajurit voivat esiintyä ohjelmien listauksessa eikä niitäkään tule poistaa.  Ohjelmien poistoon tarkoitetut työkalut opastavat myös poistajaa.

 

Linkit

Ohjelmien poistaja IObit Uninstaller
http://www.download.fi/jarjestelma/ohjelmien_poisto/iobit_uninstaller.cfm

PC Derapifier poistaa myös merkkikoneiden esiasennetut turhat ohjelmat
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,67264-order,4/description.html

Englanninkieliset ohjeet tarpeettomien ohjelmien ja sisällön poistamiseen
http://www.microsoft.com/athome/setup/cleansweep.aspx

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>