Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Näin kesällä on tullut kuunneltua radiota, mihin ei juuri muulloin ole aikaa.  Entistä useammin siellä kuulee keskusteltavan ja kommentoitavan joltakin kannalta nettiä ja ihmisten netin käyttöä.  Tämäkin on aika uusi ilmiö, sillä aikaisemmin ei nähty aiheessa mitään erityistä keskusteltava.  Se vaan oli sellainen.

Kaikilla meillä on mielipide netistä ja tietokoneen käytöstä yleensäkin.  Vanhemmalle kansalle se on aivan tarpeeton.  Tosi ymmärrettävää, sillä kukapa tarvitsisi sellaista johon ei ole tottunut. Yksi tykkää netin käytössä yhdestä, toinen toisesta.

Yksi yhtenen piirre keskusteluissa hämmästyttää ainakin Neptunia.  Kaikki asiantuntijatkin ovat sunnilleen sitä mieltä, että netti tulee olemaan sellainen tästä eteenpäin kun se nyt on.  Tuleeko se?  Miten nopeasti se on kehittynyt? Juuri se onkin netin käytön oleellinen piirre, että se on tullut niin nopeasti.  Eivät ihmiset ennätä, puhumattakaan useammasta sukupolvesta, noin vain omaksua uutta tekniikkaa ja sen mukanaan tuomia asioita ja ajattelutapaa.

Yleensäkin ihminen sopeutuu huonosti ja hitaasti tekniseen kehitykseen. Tämä ei tarkoita sitä, ettekö opittaisi käyttämään jotakin uutta vempainta.  Joo sehän kyllä sujuu ainakin ohjekirjojen avustuksella.  Mutta yhtä nopeasti ei ihminen sisäistä ja aseta uutta tekniikkaa paikalleen.  Mistä siinä oikein on kysymys?  Miten se parhaiten palvelisi minua?  Onko siitä joitakin haittoja?

Uusi tekniikka vetää puoleensa niin hyvää kuin pahaakin.  Aina löytyy joukoittain ihmisiä, jotka haluavat sen avulla veistää muita isomman siivun itselleen.  Ja myös ryhmiä, jotka eivät kaihda keinoja kerätäkseen rahaa.

Radiossa on keskusteltu netin käyttämisestä vaikutuskeinoja, informaatioon ja mielipiteen muokkaukseen, vihapuheista jne.  Siinäkin ollaan uusien asioiden äärellä.  Ennenkin on huudeltu ja loukattu toisia, muokattu mielipiteitä ja häiriköity.  Mutta siihen on tavallaan totuttu.  Jos kovasti ulkona on metelöinyt, on voinut joutua pidätetyksi, mutta ei mielipiteistä vaan häiriön aiheuttamisesta.

Nettikeskustelussa näkyy mielipiteitä esittäviltä unohtuvan, että se ei ole mikään anonyymi kenttä jossa voi yllyttää kaikenlaiseen.  Niin ei ole tiedotusvälineissä ennekään saanut menetellä.  Jokainen vastaa mielipiteistään ja ilmaisuistaan.  Ihminen voi monella tavalla olla simppeli. Yksi tapa on esittää mitä tahansa netissä.

Jotta ymmärtäisimme, mitä netti on ja mihin se soveltuu, tarvitaan vielä lisää aikaa. Ja avointa mieltä, sillä emme ole tänään missään päätepisteessä.

Neptunetin päivitykset alkavat

Yllä olevassa huomaan langenneeni maailmanparannukseen, mistä olen monta kertaa päättänyt ehdottomasti luopua tuloksettomana.  Ehkäpä sen sai aikaan  kulumassa oleva kesä.  Se ei ole oikein suosinut lomailijaa eikä erämaista käsin nettisivujen päivittäjää.

Ankarien ukonilmojen ja muiden teknisten vaikeuksien takia myös sivuston päivitys tapahtuu toistaiseksi hiukan verkkaisesti. Mutta tapahtuu kuitenkin. Ymmärrettävää lienee, että mittavimmat tietokoneohjelmien ja ohjelmaryhmien esittelyt tapahtuvat vasta syyskaudelta alkaen. Mutta sisältöä on Neptunetisä jo aika paljon. Oletko tutustunut, jos sattuu olemaan jotakin mielenkiintoista?

Muista myös, että sivuston artikkelit voi helposti sekä printata että jakaa kaverilleen suoraa sähköpostiin sai sosiaalisiin medioihin.

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>