Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Pian se taas alkaa.  Perinteinen Suomi – Ruotsi  yleisurheilukamppailu on Göteborgissa 1-2.9.-12.  Meillä on naapurimaan kanssa köydenvetoa niin urheiluissa kuin muissakin asioissa.  Vaikka me olemme tietysti parempia, niin jollakin kumman konstilla pystyy Ruotsi kuitenkin usein pääsemään niskan päälle.  Miten lienee tietotekniikassa?

Meillähän on käsitys, että porskutamme tietotekniikassa suurissa korkeuksissa, ihan maailmanlaajuisestikin ajatellen.  Onhan meillä Nokiaa, Angy Birdsiä, F-Securea, Habbohotellia ja vaikka mitä.  Ei varmaankaan Ruotsissa ole juurikaan sen veroista osaamista ja kansan harrastusta.

Saattaa olla, että meikäjäiset tietokoneen käyttäjät on vienyt etäämmälle naapurimaastamme juuri tuo tietokone.  Kun haemme mitä tahansa netistä, niin eivät hakukoneet tuo mitään Ruotsista, vaan kotimaasta ja englantia puhuvasta maailmasta.  Tuo on omiaan ohjaamaan ajatusta siihen, että ei Ahvenenmaan tuolla puolella mitään tietotekniikan elämää taida olla.

Siellähän on täysi vauhti päällä!

Pitää oikein kysyä vuosikymmenet siellä asuneelta suomalaiselta tietokoneharrastajalta.  Tietotekniikkasivusto AfterDawnin asiantuntija core2 vastaa kysymyksiin.

Ruotsissa ei ole ”alalla” mitenkään hiljaista!  Hän arvioi tietokoneharrastuksen siellä yhtä vilkkaaksi ellei hiukan vilkkaammaksi kuin täällä Suomessa.  Yhtenä syynä harrastajien määrään hän pitää dataliikkeiden tiheyttä ja alan palveluiden helppoa saatavuutta.  Tietokoneiden itse kasaaminen on melko yleistä ja mieluista koska silloin saa sellaisen kuin itse haluaa.

Tietokoneita hän pitää jo varsin edullisina, varsinkin uudet ja merkkituotteet.  Ilmeisesti kilpailu tekee sielläkin työtään meidän käyttäjien eduksi.

Tietokoneasioissa löytyy apua helposti esim netistä etsimällä niin ilmaista kuin maksullistakin.  Ruotsissa luetaan myös tietokonelehtiä, kuten tietysti täälläkin.  Hän mainitsee suosituimmiksi The internet magazine, Allt om PC&Teknik, PC för alla, Computer Sweden, Mac World, PC tidningen sekä Linux magazinen.

Kuin meillä on Suomessa tehty joitakin aikoja sitten mielenkiintoinen jo useampivuotinen tutkimus pelaamisesta ja myös digipelaamisesta, niin piti oikein kysyä, että pelaavatko ruotsalaiset.  Siellä ei ole tiedossa vastaavia pelitutkimuksia.  Näppituntuma vaikuttaa siltä, että nimenomaan nuoret pelaavat tietokonepelejä.  Hän sanoo, että järjestetään isoja peli-iltojakin eri puolilla maata.  Täältä käsin voi myös vain arvailla, mitä ne sitten sisältävätkään.

Kysyin keskenään kilpailevista tietokoneiden käyttöjärjestelmistä. Joko Windows 7 on niskan päällä?  Hän arvioi, että yleisimpiä ovat Windows XP ja 7, Mac on kolmantena ja neljäntenä Linux.  Tuntuisi melko odotetulta ja vastannee tilannetta meilläkin. Kännyköiden kohdalla ovat yleisimmät merkit Nokia, Ericsson ja iPhone.

Huippunopeita nettiyhteyksiä käytössä

Ruotsissa on kokeiltu todellisia huippunopeuksia nettiyhteyksissä.  Kaverimme sieltä kertoo, että käytössä on jo varsin nopeaa tekniikkaa.  Paljon on 200/200 Mbit/s laajakaistoja ja nopeampiakin testataan.  Hänellä on käytössä 50/2 Mbit/sek ja toteaa nopeusvalintojen olevan kiinni maksukyvystä ja yksityishenkilöillä innostuksesta muutenkin.

Tällaista siis kotien tietotekniikan tilanteesta naapurimaassa.  Meillähän kyllä menee kovaa…vaikka huippunopeuksissa ei vielä liidetäkään.  Meillä kun on omia vaikeuksiamme.  Esim 4 G verkon rakentamista on viivyttänyt toisen naapurimme eli Venäjän armeijan käyttämä taajuus, joka on sama.  Siinä on kuulema päästy neuvotteluissa tuloksiin.  Lähes 100 km leveälle "rajavyöhykkeelle" pitää meidän tehdä korkeamman taajuuden linkkejä, joiden kantamat ovat pienempiä eli peittävyyden kustannukset suuremmat.

Ruotsissa on siis hämmästyttävässä määrin tietotekniikan osaamista ja harrastusta.  Että ne tälläkin alalla sinnittelee….

 

Tagit:

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>