Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Jotka askartelevat tietokoneiden kanssa tai pelaavat niillä ovat hyvin tietoisia näytönohjaimen merkityksestä.  Mutta kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa pitäisi tietää jotakin näytönohjaimesta.  Tai vaikka minkälainen näyttis koneessa oikein on.

 

 

Näytönohjain on tietokoneen komponenteista se, joka tuo kuvat ruudulle.  Tietokone yhdessä näytönohjaimensa kanssa näyttää niin kuvan työpöydästä kuin videotkin. 

Koneen sisuskaluissa on kaksi mahdollista tyyppiä ja sijoituspaikkaa näytönohjainpiireille.  Se on joko integroituna emolevyyn tai sitten erillisenä korttina asennettu sen yhteyteen.  Mitä suurempia tehoja ja erityisesti pelitehoja koneelta vaaditaan, sitä oleellisempi on näytönohjaimen merkitys.

Toki muunkinlaisia tehtäviä on, jotka nostavat näytönohjaimen tavallista merkittävämmäksi.  Sellaisia ovat vaativa kuvankäsittely, jopa TVn katselu, useampaa näyttöä tarvitsevat projektit jne.  Mutta tavalliselle netinkäyttäjälle riittää yleensä se mikä koneessa on, vaikka sen emolevyyn sisällytetty versio.

Näytönohjain on tavallaan kyllä vikaherkkäkin.  Sen viat näkyvät ja tuntuvat heti virheinä ja mahdollisina katkoksina näytön kuvassa tai virhesanomina.  Onneksi kuitenkin kyseessä on tavallisimmin sen ajuri, mikä saadaan korjattua päivittämällä siihen uusi.  Täytyy vain tietää, mikä näyttis koneessa on. Rautapuolen mahdollisista vioista kertovat niinikään häiröt ja virhesanomat sekä näyttiksen ylikuumeneminen, joka voidaan  todeta sopivilla softilla.  Näytönohjaimien nopeuksien tutkimiseen, mittaamiseen ja vertailuuin on useita erilaisia testiohjelmia, mikä on pelaajille tuttua aluetta.

 

Mikä näytönohjain koneessa on?

Aina ei ole varmaa tietoa, millainen näytönohjain koneen tarjoamat näkymät näyttää.  Erityisesti merkkikoneiden näytönohjaimen merkki ja tyyppi voi jäädä jonnekin käsikirjojen viidakkoon.  Ei kuitenkaan hätää, sillä näytönohjaimen tiedot saadaan kyllä selville.  Linkit jäljempänä.

Tietoja näyttiksestä tarvitaan silloinkin jos halutaan siihen parempi, esim. integroidun tilalle tehokkaampi erillinen.  Tai jos integroitu ei kertakaikkiaan toimi, niin silloinkin voi erillinen olla taloudellinen ratkaisu.

Näytönohjainkortteja on tavattoman monia merkkituotteita, suuri määrä erilaisia ja hinnoiltaan hyvinkin erilaisia.  Hintahaitari on kuten yleensäkin, mitä vaativampi laite, sitä kalliimpi.  Kun normaalikäyttöön kortin saa allekin satasen, maksavat vaativat huipputuotteet useita satoja.  Korttia vanhaan koneeseen hankittaessa on hyvä myyjäliikkeen kanssa tarkistaa, että aiottu kortti on yhteensopiva koneen muiden komponenttien kanssa.  Ylimitoituksesta ei ole käytännön hyötyä.

 

Näytönohjaimen ajurin päivitys

Tavallisin näytönohjaimen huoltotoimenpide on siis sen ajurin päivitys.  Se ei ole kovinkaan mutkikasta. Perussääntö on:  Hankitaan ensin uusi, sitten poistetaan entinen laitehallinnasta, bootataan kone ja asennetaan uusi. Kun aikaisemman poistamisen jälkeen kone siis suljetaan ja käynnistyy, se käyttää Windowsin omaa yksinkertaista VGA ajuria, mitä ei tule säikähtää. Kuva on huono, mutta siitä saa kyllä selvän, että uuden ajurin voi asentaa.  

 

Artikkeli päivitetty 13.1.2921

 

Linkit:

Näytönohjaimen tiedot saa kätevästi selville tällä ohjelmalla.  CPU-Z  se toimiio suoraa latauksesta asentamattakin ja on lisäksi saatavissa portable versiona.
CPU-Z tiedot ja lataus

CPU-Z Portable tiedot ja lataus

Lämpötilojen jne.mittaukseen.  Myös tästä on kätevä portable versio.

HWMonitor tiedot ja lataus

Portable HWMonitor tiedot ja lataus

SpeedFan on suosittu läpöltilojen mittaaja, jolla voi myös säädellä tuulettimien nopeuksia.  Muihin sen säätömahdollisuuksiin pitää olla lisää tietoja ja kokemusta.

SpeedFan tiedot ja lataus

 

Uusimmat näytönohjaimen ajurit saa parhaiten suoraa valmistajien sivuita

AMDllä on tällä sivulla myös automaatinen ajurien asennussysteemi:

AMD

Myös NVIDIAlla on automaattinen ajurien asennussysteemi, mutta huomaa, että se vaatii Internet Explorer selaimen käyttöä

NVIDIA

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Tietokoneen osien testaus

Kiintolevyt – ylläpito ja vikojen testaus

Tietokone ei toimi kunnolla – miten selvitän sen ongelmat

Näytön ongelmat ja niiden korjaaminen

Näytön kalibrointi – miten tehdä sen toistosta parempi

Ajurin korjaaminen

 

 

 

Tagit: ,

2 kommenttia juttuun “Näytönohjain tuo sisällön ruudullesi”

  1. christian sanoo:

    en lyöden ajuri näytöohjan asus gt 630-2gd3-l

     

  2. Neptun sanoo:

    Aivan tuolla tunnuksella ei löydy, mutta eiköhän lähelle mevät käy.  Katso täältä:

    https://fi.driverscollection.com/?H=GT630-SL-2GD3-L&By=ASUS

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>