Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Tietotekniikassa eivät kaikki termit, varsinkaan suomeksi käännettynä, ole aivan selviä.  Tai ne voivat tarkoittaa jopa eri asioita.  Mitä on esim rekisterin korjaus?

Tarkoitaako se sitä, että korjataan jokin rekisterissä oleva virhellinen tai puuttellinen merkintä eli avain?  Vai tarkoittaako se, että rekisteristä puhdistetaan pois tarpeettomia merkintöjä?

Sekaannusta voi aiheutua, sillä se voi tarkoittaa kumpaa tahansa.  Mitä merkitystä tuolla asilla on?  Näillä kahdella on suurikin ero:  rekisterimerkintöjen muuttaminen, muokkaminen on ehdottomasti asiantuntemusta vaativa toimenpide.  Sen sijaan se rekisterin korjaaminen, joka tarkoittaa sen puhdistamista tarpeettomista tai virheellisistä merkinnöistä on normaalia tietokoneen ylläpitoa, jota voidaan hyvillä apuohjelmilla tehdä turvallisesti.

Turhista ja vääristä merkinnöistä Windowsin rekisterissä on haittaa tietokoneen toiminalle.  Ne hidastavat koneen toimintaa ja voivat jopa aiheuttaa virhetoimintoja.   Turhat ja väärät rekisterimerkinnät syntyvät koneeseen monista eri syistä.  Esimerkiksi ohjelmien poistosta ja varsinkin niiden epäonnistuessa tai asennuksesta, virheellisistä tai puuttuvista ajureista tai vaurioituneista ohjelmista.

Virheelliset tai turhat rekisterimerkinnät lisäävät merkittävästi rekisterin kokoa.   Windows tarvitsee entistä enemmän aikaa latautuakseen, etsiäkseen ja lukeakseen dataa rekisteristä.  On ollut mielenkiintoista katsoa, millaisia voivat olla käyttäjien koneet, jos niistä ei koneen olemassaolon aikana ole koskaan siivottu rekisteriä.  Siellä ei ole kymmeniä eikä aina edes satojakaan turhia rekisterimerkintöjä, vaan niitä voi olla jopa tuhansia!   On selvää, että silloin on koneen sujuva toiminta enemmän kuin uhattuna.

Rekisterin puhdistaminen on koneen ylläpitoa

Puhdistus ei siis ole rekisterimerkintöjen muokkaamista, muuttamista.  Sen merkintöjä, avaimia, ei silloin muuteta tai täydennetä, vain poistetaan tarpeettomat. On hyvä myös muistaa, että jos Windowsin rekisteri on selvästi vahingoittunut, niin pelkkä puhdistaminen ei sitä saa ennalleen.

Windowsin rekisteri on se paikka johon varoitetaan koskemasta.  Tämä pitää edelleenkin paikkansa, mutta koskee nimenomaan sen muuttamista muokkaamalla.    

Jokainen kone tarvitsee ylläpitoaan varten kunnon puhdistusohjelman.  Niiden ominaisuuksiin kuuluu usein myös rekisterin korjaus siivoamalla, esim. suositussa CCleanerissa.  Sen sijaan paljon lupaavia rekisterin boostereita on syytä aina varoa.

Kaikki kunnon rekisterin siivousohjemat suosittelevat, että käyttäjä (ohjelma tekee sen) ottaa varmuuskopion rekisteristä ennen sen puhdistusta.  Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä.  Vaikka hyvät rekisterin puhdistajat eivät ole koneissani koskaan poistaneet mitään tarpeellista, niin tilanne voi olla toinen esim. sähköhäiriön sattuessa puhdistuksen aikana. Ja sitäpaitsi, rekisterin kopionti ohjelmilla on nopea rutiininomanen toimenpide.

Erikoistyökalu rekisterin huoltoon – Eusing Free Registry Cleaner

Käytettävissä on myös varsinaisia rekisterin korjaus- ja puhdistusohjelmia. Sellainen on maksuton ja turvallinen Eusing Free Registry Cleaner.  .

Eusing Free Registry Cleaner skannaa koneen rekisterin ja tekee listan kaikista virheistä. Tällainen erikoisohjelma löytää varsin monipuolisen valikoiman erilaisia rekisterin virheitä, puutteita ja turhia merkintöjä.  Se varmuuskopioi rekisterin ennen korjauksia. Korjausten jälkeen tietokone toimii entistä vakaammin. Eusing Free Registry Cleaner asentuu suomenkieliseen Windowsiin suomeksi.

Nämä virheet ohjelma etsii:
Missing Shared Dlls
Unused File Extension
Invalid ActiveX
Invalid Help Files
Invalid Paths
Sound and App Events
Obsolete start menu order
Invalid Fonts
Invalid application paths
Invalid startup programs
Invalid custom controls
Missing Shortcut reference
Obsolete Software Key
Invalid Installer reference
Missing File and Folder

 

 

Linkit

Eusing Free Registry Cleaner

Portable Eusing Free Registry Cleaner


 

 

 

Share

Tagit: , ,

4 kommenttia juttuun “Rekisterin korjaus ja siivous”

 1. Joni sanoo:

  Mielenkiintoinen artikkeli, Olen lähinnä ccleanerilla puhdistanut rekisteriä, voisi kokeilla tuota Eusingia.
  Mitä ajattelet esim. Revo Uninstallerin jälkipoisto-ohjelmasta joka poistaa kansiot ja jotain rekisterimerkintöjä. Kannattaako sitä ominaisuutta käyttää?

 2. Neptun sanoo:

  Revo Uninstalleria käytetään etenkin silloin, jos jokin softa ei Windowsin omin keinoin tahdo poistua.  Tietysti sillä voi tehdä Windowsin poistoja korvaavat muutkin poistot, tekeehän se ne täydellisemmin. Kuitenkin on muitakin keinoja, joilla noita ja vielä useista eri lähteistä tulleita jäänteitä poistetaan oikein suuriakin määriä, kuten juuri CCleaner. 

  Vastaus kysymykseesi on, että kannattaa käyttää jos on vaikea poistettava.  Jos normaali tapaus jää asia käyttäjän harkintaan.  Se ei korvaa puhdistussoftia.

   

 3. Joni sanoo:

  Mitä mieltä olet ohjelmasta nimeltä Eusing Free Registry Defrag? Uskaltaako tuommosia rekisterin eheytys ohjelmia käyttää? Joskus käytin tuommosta ohjelmaa mutta en uskaltanut kokeilla sitä kuin kerran pelätessäni koneen sekoamista.

 4. Neptun sanoo:

  En ole sitä kokeillut, mutta ohjelma on hyvin tunnettu ja suosittu, myös suomalaisten käyttämä.  Sen kuten Eusing Free Registry Cleanerinkin saa suomenkieliseksi.  Ohjelma ei muuta rekisteriä mitenkään, se vain tiivistää sen nopeammin toimivaksi.  Operaatio kestää n. minuutin.  Tällainen käsittely on varsin turvallinen juuri sen takia, että se ei muuta mitään.  Ohjelma ei ota edes varmuuskopiota rekisteristä koska se olisi tarpeetonta – koska mikään ei siis muutu.  Sen sijaan Eusing Free Registry Cleaner ottaa rekisteristä varmuuskopion.

  Nopeutus siis luvassa.  Kuitenkin pidän eheyttämisohjelmista nopeuden kannalta tärkeimpinä kiintolevyn erityisiä eheytyssoftia, jotka paitsi eheyttävät kiintolevyn voivat myös optimoida sen.  Tällainen on huomattavasti nopeampi ja tehokkaampi kuin Windowsin oma eheytysohjelma.  Tässä tarkemmin kiintolevyn eheyttämisestä:

  https://neptunet.net/blogi/2011.....oimivaksi/

   

   

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>