Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Selaimilla on perinteisesti ollut kova kilpailu.  Ne ovat kilvan kehuneet nopeuttaan ja uudistuksiaan.  Ollaanko nyt menossa uuteen vaiheeseen, jossa ei enää pääpaino olekaan itsensä kehuminen vaan millaisen turvallisuuden selain pystyy tarjoamaan?

Aikaisemminkin on tavallisen netin käyttäjän ollut vaikeata todeta, onko itseään kehuvat selaimet todella niin hyviä mitä ne sanovat.  Ja ovatko parannukset niin merkittäviä, kun käyttäjä eri eroa aikaisempiin huomaa. Mutta nyt on kuvaan tullut uutta todellisuutta. 

On huomattu, että selaimissa voi olla vaarallisia tietoturva-aukkoja, haavoittuvuuksia.  Mitä hyötyä on vaikka kuinka hyvästä selaimesta jos sen kautta koneeseen pääsee haittaohjelmia tai peräti joku käyttämään konetta netin kautta hyväkseen.  Näin on selaimille viime aikoina tapahtunut.  Tietoturva-aukkojen esiintymisen kärjessä on ollut vanha tuttu Internet Explorer eli IE.

Lyhyen ajan sisällä on todettu kaksi kertaa vakava haavoittuvuus.  Ensimmäisellä kerralla meni hyvän aikaa ennen kuin se onnistuttiin korjaamaan.  Parhaillaan on päällä toinen samansuuntainen ja ehkäpä vieläkin vakavampi tietoturva-aukko. Saksan hallitus kehottaa, että ”Lopettakaa IE-verkkoselaimen käyttäminen.” 

Haavoittuvuuteen on Microsoft ilmoittanut korjausohjelman, mutta se on asiantuntijoiden mukaan liian monimutkainen tavallisille käyttäjille. Myös  asiantuntijat kehottavat olemaan käyttämättä IEtä ja käyttämään sen sijaan muita selaimia kunnes IE on saatu korjattua. Kukaan ei osaa sanoa, miten kauan menee suurten haavoittuvuuksien paranteluun.

Mitä tilastot kertovat selaimien käytöstä

Maailmanlaajuisesti on tänä kesänä IE pudonnut johtavasta asemastaan kakkoseksi.  Sen ohitti maailmantilastossa Chrome.  Kolmantena tulee Firefox, sitten Safari, Opera ja muut. Kehitys näkyy otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi.

Euroopassa, puhumattakaan nyt Suomesta ollaan kehityksessä  keulilla, ja muutosvauhti on nopeampaa.  Euroopan tilanne näkyy seuraavasta pienestä kuvasta, klikkaa näkyväksi.  Kolmen kärki on Crome, Firefox ja IE vasta kolmantena.

Meillä Suomessa on Firefox johtava selain, seuraavaksi suosituin on Chrome ja IE on meilläkin kolmantena, klikkaa kolmas kuva suuremmaksi.  Mutta kun katsoo tarkemmin sen kehitystä, niin ei se olekaan kovin jyrkässä laskussa.  Ja syksyn mittaan on jopa parantanut asemiaan!  Tilasto ei yllä vielä vakavien haavoittuvuuksien uusiin tapauksiin, joten saa nähdä opitaanko jotakin.

Yksi selaimien käytön oleellinen piirre on syvästi inhimillinen.  Me käytämme mieluiten sitä mihin olemme tottuneet.  Vain joidenkin ohjelmistokehittäjien mielestä on kivaa kokeilla kaikkea ja vaihtaa ohjelmiaan.  Kokeilijoita toki on, mutta eiköhän meistä suurin osa kiinny tuttuihin käyttämiinsä ja niiden ominaisuuksiin.

Verkkoselaimien vaarallisten tietoturva-aukkojen myötä on meidän otettava mukaan uusi arviointiperuste:  Miten turvallisia ne ovat käyttäjilleen. Vaikea asia kokonaisuutena, sillä juuri vähän ja ”rajoitetusti” tietokonetta käyttävät ovat sekä suuri että merkittävä ryhmä joka on erityisessä vaaravyöhykkeessä.

 

 

 

 

MikroPCn uutinen nykyisestä IEn haavoittuvuudesta:

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/internet+explorerissa+vakava+aukko++lataa+lisaturvaa+tai+vaihda+selainta/a839612?s=u&wtm=mpc-18092012

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>