Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Kevennystä syksyyn

 

Kun jotakin menee pieleen, niin pitää löytää myös syyllinen.  Mikä on aiheuttanut tällaisen mokan, ongelman tai harmin.  Jos asia tukeutuu jotenkin tietokoneisiin ja niiden tekniikkaan, niin syyllisen löytäminen on yleensä helppoa.  Se on juuri tämä tietotekniikka.

Tietysti mikä tahansa tekninen järjestelmä tai vempain ei ole täydellinen.  Siinä on aina mahdollisuus, että se ei toimi tai toimii väärin.  Niinpä on varsin helppo löytää syyllinen, jos tietokoneiden tekniikka aiheuttaa ihmetystä tai virheitä.

Liian helppoa, sillä tietotekniikan piikkiin laitetaan mitä tahansa.  Alkaen inhimillisistä erehdyksistä.  Ja päättyen vaikka kiusantekoon toisille. On vain vaikeata todeta, että Karlsson meiltä tai minä tein valitettavan mokan.  Ja miksi sanoa kun välissä on hieno puskuri – se tietokoneiden tekniikka.

Jos on hiukan jyvällä tietotekniikasta, on helppo huomata miten ihmisiä joskus suorastaan narutetaan sen ominaisuuksilla ja virhemahdollisuuksilla.  Selitetään, että tämä tai tuo ei ole mahdollista koska tietotekniikka sen estää.  Vaikka ei todellisuudessa estä mitenkään.  Tietokoneet eivät ole itsenäisiä toimijoita, vaan niiden tekemisiä ohjaavat ja valvovat aina ihmiset.

HYI-, ALE-, NAI-, BAD-, SOS-

Otetaan tästä esimerkki todellisuudesta joitakin aikoja sitten.  Kyse on autojen rekisterikilvistä.  Ihmiset olivat huomanneet, että rekisteriviranomaisiin kuuluu joku humoristi, joka sai aikaan ilmeisesti hauskana pitämiään sanallisia rekisterikilpien tunnuskirjaimia.

Kaduille ilmestyi uusia autoja joissa rekisterin kirjainosa oli HIH-, HYI-, IFA- tai jotakin muuta vastaavaa. Olisiko sinusta kivaa hakea uusi, upea Mersusi liikkeestä kun siinä lukee edessä ja takana suurin kirjaimin  HYI- tai IFA-?  Saattaa olla, että jonkun huumorintaju on ihailtavan venyvä, että tuokin on ihan kiva huuli. Yleensä on kuitenkin parempi katsella huvittavia juttuja jossakin muualla kuin omassa piirissä.  Kaikki eivät liioin kiinnitä mitään huomiota rekisteritunnuksiin.

Paljon riippuu myös auton omistajasta.  Jos olet RKPn kannattaja ja autossasi lukee SDP-, tai päinvastoin, niin se saattaa kaivella.  Tai jos olet töissä SAKssa ja autossasi lukee STK-, niin saat olla varma työkaverien palautteesta.

Autoilijat olivat huomanneet tämän humoristin työn jäljen.  Ärsyyntyneenä he kirjoittivat muistaakseni Moottori-lehteen lähetettyihin kirjoituksiin kommentin, jossa ihmeteltiin ja paheksuttiin tuon viranomais-humoristin aikaansaannoksia.  Siihen tuli seuraavassa numerossa vastaus.

Vastauksen asiallinen osa oli se, että jokainen voi halutessaan vaihtaa rekisteritunnuksensa ja –kilpensä.  (Ehkä se jotakin maksaa.) Mutta sitten tuli selitys tilanteeseen.  Syynä oli tietotekniikka.  Viranomaisilla kun on ohjelma, joka ne kirjain- ja numeroyhdistelmät valitsee.  Tämä voi sitten saada aikaan kerrotunlaisia ilmiöitä.

Asiantuntevan tyylisesti selostettiin, että kukaan ihminen ei niitä rekisteritunnuksia keksi ja valitse eikä niihin voi mitenkään vaikuttaa.  Selostamatta jäi kokoaan, että jokaista tietokoneen ohjelmaa ja sen tuloksia ohjaa ja valvoo ihminen.  Jos ohjelmaa tuntevalla on halua jättää tulokseen oma puumerkkinsä, niin se on helposti tehtävissä.

Tietokone ei vastoin käyttäjänsä tahtoa ohjelmoi itseään tekemään HYI-, HUH- ja vastaavia rekisterinalkuja.  Sen sijaan se voidaan ohjelmoida niin, että mitään mahdollisuutta moisiin jotakin merkitseviin konsonanttien ja vokaalien yhdistelmiin ei olisi – ihan automaattisesti.  Toinen asia on vielä, että tietokone ei ole valtuutettu toimeenpanija, vaan sen käyttäjä. Eli tässä se ei hyväksy niitä itse puhumattakaan että valmistaisi rekisterikilvet.  Välissä on monta vaihetta, joissa ihminen on ratkaisija.

Vastauksen jälkeen näkyi vitsikkäiksi oletettujen rekisteritunnusten tulva loppuneen.  Eli viesti oli mennyt perille tuolle humoristille asti. Tilanne meni raiteilleen – vaikka ”tietokoneen työtä onkin mahdotonta muuttaa” – toistaiseksi.  

Ainakin siihen asti kunnes joku toinen humoristi pääsee käsiksi tuohon tietokoneeseen….
 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>