Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Mitäs tämä nyt on – äänet kadonneet koneesta!  Ei kuitenkaan hätää sillä ne saadaan kyllä takaisin.  Äänien katoaminen ei ole harvinaista, mutta aina yhtä harmillista.

 

Katoamisen syyt ovat moninaisia.  Omassa Windows7 64 bit koneessa riitti, että koneesta oli jonkin aikaa virta katkaistuna esim. laiteasennuksia varten.  Kun virran kytki katkaisijasta takaisin, niin ääniä ei enää ollutkaan. Vanhemmissa käyttöjärjestelmissä äänien katoaminen oli vieläkin yleisempää ja syitäkin löytyi enemmän. *)

Otsikkokuva kirjoittajan ongelmallisesta VIA High Definition Audio ohjaimen säädöistä, sen expert modesta. Klikkaa kuva kuten artikkelin muutkin kuvat suuremmaksi.

 

Yleisin syy vahingoittunut ajuri

Uusissa Windowseissa on todennäköisesti kaikkein yleisin äänien katoamisen syy ääniajurin vahingoittuminen.  Asian tekee hiukan hankalaksi se, että Windows ei tunnista siinä mitään vikaa.  Jos yrittää normaaliin tapaan päivittää ajuria, niin Windows ilmoittaa, että ajuri on ajan tasalla eikä päivitä sitä.  Tutkittaessa ajurin mahdolliset omat näytöt ja tiedot Windowsista ne kaikki kertovat, että se olisi ihan OK.

 

Oikea äänilaite ei ole asetettu oletuslaitteeksi

Tehdessä muutoksia softiin tai esim. päivitettäessä Windowsia uudempaan versioon, voivat äänet kadota.  Tällöin on usein syynä äänilaitteen oletusasetuksen muutos.  Tarkista ja muuta se oikeaksi:  Ohjauspaneeli – Äänet – Vihreän kruksin tulee olla oikean äänisysteemin kohdalla osoittaen sen oletuslaitteeksi.  Jos se on siirtynyt väärän laitteen kohdalle, niin muuta oletuslaite oikeaksi.  Mikäli Windows ei tunnista lainkaan äänilaitetta, on se merkki vaurioituneesta ajurista.  Päivitä ajuri.


Ääniajuri on asennettava mieluiten kokonaan uudelleen, ei päivitettävä. Nykyinen on kokonaan poistettava. Tästä pikkukuva  Ohjauspaneelin laitehallinnasta ääniajurin kohdalta, klikkaa kuva suuremmaksi. Poistamiseksi painetaan alinta nappia Poista ja tulevaan huomautukseen vahvistetaan poisto.  Vasta tämän jälkeen asennetaan uusi ajuri (noudatetaan ruudulle tulevia ohjeita ja mm bootataan).

Sekä näytönohjaimen että ääniajureiden kunnollisen korjaamisen tai vaihtamisen edellytys on yleensä, että käytössä oleva ohjain poistetaan ensin kokonaan.

 

Muut syyt

Vaikka vahingoittunut, puutuva tai väärin säädetty ääniajuri on yleisin syy, niin lisäksi niitä on runsaasti muitakin. Mm. seuraavat ovat mahdollisia. Näistä osa on melko helposti itse tarkistettavissa:

 •  Kovaäänisten johto on irti tietokoneesta tai vahingoittunut
 •  Kovaäänisten vahvistimen muuntaja irti sähköverkosta tai ei toimi
 •  Kovaääniset on liitetty koneessa väärään porttiin, pistokkeeseen
 •  Kovaäänisten vahvistin ei toimi (Kovaäänisten online testeri Linkit/Audio testit)
 •  Ääniajurin säädöt väärät tai ääni vaimennettu, mute.  Ääni on voitu vaimentaa myös Windowsin ääniasetuksesta.
 •  Koneessa voi olla kiinni kuulokkeet, jolloin tietyllä säädöllä kovaääniset vaimennetaan kokonaan
 •  Äänikortissa tai emolevyn äänipiirissä on vikaa.  Emolevyn toimimaton äänipiiri voidaan korvata erillisellä äänikortilla


Windowsissa on hyödyllinen Vianmääritys.  Sen avulla voidaan tutkia myös äänipuolen ongelmia.  Ohjauspaneeli -> Vianmääritys -> Laitteisto ja äänet -> Tee äänten toistamiseen liittyvien ongelmien vianmääritys ->  Näytä yksityiskohtaiset tiedot -> katso VianmääritysraporttiTästä vieressä pienoiskuva, suurenna.

 

Varsinkin vanhemmissa Windowseissa oli yleisiä äänien katoamisen syitä ns. systeemiäänten vahingoittuminen.  Sen huomaa parhaiten siitä, että Windowsin ääniasetuksissa kaikki äänen säätökohdat on merkitty harmaalla ja ne eivät siis toimi.  Tähänkin löytyy korjauskeinoja.  Niistä helpoin on systeemiäänten ohjelmallinen palautus, josta linkki jäljempänä.

 

Äänien katoaminen ohjelmasta

Tietokoneesta voivat äänet kadota myös jonkin tietyn ohjelman kohdalta.  Muissa toimii, mutta esim. PowerPoint näyttöohjelma on niitä vailla.  Ratkaisut riippuvat mistä ohjelmasta äänet puuttuvat.  Hyvä keino on tutkia hakukoneella “Äänet kadonneet XY ohjelmasta” -tyyppisellä haulla.  Voi myös kysyä täällä neptunetissä vaikka tämän artikkelin kommenttina.

 

Äänitestit

Äänisysteemin ja -laitteiden vikoja sekä ominaisuuksia, säätöjä ja toiston oikeellisuutta jne voidaan testata siihen sopivin ohjelmin. Kohdasssa Linkit /Audio testit on testejä ja sivustoja, josta pääsee eteenpäin erilaisiin testivälineisiin.

 

*) PS Omassa vanhassa työkoneessa jatkui äänien katoileminen.  Kunnes ääniä ei tullut enää ääniajuria asentamallakaan.  Vika oli silloin koneen emolevyyn ingroidussa äänipiirissä.  Tällainen vika korjataan pysyvästi asentamalla pöytäkoneeseen erillinen äänikortti.

 

Artikkeli päivitetty viimeksi 15.12.2019

 

Linkit

 

Microsoftin ohje Windows 10 äänet kadonneet

Microsoft Tietokoneen äänet kadonneet

 

 

Ääniajureiden lataus

Drivers.com, Audio Drivers

Realtec HD audio drivers

VIAn ajurilatausten pääsivu, josta pääsee myös ääniajureihin
 

Slim Drivers, jolla voi päivittää ja selvittää kaikkia ajureita, myös ääniajureita, neptunetin esittely softasta latauslikkeineen

 

Audio testit

Äänien online testi

PassMark SoundCheck

 

 

Käytä neptunetin palveluita

Tälla sivuistolla voit helposti ja nopeasti minkä tahansa artikkelin

 • printata kuvineen; printtaa tämä artikkeli painike otsikon yläpuolella
 • lähettää linkin artikkeliin sähköpostilla tai somesivujen kautta; artikkelin jälkeen Jaa
 • Saada nopeasti neuvoja Windows-, tietokone- tai softaongelmiin.  Kysy kommenttina tai sivuston foorumissa.
 • Seurata uusia artikkeleita kätevästi tilaamalla RSS-syötteen

 

 

 

Tagit: , , ,

22 kommenttia juttuun “Äänet kadonneet – miten äänet takaisin tietokoneeseen”

 1. Tervthdy täätä Hämeenlinnasta
  vindous 10. en saa 7+1 ääntä netistä kuulumaan, levyltä kyllä tulee teatteri ääni aivan niin kuin pitääkin. Äänivalista puuttuu tuo valinta mahdollisuua ja osa välikosta on harmaana, eikä tenkään toimi.
  Mukavaa päivää teille ja onnistuneita ratkaisuja toivoen..

 2. Neptun sanoo:

  Tiedot ovat aika niukat.  Mikä äänikortti?  Kerrotko tarkemmin, mikä kuuluu ja mikä ei. Oletko kokeillut ääniajurin poistoa ja uudelleen asennusta?

 3. Realtek ALC662-VD äänikortti dvd levyt tietokoneelta, ja digopoksista toistuvat kyllä, HDMI johdon kautta, Tv-eelle Josta optisella /HDMI kaapelilla kotiteatteriin. 5+1 äänenä. Tietokone tunnistaa, sonny tv: n,. Mutta ei kotiteatteria, muutoin kuin bluutuutin kautta ja senkin vain serona. Netin kautta ei mikään 5+1 ääni tule teatteriin oikein. Kyllä stereoääni on muuten oikein selkeä, vaikka kuuluvatkin, sekä etu ja taka kaiuttimista aivan samanlaisena. Keskikaiuttimen äänet tulee kaikista muistakin kaiuttimista. Kyseessä on on Lenovo H30-05 pöytätietokone. jonka ääni valikosta puuttu tuo 7+1 valinta mahdollisuus, joka siinä esitteen mukaan on. Näyttänä on sony KDL-40R473, jonka tietokone tunnistaa streona. Philips 5.1 kotiteatteri 3D Blu-ray HTB3520. jonka tietokone tunnistaa, myös vain stereona "Bluetoothtin kautta" Eli ongelma on miten saan tietokoneeseen tuon 7+1 äänen käyttöön, kun äänivalikossta puuttuu tuo mahdollisuus kokonaan ja osa valikko mahdollisuuksista on siellä, mutta harmaana. ja siksi niitä ei voi käyttää.

 4. Neptun sanoo:

  Kyse saattaa olla joko laitteiden/ohjelmien yhteensopimattomuudesta tai sitten tietokoneen laitekohtaisesta ongelmasta.  Vaikea sanoa etänä ja ilman noiden laitteiden kokeilua juuri muuta kuin että ota yhteys Lenovon tukeen.  Eiköhän asia sitä kautta selviä.  Kun ääkortti lienee tullut koneen mukana selviää tuesta myös onko äänikortissa riittävästi ominaisuksia.

 5. Kiitti
  Tästä linkistä tuo näkyy, kun minulla on vain stereo valinta, eikä tuolla videolla näkyviä 5+1 valinta mahdollisuuksia.
  Olen ollut yhteydessä Lenovo tukeen, vaan ei vielä ole tullut vastauksia.
  https://www.youtube.com/watch?v=7LCtlkU2hbs

 6. Neptun sanoo:

  Asia on kiinnostava.  Kiva jos viitsit täällä kertoa, mitä Lenovo sanoo tai miten asia käsiteltiin.  Monia kiinnostavat myös esim. miten tehtaiden tuki toimii ja miten nopea ja hyvä tai huono se on.  Tehtaat laittavat useinkin koneisiinsa riisuttuja kompponentteja ja niistä selostaminen on varmaan vaikeaa.

 7. Ärsyyntynyt sanoo:

  Windows 7 hävitti äänet itsestään aivan yhtäkkiä, enkä ole niitä saanut takaisin vaikka on rekisteri puhdisteltu K-lite codeceilla ja ääniajureita yritetty asentaa uudelleen. Kone on tarkastettu parillakin virusohjelmalla (Malwarebytes, F-Secure ja adw-cleaner), eikä mitään löytynyt. Kokeiltu on myös USB-äänikorttia ja mykkänä pysyy. Volyme-säätimissä oleva indikaattorikaan ei liiku, vaikka esim. Bs-player toistaa tiedostoa. Korjaantuisikohan tuo windowsin uudelleenasennuksella, vai onko kovalevy hajoamassa ?

  Lisäksi kun yrittää toistaa windows testiääntä niin tulee ilmoitus “testiääntä ei voinut toistaa”

   

 8. Neptun sanoo:

  Win 7 on aika varma alusta äänten toistoa varten.  Kuvauksestasi voisi päätellä, että vika on rautapuolessa, esim. kaiuttimien johdossa tai itse kaiuttimissa.  Voitko kokeilla kuulokkeilla? Muista, että jos kuulokkeiden johto on kiinni koneessa, niin kaiuttimista ei silloin kuulu mitään. Seuraava mahdollisuus on, että äänipiirisi emolevyllä tai kortilla on vaurioitunut.  Mutta jos olet jo kokeillut muutakin äänikorttia.

  Kovasti suosittelen rautapuolen tutkimista, en seiskan uudelleen asentamista. Kovalevyn kunnon voi tutkia, mutta sen vaurioista olisi muitakin seurauksia, joten ei todennäköinen mahdollisuus.

   

   

 9. Ärsyyntynyt sanoo:

  Itse en johto/liitinvikaan usko, koska kokeilin 2:hdella eri kuulokkeella ja etu/taka lähdöistä ja mykkänä on. Yhdestäkään ulostulosta ei kuulu mitään. Jos painaa näppäimistön mute nappia niin kauttimista kuuluu vain pieni pösähdys. Kyllä tuon vian on pakko olla korruptoituneissa windows tiedostoissa/ajureissa, ei tässä muuta enää tule mieleen.

 10. Neptun sanoo:

  Saatat olla oikeassa.  Windowsissa se tuskin on, mutta ajurit voivat olla pulmallisia.  Yksi varma ratkaisu juuri tähän ongelmaan on hankkia kokonaan uusi äänikortti ajureineen.  Ne eivät kovin paljon maksakaan. 

  Kun asentelit uutta ajuria koneseen, niin poistitko ensin sen vanhan?  Jotkut ajurit eivät asennu oikein, jos vanha on vielä koneessa.

  Toki Windowsissakin voi olla jotakin vikaa, mutta ei kovin todennäköistä jos muuten toimii.  Voi tutkia esim. sfc/  scannow systeemillä:

  https://neptunet.net/tag/sfcscannow/

 11. Ärsyyntynyt sanoo:

  Ei tässä oikein muita vaihtoehtoja jää kuin, että juurikin Windows on bugittunut jostain syystä. Ajurit oli poistettu driver cleanerilla ja asennettu uusiksi muutamankin kerran. Ainakaan USB-äänikortti ei ongelmaa korjannut vaikka realtek ajurit poisti ja otti realtekin pois käytöstä Biosista.. En tiedä toimisiko PCI/PCI-E-väyläinen äänikortti sitten ?

  sfc/scannow on suoritettu kanssa pari kertaa ja väittää ettei ongelmia ole…

  Vika on muutenkin melkoinen mysteeri, koska edellisenä päivänä äänet toimivat hyvin, eikä mitään ongelmia esiintynyt. 

 12. Neptun sanoo:

  Kyllä siinä on vaihtoehtoja.  Nimenomaan jonkin tärkeän toiminnon äkillinen katkeaminenkin vittaa niihin.  Eli äänipiiri ei toimi tai jokin siihen emolevyssä liityvä.  Tällainen korjataan helposti emolevyyn asennettavalla uudella äänikortilla.  Windowsin tiedostothan eivät olleet viallisia, eikä se suoraa osallistu äänten muodostamiseen – paitsi Windowsin omien äänien.  Äänet tekee äänipiiri emolevyssä tai kortilla ja sen ääniajuri.

  Jos ei uusi PCI-äänikortti auta, ei ole muuta järkevää vaihtoehtoa kuin konehuolto.

   

 13. Ärsyyntynyt sanoo:

  Eikö tuo emolevyn äänipiiri vika pitäisi korjaantua tuolla USB äänikortilla ?..Nuo Windowsin omat äänetkään eivät muuten toimi ja kaiuttimien testiääniä kokeillessa tulee ilmoitus "testiääntä ei voi toistaa".

 14. Neptun sanoo:

  Yleensä pitäisi.  USB äänikorttejakin on kyllä monenlaisia.  Koskaan en ole sellaisella viallista äänipiiriä korvannut, vaan aina varsinaisella PCI-äänikortilla, mikä on myös aina onnistunut.

  Windowsin omat äänet eivät silloin toimi kun äänipiiri tai ääniajuri ei toimi.  Siitä ei voi päätellä, että vika olisi Windowsissa.

  Kokeile PCI-äänikorttia, muuta en voi asiaan sanoa.  Emolevyn mahdolliset viat ovat sitten jo hankalia ja niiden tunnistaminen vaatii yleensä huollon mittareita.   Voi myös vilkaista onko BIOSissa jotakin asetusta päällä äänipuolen kohdalla, joka voisi ohjata singnaalin väärin.

   

   

   

   

 15. Ärsyyntynyt sanoo:

  Äänivika tuli kuntoon tietokoneen tehdaspalautuksella. Nähtävästi Windowsissa oli bugi jossakin vaikka väitti ettei vikaa ole. Nyt toimii taas ääni aivan normaalisti.

 16. Neptun sanoo:

  Hyvä, että toimii taas kuten pitää. Hiukan arvoitukseksi kyllä jää, missä vika tarkalleen oli.  Tehdasasetusten palatus tekee paljon muutoksia ja asentaa mm. kaikki alkuperäiset ajurit ja voi palauttaa myös USBn ohjauksia.  Mutta pääasiahan on, että sait kuntoon.

  Hoida hyvin konetta, varsinkin kun siinä on hieno Win 7!

   

   

 17. Ärsyyntynyt sanoo:

  Todellakin vika oli melko mystinen kun mikään ohjelma ei viruksiakaan löytänyt ja vika ilmestyi itsestään. Luulen kyllä että joku ajuri oli jossakin korruptoitunut/vioittunut ja sotki sitten nuo äänet kadoksiin.

 18. Tuukka sanoo:

  Päivitä BIOS

 19. Neptun sanoo:

  Hei Tuukka; Eiköhän Arsyyntynyt ole jo saanut asiansa korjattua sillä kommentti on vuodelta 2016. BIOSin päivitykset eivät yleensä äänivikoihin auta.

 20. Veikko Heikkinen sanoo:

  Moi!poistin vahingossa puheentunnistus mikrofonin käytöstä Microsoft hausta enkä saa sitä palautettua.

 21. Veikko Heikkinen sanoo:

  Puhehaku hävisi enkä saa sitä takaisin . Siis en osaa.

 22. Neptun sanoo:

  Avaa Ohjauspeneeli. Klikaa Helppokäyttötoiminnot tai -keskus. Klikkaa Puheentunnistus, klikkaa Puheentunnistuksen määrittäminen, asetussivulta klikkaa Seuraava, valitse käyttämäsi mikrofonin tyyppi, klikaa Seuraava, klikkaa vielä Seuraava. Pitäisi ruveta toimimaan.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>