- neptunet - https://neptunet.net -

Latausohjelmat – lataa ohjelmia nopeammin ja varmemmin

[1]Huom! Artikkelista on uudempi versio ->täällä [2]

 


Jokaisella Windowsilla voi ladata ohjelmia netistä.  Tarvitaanko sitten jotakin muuta softien saamiseksi omaan koneeseen?  Kyllä Windows niitä lataa, mutta mitä tärkeämpänä pidät nopeampia ja varmoja latauksia, sitä enemmän tarvitset jotakin latausohjelmaa.  Jos olet huonojen suomalaisten nettiyhteyksien alueilla, niin latausohjelma on aivan välttämätön. 

Tietokoneen käyttäjät voitaisiin ohjelmien latausten mukaan ryhmitellä muutamaan pääryhmään.  Ne, jotka eivät oikeastaan mitään lataa, niihin jotka lataavat satunnaisesti, niihin jotka lataavat useinkin ja todella ahkeriin lataajiin. Jälkimmäiseen kuuluvat musiikin tai videoiden harrastajat sekä ns. warettajat, joille enemmän tai vähemmän lakipykäliä oikaiseva softien jakelu on suorastaan elämään jännitystä tuova harrastus.

Nopeutta lataamiseen

Joka on vähäisetkin latauksensa ladannut jollakin latausohjelmalla on huomannut, että se sujuukin paljon kätevämmin kuin Windowsilla!  Se onkin juuri yksi niiden tarkoitus.  Nopeuden saa aikaan tekniikka, jossa kohdeohjelma ladataan samanaikaisesti useassa eri osassa.  Lopuksi ohjelma yhdistää osat kokonaisuudeksi.  Näin menetellen saadaan aikaan esim. viisinkertainen latausnopeus tavallisiin latauksiin nähden.

Vaikka monilla voisi olla aikaakin, on kuitenkin tylsää odotella, että kone on ladannut jokin laajemman ohjelman.  Latausnopeus riippuu vielä laajakaistan sekä tietokoneen nopeudesta. Huono laajakaistan nopeus aiheuttaa latausten ja päivitysten katkeilua, jolloin se voidaan joutua aloittamaan alusta.  Tai käyttäjä ei jaksa odottaa latausta loppuun ja katkaisee koneesta virran. Seurauksena ovat tietokoneen häiriöt.

Latausohjelman ominaisuuksiin kuuluu yleensä, että niitä voi käyttää myös taustalla.  Samanaikaisesti latauksen kanssa voi koneella tehdä muuta, työskennellä, pelata jne.

Lataaminen ei pysähdy

Jos ohjelman lataus latausohjelmaa käytettäessä jostakin nettihäiriöstä katkeaa, niin se ei pysähdy eikä latausta joudu aloittamaan alusta.  Se siirtyy automaattisesti jatkaman lataustaan kunnes kohde on koneellasi.  

Hyvään latausohjelmaan kuuluu myös helppo ladattujen tiedostojen hallinnointi.  Tämä ilmenee jo niiden englanninkielisestä termistä Download Manager [3].  Joillakin tietokoneen käyttäjillä on vaikeuksia löytää koneestaan mihin ladatut ohjelmat oikein ovat tulleet.  Tämänkin ongelman ratkaisee latausohjelma kertaheitolla.  Siitä löytyvät sillä tehdyt niin vanhat kuin uudetkin lataukset helposti. Ne ovat siellä säilössä tai poistettavissa koska tahansa turhaan viemästä levytilaa.

Jos siis haluaa ladata softia internetistä nopeammin ja varmemmin, niin kannattaa asentaa erityinen työkalu: latausohjelma.  Millaisen latausohjelman sitten valitsisin?  Niitä on hyvin monenlaisia.  Esimerkiksi haku Googlella tuottaa suuren määrän kaikkea muuta kuin kelvollisia Download Managereita.  Lisäksi latausohjelma voidaan valita vastamaan käyttäjänsä erityistarpeita kuten musiikin ja videoiden latausta. Seuraavassa on hiukan ryhmittelyä työkalun yleisimmän käytön mukaan.  Tarkempaa tietoa eri softien ominaisuuksista on Wikipediassa täällä [4].

Jos et ole vielä käyttänyt latausohjelmia, niin kokeile ihmeessä.  Vaikka käyttösi olisi pientä, niin silloinkin huomaat eron.  Softien imurointi tulee aivan uudelle toimivalle ja hallittavalle tasolle.

Yleiset latausohjelmat

Ensimmäiseksi yleiset lataustyökalut ja niiden suosituimmat ohjelmat.  Nämä soveltuvat kaikkeen ohjelmien lataukseen eli peittävät koko suuren kirjon.  Ahkeran lataajan lisäksi nämä ovat myös satunnaisen lataajan ja tietokoneen tavallisen käyttäjän apuvälineitä.  Otsikkokuva on Acclerator Plus -ohjelmaan liittyvä, klikkaa kuva suuremmaksi.

Acclerator Plus
http://www.download.fi/verkko/lataustyokalut/download_accelerator_plus.cfm [5]

Free Download Manager http://www.freedownloadmanager.org/download.htm [6]

FlashGet http://www.flashget.com/index_en.htm [7]

Selaimiin on myös lisäkkeitä, jotka tehostavat softien lataamisen uudelle tasolle.  Sellainen kuuluu mm. IE:n IE7PRO lisäkkeeseen sekä tämä Firefoxiin:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/download-manager-tweak/ [8]

Erityisesti musiikin ja videoiden lataamiseen

Mediasoittimillakin on latausominaisuuksia, mutta lisäksi on erikoistuneita lataustyökaluja. Jos lataustesi pääpaino on musiikissa ja/tai videoissa, niin tässä sopiva nopea väline:

Orbit Downloader http://www.orbitdownloader.com/ [9]

Tiedostojen jako-ohjelmat
 
Tässä ei lainkaan puututa tiedostojen siirto eli FTP-ohjelmiin eikä kovin pitkälle softien jako-ohjelmiin, joilla on omat käyttäjäpiirinsä.  Sen verran, että listataan torrent-jakeluohjelmien suosituimmat linkkeineen:

http://netforbeginners.about.com/od/downloadingfiles/tp/best-torrent-downloading-software-2012.htm [10]

 

Asiaan liittyvää

Mistä tahansa ei kannata ladata ohjelmia.  Neptunetin artikkeli softien lataamisesta ->täällä [11].

 

 

[12] [13]Jaa linkki artikkeliin [14]