Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Vältä väärät korjaustavat!

 

 

Tietokoneongelmien vianmääritys

 

Windows on tietokoneen käyttötavaraa.  Se on koko ajan käytössä ja alttiina myös mitä erilaisimmille häiriöille.  Vaikka se pyritään tekemään mahdollisimman varmatoimiseksi, niin silti siihen voi tulla vikoja.

 

Mitä tehdä jos Windows toimii epävarmasti tai ei ollenkaan?  Tarjolla on suuri joukko erilaisia korjausmahdollisuuksia.  Niitä on suositeltavia, vähemmän suositeltavia ja jopa haitallisia.  Tämän artikkelin tarkoitus on ohjata varmaan tulokseen vikatapauksissa.

Usein puhutaan ja tunnistetaan, että vika on Windowsissa.  Tämä on mahdollista, mutta kaikki tietokoneen viat eivät johdu sen käyttöjärjestelmästä.  Tietokonehäiriöissä ensimmäinen tehtävä on selvittää mistä on kysymys.  Jotta Windowsia kannattaa korjata, niin pitää olla selvillä, että häiriö kuuluu se piiriin tai johtuu siitä.

 

Selvitä mikä on kyseessä

Usein käyttäjä tietää tai ainakin aavistaa, mistä vika saattaa johtua.  Tämä on tilanne jos on tehnyt itse vahingossa jonkin virheen, poistanut tiedoston tms.  Näin saa poistetut takaisin.

Meillä Suomessa syntyy tietokoneisiin huonoista nettiyhteyksistä johtuvia häiriöitä.  Windowsin ja muiden ohjelmien päivitykset sujuvat hitaasti tai katkeilevat.  Kun ne kestävät kauan ja on epäselvää onko edes päivityksiä latautumassa, niin käyttäjät katkaisevat koneista virran.  Tällöin ovat mitä erilaisimmat häiriöt mahdollisia.

Paljolta turhalta ja jopa muita vikoja aiheuttavilta toimilta vältytään, jos ensiksi selvitetään mikä on kyseessä.

Tähän selvittelyyn on seuraavia keinoja:

  • Varmista, että vika on Windowsissa eikä esim. tietokoneen laitteistossa. Muista, että millään ohjelmallisilla keinoilla ei voi korjata rautapuolen vikoja, ne ovat aivan oma lukunsa.  Rautapuolen testaus live-Linuxilla, tarkemmin jäljempänä.
  • Katso Windowsin Valvontatyökalut -> Tapahtumienvalvonta siellä olevia virhe- ja varoitusmerkintöjä
  • Korjaa Windowsin systeemitiedostot käyttämällä järjestelmän tiedostonkorjausta -> sfc/ scannow
  • Diagnoosi- ja testiohjelmat.  Tutki ongelmaa sopivalla/sopivilla työkaluilla.
  • Tuleeko virhesanomia.  Tutki virhesanoman viesti tai selvitä sen virhekoodi.
  • Tutki ja aja CHKDSK eli (Windows7) oma levyjen virheenkorjaus.

 

Virheenkorjaus

Virheen etsimisen voi aloittaa Windowsin omalla systeemillä; Ohjauspaneelin kohta Vianmääritys.   Siitä otsikkokuva (Win 7), klikkaa näkyväksi.  Tämä analysaattori ei niin kovin ihmeellinen ole, mutta voi yksinkertaisemman vian osoittaakin.  Tässä sen sijaan jo neptunetin laajempaa tietoa: -> Windowsin virheiden korjaaminen.

Jos on mahdollista, että vika johtuu rautapuolesta, niin paras testiväline on live-Linuxin levy.  Jos Linux toimii, niin vika ei ole rautapuolessa.  Live-Linuxilla voi myös pelastaa tiedostoja pahoin vaurioituneesta järjestelmästä, tarkemmin -> täällä.

Jos virhe on uusi voi yrittää -> Järjestelmän palauttamista aikaisempaan ajankohtaan.

Mikäli häiriöitä ei muuten saada poistumaan, niin on käytettävissä Windowsin korjausasennus. Ks. Windows Vistan korjaus ja korjausasennus, Windows 7 korjaus ja korjausasennus, Windows 8.1. korjaaminen tai Windows 10 korjaaminen. Korjausasennuksen jälkeen Windows Updateen lataaman uudelleen puutuvat päivitykset.

Windowsin uudelleen asentaminen ns. puhtaalle pöydälle on korjausmahdollisuuksista viimeinen ja suuritöisin.  Se poistaa koko sisällön, ajurit ja ohjelmat.  Microsoft ei suosittele uudelleenasennusta korjauskeinona.  Usein on mahdollista, että suuren asenteluvaivan jälkeen ei kone kuitenkaan toimi kunnolla, sillä vika saattokin olla muualla.  Nuorison suosimaan ”forkkaamaan vaan” eli formatoimaan, alustamaan kiintolevy ei tule ryhtyä kuin viimeisenä keinona vakavan harkinnan jälkeen.

 

Älä korjaa näin

Jos virhesanoma kertoo, että koneesta puuttuu jokin .dll tiedosto, niin tutki silloinkin mistä on tarkalleen kysymys.  Puuttuvia tai virheellisiä yksittäisiä .dll tiedostoja hankittaessa ovat monet virheet mahdollisia.  Mikäli sellaiseen ryhdytään on tiedosto hankittava sen softan tuesta, josta se puuttuu.  Jos sen lataa netistä, varsinkin siellä runsaasti olevista .dll tiedostojen jakopalveluista, niin ottaa suuria riskejä.  Ladattava tiedosto voi olla vanha tai suorastaan väärä (tietokoneen samaa .dll tiedostoa voi käyttää useampikin softa).  Se voi sisältää jopa viruksia tai haittaohjelmia sillä lataaja ei voi nähdä, mitä on tulossa.

Älä ryhdy ongelmankorjaukseen ennen kuin tiedät, mistä siinä on kyse.  Summittainen kokeilu johonkin suuntaan on arveluttava riski.

Älä ryhdy korjaamiseksi Windowsin uudelleen asennukseen kuin perusteellisen harkinnan jälkeen viimeisenä korjauskeinona.

 

Päivitetty viimeksi 10.5.2018

 

 

Asiaan liityvää

Tuhoutuneet tiedot takaisin

Onko Windows vahingoittunut (sfc/ scannow)

Tapahtumienvalvonnan käyttö Windows7, 8.1 ja 10

Diagnoosiohjelmat

Testiohjelmat

Windowsin virhekoodit 

Windowsin virheiden korjaaminen

Windows ei käynnisty

Windows 10 korjaaminen

Mikä on Vikasietotila (Safe Mode) ja miten se toimii

 

 

 

 

 

 

Tagit: , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>