Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Artikkelista on uusi ja täydentävä versio -> täällä.

 

Joulu on tulossa ja pitäisi keksiä joululahjoja.  Monelle kotitietokoneen käyttäjälle voisi jokin tietotekniikkaan kuuluva lahja olla hyvä idea!  Uusi tietokone – tietysti sekin – ostetaanhan niitä erityisesti jouluksi, niin muille kuin itsellekin.  Mutta mitä muita mahdollisuuksia on?

Tietotekniikkalahjoja on monenlaisia.  Melko yhteistä niille kaikille on, että ne ovat hyödyllisiä.  On varmasti kivempaa saada jotakin hyödyllistä kuin jälleen uudet pitkät kalsarit tai aamutossut.  Jos lahjaa hankitaan perheeseen, voidaan yhdessä panostaa enemmänkin, esim. juuri uuden tietokoneen hankintaan.

Nykyisin tietotekniikkalahjojen hankinta on tullut helpommaksi ja suorastaan tehokkaaksi nettiä käyttämällä.  Siellä voi ja kannattaa tutkia ostettavia tuotteita tai palveluita.  Eri hankintapaikkojen hintoja vertailemalla voi säästää selvän tukun euroja. Lahjoja ei tarvitse lähteä hakemaan kaukana tai jopa toisella paikkakunnalla olevista liikkeistä. Netistä ne saa hankittua kotiin asti.

Vinkki:  Ota jokin suosikkipaikoistasi tai suurten valikoimien paikka, joka ei muutenkaan ole kalleimmasta päästä, esim. verkkokauppa.com.  Katso mitä ajattelemasi tuote siellä maksaa ja vertaan muulta löytämiisi hintoihin.  Seuraavaksi voi tutkia muita vastaavia vaihtoehtoja ja saa samalla muutenkin tietoa hankintaideastaan.

Monet käyttävät ahkerasti maksuttomia versioita jostakin ohjelmatyypistä.  Tällainen voi olla vaikka kuvankäsittelyohjelma, videoiden tai äänitiedostojen editointiohjelma tai printtausohjelma toi jokin muu harrastuksiin liittyvä.  Kun osoittautuu, että maksuttoman ohjelman tarjoamat keinot eivät enää tahdo oikein riittää, niin moni toivoo itselleen parempaa välinettä.  Jos tiedossasi on tuon toiveen tapaista, niin kysy tarkemmin ja tutki asia. 

Tuollaisia ohjelmapuolen lahjaideoita voi olla esim. uusi Windows käyttöjärjestelmä.   Palaajille voi aina löytää uusia ja entistä parempia pelejä ja muutakin pelaamiseen kuluvaa tilpehööriä.

Laitetaan tähän väliin listaus, mitä tietotekniikkaa voi joululahjaksi suunnitella.  Löytyisikö näistä jokin sopiva perheenjäsenelle tai kaverille?

  • Tietokoneet; pöytäkoneeet, läppärit, tabletit  
  • Tietokoneohjelma, mitä lahjan saaja harrastaa ja mistä on kiinnostunut?
  • Kännykkä ja sen lisävarusteet
  • Kamera. Kun myyjät tyrkyttävät "hyvien kuvien" vuoksi kallista järjestelmäkameraa niin sitä ei kuitenkaan kannata ostaa,  jos ei ole aivan varma että se tulee tarpeeseen ja osaavalle käyttäjälle.  Järkkäri kuvien viihdekäyttäjälle voi estää koko myöhemmän hyödyllisen perehtymisen valokuvaamiseen.  Pokkari tai kännykkä hyvällä kameralla on yleensä parempi vaihtoehto.
  • Tietokoneen lisälaitteet, kuten esim. näyttö, printteri, skanneri, monitoimitulostin, kovaääniset tai äänijärjestelmä, piirtoalusta, WLAN-järjestelmän laitteet, web-kamera, muistikortin lukulaite, ulkoinen kovalevy, verkkokovalevy, prosessori, hiiri (pelaajalle pelihiiri), hiirimatot, joihin saa omat kuvat ja koristelut  jne 
  • Tietokoneen komponentit kuten esim. prosessori, SSD-levy, näytönohjain jne 
  • GPS-laitteet ja navigaattorit
  • Digitaalinen valokuvakehys
  • Nettiradio

Tietotekniikkaan liittyviä lahjaideoita löytyy hiukan kauempaakin itse laitteista.  Mikä on tilanne esim. CD/DVD levyjen ja videoiden säilytyksessä.  Onko niitä ”joka paikassa” vai asianmukaisissa säilytystelineissä?

Verkossa on valinnan varaa ostopaikkojen suhteen.  Ja kuten jo alussa todettiin, niin tuote- ja hintavertailu on helppoa. Tässä muutamia verkkokauppoja ja lisää löytyy netistä:

 

Verkkokauppoja, joissa tietotekniikkaa

Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/

Systema Store
http://www.systemastore.fi/index.php

Jimm's
http://www.jimms.fi/

Cruz Broker
http://www.cruzbroker.fi/

Superstore Surma-aho
http://www.superstore.fi/surmaahocom/

Tietokonekauppa
http://www.tietokonekauppa.fi/

Expert
https://expert.fi/

Pari esimerkkiä ulkomaisista, lisää löytyy hakukoneilla

Computeruniverse
http://www.computeruniverse.net/en/urlmapper2.asp?mapurl=/groups/30000064/notebooks/laptops.asp&urlmapped=true&gcc=fi

Mindfactory (saksankielinen)
http://www.mindfactory.de/

 

 


Muista

että joulu on ilmisten keskeinen lämmin juhla.  Vaikka olisi miten hienoja lahjoja, niin juuri ihmisten joulu jää mieleesi.  Yhdessäoloa ja yhdessä tekemistä ei voi mikään ostettava lahja korvata.

 

 

 

Lisäys 17.2.16

Vaikka tämä on jo monta vuotta vanha juttu, niin jostakin syystä se on yhä luettu.   En tiedä onko se tuo kiva joulutonttu vai mikä lukijoita kiinnostaa.  Ehkä aihe eli sopivien tietotekniikkalahjojen tsekkauslista on edelleenkin ajankohtainen.  Kun tekniikkakin on mennyt tuosta jo eteenpäin, niin pitää uusia tämä artikkeli.  Tehdään siitä samalla myös yleensäkin tietotekniikkaa lahjaksi koskeva eikä vain joululahjoja.  Kyllä se ennen ensi joulua tulee.

Lisäys 10.4.16

Kuten alussa jo mainitaan, niin edellä luvattu uusi artikikeli on valmistuntut ja julkaistu -> täällä. 

 

 

 

 

 

Tagit: ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>