Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli


Artikkelista on uudempi ja täydellisempi versio -> täällä.  

Tämä artikkeli liittyy aikaisemmin julkaistuun Kuvankäsittelyohjelmat valintaoppaaseen.   Kuvankäsittelyssä on lähtökohta, että näyttö on kalibroitu.  Muutenkin näytön kalibrointi on hyödyllistä.  Haluathan nähdä kuvat, videot ja sivut niin kuin ne on tarkoitettu?

 

Näytön kalibrointi on kaikkea muuta kuin muodollisuus ja vain spesialistien tarvitsema.  Jos katsot ja käsittelet koneellasi kuvia tai videoita, katsot Tvtä tai pelaat niin näyttö pitäisi olla ainakin peruskalibroitu.  Eikä muutenkin varsinkaan vanhemmissa koneissa ole mielekästä, että koneen näytön säätö olisi tehdasasetuksissaan.

Tässä tarkastellaan näytön säätöä  tietokoneen tavallisen käyttäjän kannalta.  Tehokäyttäjät ja ammattilaiset tietävät asian merkityksen ja käyttävät tehokkaimpia maksullisia kalibrointimenetelmiä.  Niistäkin lyhyt kuvaus jäljempänä.

Kun on tarkastellut käyttäjien koneita, niin hyvin harvalla on näyttö mitenkään säädetty.  Erityisesti läppäreiden näytöissä olen nähnyt tehdasasetuksia eli huonoja säätöjä, vaikka niilläkin on tehty esim. kuvankäsittelyä.  Miten sitä voi kunnolla tehdä, jos värit ja kontrastit ovat pielessä?

Monella saattaa olla käsitys, että näytön kalibrointi on jokin vaativa erityistoimenpide.  Että se vaatisi erikoisohjelmia ja niiden osaamista.  Tämä ei pidä paikkansa, kun ei mennä ammattikäytön puolelle.  Kuka tahansa voi säätää näytön helposti ja voi sen tehdä jopa ilman koneelle asennettavia ohjelmia.  Uudemmissa Windowseissa itsessään on jo työkalu, jolla näyttöä voidaan helposti ruutunäkymästä perussäätää.  Sekin on jo paljon parempi kuin ei mitään ja nimenomaan helppoa. Tehokkaampiakin säätäjiä on helposti käytettävissä.

Silmämääräinen ja automaattinen säätö

Näytön kalibrointia voidaan tehdä kahdella eri tavalla:  Silmämääräisesti tai käyttäen automattisia säätöohjelmia.  Jälkimmäinen on jo valokuvaajien, kuvankäsittelijöiden ja muiden ammattilaisten alaa, mutta tietysti kenen tahansa käytettävissä.  Niissä menetelmissä hankitaan (ostetaan) softa ja erityinen kalibrointilaite.  Ohjelmat yhdessä kalibrointilaitteen kanssa säätävät automaattisesti värintoiston ja muut näytön ominaisuudet kohdalleen eli standardien (yleensä ISO-painostandardit) mukaisiksi.

Sen sijaan normaalikäyttöön näytön säätö tehdään silmämääräisesti.   Testillä vertaillaan näyttöruudulta erilaisia kuvan ominaisuuksia ja haetaan näytön asetuksia säätämällä paras. Online testeissä ei tarvitse asentaa mitään työkaluja koneeseen. Se on ihan käypä ja auttaa muuttamaan tehdassäätöisen ruudun jo eri luokkaan.

Seuraava mahdollisuus samantyyppisine säätöineen on pienen työkalun eli kalibrointiohjelman lataaminen ja asentaminen omaan koneeseen. Otsikkokuva Monitor Calibration Wizard ohjelmasta, sen Color Channel testistä vihreän värin kohdalta. Näiden ohjelmien avulla esim pelaaja voi valvoa, että asetukset pysyvät oikeina vaikka pelit ja pelipaikat vaihtelevat. Myös näissä tehdään säätö silmämääräisesti ja muutetaan näytön säätöarvoja sekä värien säätöä ruutunäkymässä.

Ohjelmat luovat väriprofiilin, jota sitten käytetään yleensä jatkuvasti.  Jos säätöjen jälkeen ei kuitenkaan kuva ole yhtä hyvä kuin aikaisemmin, voidaan aikaisempi säätö palauttaa helposti.

Jos ammattitasoinen säätö kiinnostaa, niin tulkoon sanottua, että sen softat laitteineen ovat hintaluokaltaan alkaen jostakin n. 100 eurosta 300-400 euroon asti, ja erikoiskäyttöön sitten vielä enemmän. Eli aivan timantteja ei niistä halvimmillaan vielä tarvitse maksaa.

Windowsin omat säädöt
Työkalu on  Vistassa ja Win7ssa, mutta se on piilotettu.  Kirjoita Hae-kenttään -> dccw.exe

 

Linkit

Online kalibrointia

Leuku.fi Online kuvatoimisto, suomenkieliset ohjeet

The Lagom LCD Monitor Test.  Tämän Welcome sivulla on selkeä ohje englanniksi
 

Online Monitor Test.  Hakemiston saa näkyviin viemällä kursorin aivan ruudun yläreunaan keskelle, jolloin se laskeutuu näkyviin.

 

Maksuttomat kalibrointityökalut omaan koneeseen

Calibrize

Monitor Calibration Wizard
 

Maksullisia ja ammattimaisia kalibrointiohjelmia, valintaperusteita jne

Dry Creek Photo

Kalibroinnin perusteet ja tekniikka

Monitor Calibration Guide, hyvä opas englanniksi

 

 


 

 

Tagit: ,

7 kommenttia juttuun “Näytön kalibrointi – onko koneesi näyttö säädetty?”

 1. Joni sanoo:

  Pitääpä kokeilla näillä neuvoilla tuota näytön kalibrointi, useamman kerran on harmittanut kun tulostettu kuva ei näytäkään samalta kuin näytössä. 

 2. Neptun sanoo:

  Kokeile – ja hyvä kuulla myöhemmin tuliko paremmaksi.

   

 3. Joni sanoo:

  Kokeilin nyt tuota Leuku.fi sivustoa ja Windowsin omaa kalibrointia, kummankin jäljiltä kuva oli liian kirkas…. Windowsin kalibrointi teki vähän parempaa jälkeä mutta ei silläkään mitään priimaa tullut.
   
  On helkutin vaikeaa säätää silmämääräisesti näyttöä, vaikka olisi mallikuvat.  Pitääpä joskus kokeilla noita ilmaisohjelmia. 

 4. Neptun sanoo:

  Tarkoitatko "kirkas" kontrasti liian suuri?

  Vaikeata se on tavallaan, mutta onnistuu kuitenkin tyydyttävästi.  Siksi on myös automaattiset menetelmät, joita sitten ammattilaiset käyttävät.

   

 5. Joni sanoo:

  Joo, liian iso kontrasti, osa kuvasta oli sitten liian tumma. Kalibrointiin tutustuessani tuli samalla esiin myös väriprofiilit joilla on jotain vaikutusta kuvan valoisuuteen ja väreihin, pitääpä alkaa tutustumaan niihin jos tuloste paranisi.

 6. Neptun sanoo:

  Hi, en ole saivartelija, mutta käytit sanaa "tuloste".  Ei kai tämä viittaa siihen, että arvostelet kuvien laatua niiden printtausjäljen mukaan? 🙂

 7. Joni sanoo:

  No ite kyllä tulostan noita kuvia joten arvostelen sitä laatua tulostusjäljen mukaan. Miten muuten saan tietää miltä kuva näyttää tulostettuna?

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>